Tillbakablickar: Flintwater, hästen som lärde mig att rida

Bilderna ovan är tagna 1983, min dåvarande ”bästis” Elizabeth Larsson håller Flinta.

När jag hade ridit i kanske knappt 2 år började jag sköta en jättefin unghäst som nyss hade blivit inriden. Av denna anledning tyckte inte ägaren att det var lämpligt att jag red på hästen men turligt nog hade hon även en annan häst, den då 13 år gamle Flintwater, en valack importerad från England.

Ägaren till Flintwater hade inte som största intresse att rida om man uttrycker sig diplomatiskt, det var inte många gånger i veckan som hon satte sig i sadeln och därmed öppnade sig enorma möjligheter för mig att rida mer än 1 gång i veckan på lektion.

Ganska snart red jag på ”Flinta” flera gånger i veckan och även om hästen var oriden och ingen dressyrhäst precis så var det på denna häst jag verkligen lärde mig att rida. Jag fick möjligheten att genom ”trial and error” och litervis med svett (både egen och Flintas) lära mig att rida en häst i form, göra olika dressyrrörelser korrekt mm.

När jag red på lektion på lektionshästarna så kunde jag ibland få en ”aha-upplevelse” men eftersom det var en hel vecka till nästa pass så hann ju känslan försvinna och det var bara att börja om från början igen. Dessutom hade jag, då jag red lektion dels en begränsad tid (60 minuter) och kanske 12 andra ryttare att ta hänsyn till.

På Flinta kunde jag rida flera gånger i veckan, ensam i ridhuset och hur länge jag ville.

Flinta var en envis rackare med en kondition som hade kunnat knäcka den bästa ryttare men jag var envis och red tills det mer eller mindre svartnade för ögonen.

Minns att jag brukade rida i det ena varvet tills jag hade så ont i armen som höll i yttertygeln att jag inte länge stod ut. Då bytte jag till det andra varvet och red där tills den andra armen höll på att ramla av och så höll jag på och skiftade fram och tillbaka.

Men övning ger färdighet och efter ett tag så kunde jag rida Flinta fint på tygeln till ”allas” förvåning. Ingen hade ditills sett hästen gå ”dressyr” och jag var mäkta stolt.

Mitt värsta minne från tiden med Flinta var en gång då han inte ville gå som jag ville och jag i rena ilskan red i 2 timmar i sträck. Hästen hade som sagt en superkondis och vek sig inte för något, trodde jag i alla fall.

Någon timme efter min maratonritt råkade jag titta till Flinta i stallet och då formligen RANN svetten av honom. Minns att jag såg svetten rinna ner för hans panna!
Gissa vem som blev LIVRÄDD att jag hade skadat hästen för livet?
Jag gick ut och gick och gick och gick i höstkylan tills svetten hade torkat och red aldrig mer i 2 timmar!

Storyn med Flinta fick ett sorgligt slut då ägaren efter många år fick för sig att sälja hästen, då ca 15 år gammal, till en ridskola.

Flinta som ditills varit en i mina ögon stålhäst som aldrig varit halt eller sjuk fick så fort han kom till ridskolan diverse krämpor och slaktades efter bara en kort tid.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>