Kan videofilmer ljuga? (Filmsnutt finns att beskåda)

Ja, kan en videofilm ljuga?

Tja…detta är väl en definionsfråga men jag skulle i alla fall helt klart avråda från att sätta allt för stor tilltro till det man ser på en ”hemmavideo”, dvs en inspelning med videokamera/ digitalkamera som en ”amatör” gjort.

En vän (Ann har jag för mig) sa för länge sedan att video SLÄTAR UT, dvs att både det som egentligen är rätt så bra och det som är mindre smickrande slätas ut till att bli ”helt ok”, varken mer eller mindre.

Och jag är absolut benägen att hålla med.

Heron tex hade en väldigt dålig grundtrav och någon direkt bakbensaktivitet var det inte precis tal om. Detta påpekades ofta då vi tävlade och jag kunde tyvärr inte annat än instämma.

Jag minns då jag skulle ge exempel på detta och visade en inspelning från en träning för….hmmm…jag tror det var Ann i detta fallet också.

Och när vi väl sitter och tittar på videon så der det inte alls så pjåkigt ut faktiskt, trots att jag inte visade någon ”höjdarträning” utan så som Heron brukade gå.

Och om man bara hade sett den videon med Heron och aldrig sett honom röra sig IRL så hade man nog tyckt att jag var lite väl hård i min bedömning av hans gångarter.

Nedanstående video tycker jag visar lite motsatsen: den som ser filmen kan inte ens förställa sig (tror jag) hur otroligt vacker Archie faktiskt är. Videon är utslätad, mycket givetvis beroende på att det är svårt att filma i ett mörkt ridhus och att Lina inte kunnat komma tillräckligt nära (ingen skugga över henne…hon gör alltid det bästa av situationen).

Sorgligt nog lyckades dock inte ens filmningen på långt avstånd släta ut en viss människas frenetiska ”lärk-vinge-ben” som smattrar mot hästens sidor :=(.

Summa summarum:

Ska man köpa häst ska man ta de filmsnuttar som säljaren sänder en med en enorm nypa (dvs näve) salt.

Hästen är kanske både sämre eller bättre IRL. Dessutom finns ju risken att man kanske får se en superökning i trav på filmen men utan att veta att:

1. Bortanför kameralinsen har det sprungit en människa och jagat på hästen med en långpisk i trettioelva varv och/ eller

2. Man har gjort sjuttiotolv travökningsförsök och lyckats få till EN bra ökning som du nu sitter och tittar på :=)!

Film från förra helgens tävling (där vi blev placerade den trista filmen till trots):

http://www.youtube.com/watch?v=b3sgXe8qYt0

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Tyckte inte alls det var slätstruket, ni var superfina. Dessutom tyckte jag att skänkeln var mycket mer stilla, jättefin film, jättefint ekipage.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Tack tack även om jag inte håller med :=).

  Men IDAG (ska till Södra Sallerup och rida en LA:1) LOVAR jag att paralysera benen utmed Archie sidor.

  Tyvärr kommer jag inte att ha mitt filmteam med mig :=) som kan bevisa mitt löfte men jag ska verkligen skärpa mig. Rapport kommer!

  Svara
 3. Minstral

  Jomen visst ser du skillnad på din skänkel om du jämför de båda filmerna. Det måste du väl ändå hålla med om? Jag kollade på dom efter varandra och tycker där är en markant skillnad. Ser fram emot dagens tävlingsrapport.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Ok, jag ger mig :=)! Sååå noga har jag inte studerat filmerna eftersom jag blev lite besviken när jag såg den sista filmen där jag tyckte att allt såg lite så där halvt blaha-blaha ut (man börjar få krav tydligen :=)).

  Rapport från idag kommer NU!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>