Tillbakablickar: Birgitta läser hästböcker

Som jag redan har berättat så läser jag oerhört mycket böcker. Så har det varit så länge jag kan minnas och redan då jag gick på i vart fall mellanstadiet så minns jag hur jag släpade hem så mycket böcker från det närliggande bibilioteket att jag knappt kunde bära dom och gå samtidigt.

Några år senare upptäckte jag en affär, Esset, där man kunde köpa begagnade böcker extremt billigt samt byta in böcker man läst ut. En underbar affär för en bokmal utan egna inkomster :=)!

Inte nog med att jag läser ofta, jag läser väldigt snabbt också så det har verkligen blivit en hel del läst genom åren.

Idag läser jag mest deckare av olika slag, både av svenska och utländska författare men det kan också bli lite ”chick-lit” eller annan lättsam läsning.

När jag var tonåring, och faktiskt redan flera år innan jag började rida, läste jag oerhört mycket hästböcker.

Kommer ni ihåg ”Jill-böckerna”? Jill som bodde i England och skrapade ihop pengar till en egen ponny, hjälpte till på någon ridskola, tävlade i olika ponnyklasser osv?

Sedan fanns det böckerna om Annika som också höll till på en ridskola, Lotten (?) som satt i rullstol men ändå red, Britta och Silver-serien, böckerna om Follyfoot och så givetvis SVARTA HINGSTEN-serien.

Åh….vad jag älskade Svarta Hingsten-böckerna!!!!!!!!! Jag sträckläste dom och vandrade bokstavligen omkring med en svarta-hingsten bok i ena näven medan jag gick till bussen, åt frukost eller vad jag nu försökte göra SAMTIDIGT som jag läste.

Jag minns också den SORG (ja, faktiskt) jag kände när den sista boken var utläst. Jag kände mig helt TOM!
Idag kan jag småskratta åt detta men då var det som sagt allt annat än roligt!

Folly-foot-konceptet är faktiskt något som jag än idag skulle kunna tänka mig att ägna mig åt om jag blev ekonomiskt oberoende.

Böckerna handlade om hur man på en gård tog hand om hästar som ingen ville ha/ kunde ta hand om.

Om man tycker om att läsa ”deckare med hästanknytning” måste jag förresten rekommendera en av mina absoluta favoritförfattare Dick Francis (http://www.dickfrancis.com/). Han har skrivit en mängd böcker med miljöer från framför allt kapplöpningsbanorna i England och några av böckerna har även gått som en tv-serie när jag var i tonåren. Tv-serien och böckerna handlade om en fd hinderjockey som efter ett fall (han ramlar av hästen alltså) blir trampad på sin hand/ arm, får denna amputerad, måste sluta med proffsridning och blir ”deckare” i stället (något förenklat).

Jag inbillar mig att några av er, efter att ha läst om ovanstående hågkomster av ungomslitteraturen själva kommer på ”ja, just det ja….DOM böckerna läste jag också”.

Berätta gärna om jag glömt några favoriter!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Läste också dom hästböckerna + Pysen-böckerna, Anna & Cindy och Shanti.

    Är en likadan bokmal som du, helt galen i böcker. Gillar i stort sett ”allt” men har blivit bekväm på äldre dar och läser mest deckare.

    Kom på häromdagen att jag måste köpa nya bokhyllor. Dom jag har är fulla i dubbla rader, sen är det två tre högar brevid min säng också. Ibland när jag läser någon riktigt bra bok kan jag nästan längta att det ska bli kväll så jag kan krypa ihop i sängen och läsa.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, läsning är verkligen ett avkopplande och trevligt tidsfördriv för mig.

    Men just eftersom jag läser så mycket så har jag/ vi börjat få ”platsbrist” hemma (känns nästan pinsamt att säga det- vi bor 2 personer i ett 6-rums hus).

    Bokhyllorna bågnar trots att vi platsbyggde några till efter inflyttning så numera försöker jag att låna det mesta av min litteratur på biblioteket.

    Svara
  3. Agneta

    Hej! Har läst lite på din blogg. Jag rider inte längre tyvärr, men red på ridskola när jag var en liten hästtjej. Minns också det du beskriver, hur jag kånkade hem fyllda ica-kassar med böcker och hur min mor började skjutsa mig regelbundet till biblioteket under somrarna så att jag kunde låna precis så mycket jag ville. Sen låg jag på en filt på gräsmattan i timmar tills de ropade in mig för att äta eller sova. Minns också när jag läst ut sista boken i Svarta Hingsten-serien, att jag redan hade lånat den första boken och gick direkt över till att läsa om hela serien! Vilka minnen 🙂
    Jag är fortfarande en bokmal; jag tror att grunden lades under de där somrarna. Det går inte att vara utan böcker när man haft såna underbara läsupplevelser som barn.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>