Domare kommenterar mera?

Sedan jag återupptog dressyrtävlandet i lätt klass förra året tycker jag mig har märkt att domarna är flitigare med att kommentera i protokollen, både vad gäller de olika bedömningspunkterna och de allmänna intrycken längst ner.

Jag minns hur tråkigt det var då jag, när jag tävlade med Heron kunde få ett helt protokoll med betyget 6 överallt och utan EN ENDA kommentar.

Sedan behöver man kanske inte går till ÖVERDRIFT som en domare i våras gjorde (enligt min åsikt i alla fall).

Domaren dömde från läktaren och jag satt ganska nära bakom så jag hörde allt som sades till skrivaren.

Efter varje avslutad ritt (LC och LB) författades hela romaner :=). Förvisso var det säkert trevligt för framför allt mindre rutinerade ryttare att få så många synpunkter men det gjorde ju också att de tidigare beräknade starttiderna inte gick att hålla eftersom det myckna skrivandet gjorde att tidsprogrammet snabbt drog över tiden en hel del.

Jag vet inte om detta med att kommentera utförligare beror på

1. nya direktiv

2. nya, mer ambitiösa domare

3. en lokal företeelse i Skåne

4. att man skriver fler kommentarer i lätt klass

5. slumpen, dvs att just JAG råkat ut för nitiska domare

6. en blandning av ovan eller inget av det

Vad säger ni andra (Ann? Fido? övriga?) som tävlar?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    Jag tycker också att domarna blir mer och mer noga med att kommentera ordentlig under programmet. Om jag generaliserar kan jag nog tycka att det är mer yngre (och ambitiösa?) domare som lägger mer krut på kommentarerna än äldre (och luttrade?) domare. 😉

    Personligen tycker jag att detta är en odelat positiv utveckling, men att det inte bara handlar om ATT de skriver något utan också VAD de skriver. Finns det något tråkigare än att läsa ett protokoll där domaren enbart angett kommentaren ”öt” eller ”ostadig” på varierat antal punkter? Fanns det verkligen inget annat som var bra eller dåligt?! Inga välformade volter, eller ovala volter? Inga bra påskjut eller tappar bakbenen något? Ingen rak/sned inridning eller rak/sned volt? Inga bra/dåliga galoppfattningar? Inget spårar fint/spårar ej? Inget fin väg/ojämna bågar? Inget ”där slappnade han av riktigt fint”… De domare som är riktigt bra tycker jag är duktiga på att ge kommentarer som även är kopplade till de rörelser man utför.

    En av mina favoritexempel på kommentarer är när jag gjorde en riktigt risig uppvisning i en LA:2 för något år sedan. P. blev jätteladdad och jättespänd när vi kom in i ridhuset, och struttade runt som en bomb. Poängen blev usla med all rätt, men domaren hade ändå varierat sina kommentarer ganska bra. Under allmänt intryck står ”Du har en jättehärlig häst som just idag var väldigt spänd och hade svårt för att fokusera på arbetet. Korta upp dina tyglar och håll om mer med skänkeln så blir det nog jättebra.” Hon hade lika gärna kunnat skriv ”slarvig uppvisning på MKT spänd och osamarbetsvillig häst…” JAG insåg ändå att här behöver jag jobba mycket med grunderna, men åkte hem med inställning ”shit, vad KUL det ska bli”.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag kan bara instämma i dina kommentarer.

    Tror / har en känsla av precis som du att det är de yngre domarna som bemödar sig mer med att kommentera.

    Och precis som du säger så är det minst lika viktigt HUR man formulerar sig som ATT man gör det.

    Det finns många sätt att säga samma sak på; ofta tar man mer till sig det som skrivits med en ”välvillig inställning” än om man får känslan av att skribenten bara är ute efter ”felsökeri”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>