Tillbakablickar: hur jag blev lastningsexpert

Efter att jag köpt Menelli, min första egna häst, visade det sig ganska snart att hon var något av det mest svårlastade som stått i 4 järnskor.

Bilderna ovan är tagna i juni 1988 då jag ägt henne i ca 1 år. Jag hade då kört Menelli till 1 eller 2 tävlingar och insett att hon var en häst som kunde ta 5 minuter eller 5 timmar att lasta eller så skulle jag kanske inte ens komma iväg till min tävling.

Pga ovanstående och för att vara verkligt säker på att kunna delta i en planerad tävling hos Dagstorportens Ryttarförening hyrde jag en stallplats bredvid klubben dit jag körde hästen dagen innan för att slippa vara nervös för att inte komma iväg på tävlingsdagen.

Idag kan jag nästan skratta åt denna minutiösa planering eftersom det tar ca 30 minuter att köra från MCR till Dagstorp.

På den ena bilden är det min mamma som står och håller i Menellis svans. Att hon ser så glad ut (mamma alltså) är för att vi lyckades ta oss hem samma dag som tävlingen var slut!

Det positiva med att ha ägt en extremt svårlastad häst är att jag verkligen fick LÄRA mig att lasta och sedan dess har jag aldrig misslyckats med att lasta NÅGON häst.

Efter att ha kämpat med Menelli på egen hand och med hjälp av diverse mer eller mindre seriösa metoder och lastningsmedhjälpare fick jag rådet att be Jana Wannius, som på den tiden var vår ridhuschef, om hjälp.

”Är det någon som kan hjälpa dig så är det Jana Wannius” sade man.

Sagt och gjort. Jag kopplade på min mest ”hjälplösa-flickan-röst” och ringde stammande till Jana och sa ”dom säger att DU är den ENDA som kan hjälpa mig”.

Vem kan motstå sådant smicker? Ingen karl jag känner i alla fall :=).

Jana kavlade upp ärmarna och beredde sig på en enkel match med ”den ouppfostrade hästen som ägdes av den alltför klena flickan”.

Men tiden gick, Menelli bjöd på oväntat motstånd och Jana blev rödare och rödare i ansiktet. Till slut började han svära och det var inte det konstigaste utan att han helt plötsligt svor på SKÅNSKA, denne man som pratar så ”uppländska” som man bara kan?!?!?

Men hästen kom in i transporten till slut och vi misslyckades därefter aldrig mer med att lasta henne.

Det är i korta ordalag och i skrift inte så lätt att beskriva HUR Jana fick in hästen men principen är att det ska vara otrevligt att gå bakåt eller stå still medan allt tänk framåt MOT transporten ska belönas. Dessutom måste hästen vara väl inramad om den försöker springa åt sidan (som i Menellis fall) och vi använde rejäla hinderinfångare för ändamålet. När Menelli hade sprungit omkull dessa ett par gånger och märkt att infångarna till skillnad från de människor som tidigare hjälpt till inte flyttade sig och att det gjorde ONT att springa över dom så valde hon att gå framåt, särskilt som hon fick en longeringspisk i baken om hon gick bakåt. Det var absolut inte tal om någon misshandel av något slag utan mer en konsekvens-pedagogik som jag funnit ytterst fungerande. Man kan modifiera denna metod på olika sätt men det viktiga som jag ser det är att ha gott om tid, vara lugn och verkligen berömma när hästen gör rätt samtidigt som man markerar när hästen gör fel. Att med våld slå/ dra in hästen kan säkert fungera EN gång men det man alltid ska tänka på är att det ska komma FLERA gånger.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Birgittas hästsida

    Ja, han hade en otrolig förmåga att läsa hästarna och deras dagsform och kunde därför alltid anpassa träningarna så att de blev optimala.
    Ena träningen kanske han såg att det inte ens var läge att hoppa 1.20, nästa gång hissade han upp flera 1.40-hinder som man flög över :=).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>