Hästar på Mallorca

Eftersom jag bara var på Mallorca i en vecka och dessutom inte brukar leta efter hästaktiviteter på min semester så såg jag inte till speciellt mycket hästar.

Enligt ett anslag på hotellet kunde man rida för 17 euro/ timme på någon ”ranch” (någon form av uteridning) i närheten men jag brydde mig alltså inte om detta.

Däremot såg jag att det ordnades ponnyridning några hundra meter från hotellet, man transporterade helt enkelt dit 6- 7 ponnier och lät barn rida på en liten snitslad bana, se bild nedan.

Notera att alla rider utan hjälm, det fanns så vitt jag kunde se inga hjälmar som man kunde få låna. Nu ”red” (läs: skrittade omkring) förvisso de flesta barnen med sina föräldrar som ledare men jag såg också några flickor som travade omkring för egen maskin.

Notera cowboy….förlåt WESTERN-sadlarna! Ponnyhästarna såg mycket välnärda ut och behövde troligen inte utföra allt för många knop för sitt levebröd, i alla fall inte på dessa ”ritter”.

Hästlastbilen som ponnierna åkte i. Jag såg tyvärr aldrig några hästar lastas i eller ur transporten. Det hade varit intressant att se hur de åkte eftersom jag inte såg några uppbindningar i lastbilen. Men de måste väl ha suttit fast på något vis?

Häst och vagn kunde man åka om man ville. Har ingen aning om vad det kostade eller hur långt man fick åka för en viss peng.
Noterade dock mycket tacksamt att ingen av de många hästarna jag såg gick orent och att de var hyfsat i hull.
Annars har man ju hört och läst om andra ”ridmänniskor” som tagit mycket illa vid sig då de sett både halta och nästan utmärglade hästar som tvingats dra på turister runt om i världen (det såg jag själv i Egypten för några år sedan och det var ingen rolig syn).

Notera hästarnas skor (det var inte så lätt att lyckas ta en närbild på dessa utan att man verkade som en misstänkt djurskyddsaktivist på hemligt uppdrag). Nästan alla hästar jag såg hade ”högklackade skor”, förmodligen för att skona benen från många timmar på asfalt.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>