Måste man tävla?

Som ett tillägg till mitt föregående inlägg om hur man går tillväga för att tävla en 4 åring (eller vilken häst som helst för den delen) skulle jag vilja orda lite om själva fenomenet ”att tävla”.

Om vi börjar med den unga hästen, en 4 åring för att anknyta till den senaste frågeställningen från en läsare:

Är det bra att tävla en 4 åring eller bör man vänta?

Tja, på detta finns det, som i så många andra fall, inget generellt svar som gäller för alla 4 åringar. Däremot skulle jag vilja svara att man kan tävla med DE FLESTA 4 åringar, under förutsättning att hästen ridits in på ett tämligen lätt och RÄTT sätt och att den inte befinner sig i en växtperiod.

Ett LC-program kräver ingen direkt konditon, man behöver inte rida samlat eller kunna göra några jätte-ökningar och det som krävs vad gäller böjda spår är i princip att hästen ska kunna trava och galoppera på tämligen stora ytor, dvs 15 respektive 20-meters volter.

VARFÖR kan det vara bra att tävla med en så pass ung häst?

Ja, till att börja med tror jag på devisen ”det ska böjas i tid det som krokigt ska bli”. Om man redan då hästen rids in vid säg 3 års ålder tänker att man ska tävla året därpå har man ett TYDLIGT MÅL att träna/ rida inför. Med unga hästar har jag märkt att det är ganska lätt att man annars bara flyter omkring som en flotte på ett hav utan varken mening eller mål. Man ursäktar sig med att hästen är ung, man ställer inga krav, man tolererar sådant man inte hade accepterat hos en äldre häst osv. Inget fel i det TILL EN VISS GRÄNS för så klart ÄR det skillnad på en 3-4-5 åring än en mera vuxen häst men jag är av den bestämda uppfattningen att man kan kräva en hel del även av en ung häst om man bara gör det med eftertanke, konsekvens och under korta stunder.

Om man har som mål att tävla tror jag att det är lättare att göra upp en planering, att verkligen tänka efter hur ofta man ska rida, vad man ska träna på osv och inte bara ta dagen som den kommer.

Om man redan då hästen är mycket ung smyger in olika rörelser, ridvägar osv och även försöker vänja hästen vid lite ovanligare miljöer/ situationer så anser jag att mycket är vunnet. Den unga hästen har ofta ett stort förtroende för ryttaren och har varken kunskap eller för den delen ORK att ifrågasätta så mycket.

Det är därför ofta som man snarare får problem när hästen är lite mer riden än precis i början; hästen har då hunnit ”bli varm i kläderna” och har dessutom arbetat upp en kondition.

Så jag ser alltså inget fel i att börja tävla med redan 4 åriga hästar och uppenbarligen är jag inte ensam om denna åsikt eftersom tävlingsreglementet tillåter det, om än med vissa (mycket bra) restriktioner.

Om vi ska gå över på frågan om man som RYTTARE måste tävla är mitt bestämda svar NEJ, det måste man verkligen inte.

Att tävla ska, enligt mig i alla fall, vara något trevligt/ roligt/ postitiv och det ska vara något man gör för sin EGEN skull. Ens häst bryr sig inte det minsta om den aldrig någonsin får sätta sin fot/ hov på en tävlingsbana, det är jag helt övertygad om och det är att förmänskliga hästen in absurdum om man tror att hästen har sådana tankar/ önskemål.

Det är till en viss del normalt (och ibland till och med BRA) med en liten form av nervositet inför en tävling men att verkligen må dåligt dagar innan en tävling, för att inte tala om under hela tävlingsdagen är något som jag inte anser att man bör utsätta sig för om man inte behöver. Och man behöver verkligen inte tävla! Det är ju inte precis så att man kan bli RIK på att tävla och att man därför skulle känna sig tvingad att göra det för att ha råd att ha häst, snarare blir man FATTIG(are) av att tävla än att låta bli :=)!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>