Drömmen om det egna stallet

Som rubriken antyder så har jag i massor av år haft en DRÖM om att ha eget stall. Först nyligen har jag dock äntligen insett att det varit just en dröm och inget jag längre vill förverkliga.

När jag och min man köpte vårt hus utanför Staffanstorp för ganska exakt 5 år sedan antog de flesta att vi dels hade köpt en gård och dels att jag skulle ha min häst hemma. Inget av detta stämde, vi har ingen möjlighet att ha någon form av uppstallning och min tanke var aldrig att flytta Décima och numera Archie från ridskolan.

På den tiden jag var ung, tjänade långt mindre än nu och dessutom var ensam om alla räkningar var stallhyran en mycket betungande post och jag inbillade mig att jag skulle komma långt billigare undan om jag hade eget stall och dessutom möjlighet att tjäna pengar på eventuella inackorderingar.

Idag har jag en annan ekonomi och har framför allt insett att man inte TJÄNAR pengar på att ”driva stall”, det är snarare, om inte en förlustaffär så i vart fall någon form av subventionerad välgörenhet åt andra hästägare :=).

Jag har en bekant som för några år sedan köpte en gård med ridhus och plats för ca 10 hästar. Trots detta står merparten av boxarna tomma och det är endast bekantens egna 2 hästar som huserar i stallet. Bekanten har en sådan ekonomi att hon inte är i behov av de pengar eventuella inackorderingar skulle kunna betala och anser dessutom att det är mer besvär med att ha en massa folk springande i hennes hemmiljö än vad man tjänar på det rent ekonomiskt. Jag förstår henne….

Nu när min man då och då slänger ur sig att det ju kunde vara roligt att ha Archie ”hemma” så har jag insett att det hade varit mer besvär än nöje, i alla fall så som våra liv ser ut just nu.

Vi arbetar båda heltid, är tämligen ohändiga och dessutom vana vid att kunna ta det lugnt på vår fritid. Inget av detta är optimalt om man har ett eget stall, det kan nog alla stallägare skriva under på.

På ridskolan har jag all service jag behöver. Archie blir fodrad 4 gånger om dagen, ridhuset harvas varje dag och om hagen går sönder så lagar personal den. Vill jag resa bort finns det många både vuxna och ungdomar som kan ta hand om Archie och skulle en olycka inträffa finns en ATG-klinik på 5 minuters promenadavstånd. Jag har en fast månadskostnad för uppstallning och foder (ca 3300:–/ månad med det extra ensilage jag köper till) och oavsett hur många gånger boxen behöver målas om, staketet lagas, brädor spikas fast eller vad det nu kan röra sig om så påverkar det inte MIN plånbok. Dessutom behöver jag inte bekymra mig om hur eller varifrån foder köps in, allt finns på plats utan mina insatser.

Nej, skulle det osannolika inträffa att jag vinner så mycket pengar att jag kan sluta arbeta och köpa en mer eller mindre underhållsfri gård med ridhus så flyttar jag med blixtens hastighet men annars lär jag bli ridskolan trogen i många år till :=)!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>