Dagens träning

Idag övergav vi för stunden det mesta av sidvärtsrörelseträningen, det börjat bli lite väl tjatigt och det kan också lätt bli så att man fastnar i det (om det inte fungerar) och inte hinner med så mycket annat.

Vi började passet i extremt lång och låg form och övergick därefter till att göra lite bakdelsvändningar. Även om vändningarna är stora så utför Archie dom bättre och bättre, det är bara lite kvickhet i bakbenen som saknas.

Skänkelvikningarna kollades som sagt av som hastigast och Birgitta konstaterade att de i alla fall är/ blir bättre och bättre.

Lite bytesförsök blev det också och tyvärr slår Archie mot spöt när jag vill förstärka skänkelhjälpen. Detta bakut-sparkande gör att jag drar mig för att klippa till honom (jag vill helt enkelt inte ramla av) även om han behöver en tydligare hjälp för att byta. Birgitta tycker att jag är gräsligt mesig men som sagt: min balans är usel och jag hade säkert hamnat i backen om Archie sparkade tillräckligt rejält.

Min plan är att fråga en kompis som är ridlärare om HAN vill sitta upp och göra några bytesförsök; det är bättre att någon som vågar gå på Archie gör det än att jag sitter och gör så att det varken blir ”hackat eller malet”.

Avslutningsvis gjorde vi några avbrott från galopp till skritt; ännu en avslöjande övning som vi inte behärskar fullt ut ännu.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Hej!
    Jag måste bara få fråga varför du nödvändigtvis måste gå på din häst med spö för att lära honom byten? Det bir ju inget positivt sätt han lär sig det på om han dessutom sparkar bakut och går emot på det vis du förklarar. Har du ridit enkla byten innan du börjat med byten i språnget? Så han förstår vad det är han ska göra?
    Sen måste jag bara få ställa en fråga till 🙂 När du byter med hjälp av spöet hur håller du det då, i vilken hand? Då måste du ju ta tag i munnen samtidigt som du går på honom?
    Bara lite nyfiken 😉

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, jag har gjort enkla byten och de utförs, tycker jag, helt ok för en häst i Archies ålder och utbildningsståndpunkt.

    Spöt används som en förstärkning av skänkeln, inte som bestraffning och för att öka aktiviteten i bakbenen vilket ju behövs för att ett byta öht ska kunna äga rum.

    Visst är det tråkigt när hästar initialt slår mot spöt som hjälp men jag anser ändå att detta är något som hästen får lära sig att tåla, dvs man SKA kunna förstärka skänkeln med spöt vid behov utan att få tillbaka en ko-spark.

    Så var det när jag började med trav-ökningar också men efter ett tag så kunde jag hjälpa till med spöt och då bara få mer aktivitet; inga sparkar.

    Då jag började använda spöt vid byteshjälp slog Archie också mot detta som du påpekar men detta är näst intill borta. Nu gör han precis det jag önskar: aktiverar bakdelen mer.

    Alternativet till att INTE använda spö skulle väl vara att rida med skarpare sporrar och/ eller hårdare skänkel-slag. Jag vet inte om det hade gjort hästen nöjdare eller om det hade sett bättre ut. Genom mycket starka skänkelhjälper riskerar man dessutom att bringas något ur den korrekta sitsen vilken inte heller hjälper hästen.

    Eftersom jag använder spöt på den blivande yttersidan så blir det inte att jag ”tar tag i munnen” (ditt citat) med den blivande innertygeln vilket är viktigt eftersom den sidan måste vara ”fri” för att ett byte ska kunna genomföras.

    Hoppas att jag kunde förklara någonlunda vettigt hur jag tänker.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>