Tillbakablickar: Birgitta drömmer och när hästar är vänner men människor blir ovänner

När jag ägde Heron hände det ibland att jag drömde HEMSKA drömmar om honom.

Handlingen i drömmarna kunde variera en del men temat var alltid detsamma: Heron blev illa behandlad, jag fick ett nevöst sammanbrott pga detta och INGEN förstod mig.

Dessa drömmar, då de återberättades i stallet, roade mina stallkamrater mycket men jag var allt annat än glad i drömmarna. Där var jag tvärtom så galen som jag aldrig någonsin varit i verkliga livet och aldrig hoppas bli!

En dröm tex handlade om att jag kom till stallet och insåg att Heron hade blivit misstagen för en lektionshäst och också DELTAGIT i en lektionsridning. Någon (= en lektionsryttare) hade alltså ridit på MIN häst!!!!

I drömmen var Heron dessutom jätteslarvigt sadlad med en av de gråa arméfiltar vi förr använde till många hästar för att skona deras ryggar, hela filten var skrynklig under sadeln.

Och jag blev i denna dröm fullständigt panikslagen och ”grät-skrek”, dvs grät och skrek på en och samma gång vilket fick till följd att ingen FÖRSTOD vad jag sa. Men även sedan de i stallet fattade varför jag var upprörd så brydde de sig inte. ”Shit happens” tyckte de ungefär och kunde inte alls förstå mina känslor.

I en annan dröm hade någon ställt in Heron i en spilta i vilken han utanför drömmarnas värld aldrig ens hade KUNNAT få plats, spiltan var typ en halv meter bred. Inte heller i denna dröm var det någon som förstod varför jag gapade och gick på!

Ja, hur man ska tolka dessa drömmar finns det säkert flera teorier om.

JAG tolkar drömmarna som att jag hade väldigt starka beskyddarinstinkter mot Heron och det har jag alltid haft mot alla djur jag ägt. Tack och lov upphörde dessa drömmar när jag köpte Décima; jag hade kanske då mognat lite och även fått lite andra prioriteringar (läs: en sambo som hur det än var betydde mer för mig än hästen).

På tal om beskyddarinstinkter så kom jag att tänka på en mycket tråkig incident som verkligen väckte tigrinnan i mig (tigrinnan som vaktar sin avkomma typ).

Vi har i stallet ett system enligt vilket den som går sist på kvällen fodrar både sin egen och övriga hästar som står i samma avdelning.

JAG fodrar aldrig eftersom jag alltid är den som går hem FÖRST.

Förra året blev jag ovän med en annan hästägare, anledningen var enligt mig hur löjlig som helst men det kan egentligen kvitta för det värsta var inte att denna kvinna ville bryta alla kontakt med mig, nej: det värsta var att hon sa att de gånger HON skulle fodra hästarna så skulle inte Archie få någon mat för att jag var så dum i huvudet.

”Menar du att du kommer att straffa ett oskyldigt djur för att du är osams med djurets ägare” frågade jag.

”Ja, det är synd om Archie som har en sådan ägare som du men jag kommer inte att ge honom mat” blev det chockerande svaret jag fick.

Nu behövde jag inte grubbla över hur detta dilemma skulle lösas för hästägaren flyttade från stallet tack och lov. Men vad säger ni???? Själv är jag fortfarande helt förundrad över resonemanget.

Nu tror jag verkligen inte att jag och Lena (den lilles ägare) någonsin ska bli ovänner men skulle vi bli det hoppas jag verkligen att hon inser att våra hästar är de bästa vänner och låter dom förbli det. Jag skulle finna det näst intill oförlåtligt om Lena vägrade att släppa ut Archie med Birk om den enda anledingen var att HON och JAG blivit osams. För vi behöver aldrig träffas, det är alltid jag som släpper ut djuren och stallchefen som tar in dom.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Måste bara få berätta att din mardröm var så nära att bli verklighet hos oss.
  Min häst hade precis bytt plats i stallet, den privathäst han hade bytt med gick lektion ett par dagar i veckan, världens snällaste gentleman som alltid fick bära runt på de osäkraste och klumpigaste tanterna. Dessa tanter har ju ofta inte riktigt koll på hästarna heller, häst som häst trots att de kanske ridit hästen ifråga i många år.

  Nu blev i alla fall tanten hindrad i sista sekunden från att sadla min häst (som dessutom var rätt ängslig och benägen att slänga sig under den här perioden) det kunde ha blivit en chock för den gode Gerd.

  Anne

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Samma sak höll på att hända på vår ridskola också för några år sedan.

  Vi hade både en privathäst och en lektionshäst som båda hette Kelly. De såg dock helt olika ut, stod i olika delar av stallet och var också heeelt olika i temperamentet.

  Vid ett tillfälle såg jag en okänd person inne i ”privathäst-Kellys” box.

  På fråga vad hon gjorde där fick jag svaret att hon skulle rida.

  Tack och lov förstod jag att hon hade tagit fel på häst så jag lyckades avstyra en ritt som nog inte hade gått så bra då ”privat-Kelly” var betydligt mer temperamentsfull än ”lektions-Kelly”.

  Nu tror jag inte att någon hade kommit till skada om de så hade satt upp en nybörjare på Heron, Décima eller Archie, de är/ var alla gudasnälla men jag är ändå tacksam om jag får sköta ridningen på egen hand :=).

  Svara
 3. Keb

  Hihi, jag brukar ha ”tävlings-mardrömmar” med jämna men tack och lov lååånga mellanrum!!!
  I dessa är jag oftast på väg att skritta fram men är så nära banan att jag hör hur jag blir inropad och får startsignal…
  Eller så har jag ridit fram klart och upptäcker att jag har glömt kavajen hemma…

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Huuuu Keb! Var du tvungen att påminna mig :=)!

  Jag har faktiskt också haft sådana mardrömmar och det är verkligen inte kul.

  Precis som du skriver handlar det i mitt fall ofta om att min eller hästens utrustning/ klädsel på något sätt krånglar.

  I en dröm satt stigläderna inte på sadeln och det var lögn i he..vete att försöka sätta på dom.

  I andra drömmar har jag haft typ 1 startnummer innan min egen start och då inte ens varit tävlingsklädd, dvs jag har yrat omkring och försökt att hitta och få på mig stövlar, ridbyxor, hjälm osv.

  Jättefrustrerande!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>