Dagens träning- kinderägg och variera mera

Idag gick nästan hela träningen åt till arbeta med ett grundläggande problem som jag varit medveten om länge men fortfarande inte löst till fullo.

När jag rider i höger varv har jag ett jättebra stöd på yttertygeln men när jag byter till vänstervarvet så är känslan inte alls lika bra, dvs jag har inte samma fina stöd på DEN yttertygeln.

Eftersom detta är något som påverkar, om inte allt så i alla fall mycket av ridningen, framför allt i vänster varv så måste jag givetvis försöka att få bort så mycket av denna skillnad som möjligt.

Redan när jag bara travar på en stor volt känner jag själv en VISS skillnad mellan höger och vänster varv men när jag tex vill försöka rida sluta för höger skänkel i vänster varv blir det extremt uppenbart.

Att både vilja ha stöd på yttertygeln (höger), kunna ställa hästen åt vänster och samtidigt flytta baken för höger skänkel blir som ett KINDERÄGG, 3 ÖNSKNINGAR i ett men med ett långt mer nedslående resultat än i reklamen.

I reklamen får ju barnet alla 3 önskningarna uppfyllda medan jag måste ge avkall på något. Antingen flyttar sig Archie för skänkeln men är spikrak i halsen eller så lyckas jag ställa honom men då vägrar han att flytta baken. Typ…

Så detta arbetade vi mycket med idag och då framför allt i skritt eftersom han inte ens i denna gångart gör det bra och då är det givetvis ännu svårare (idag nästan omöjligt) i trav.

Precis som det varit en stor skillnad mellan skänkelvikning undan höger respektive vänster skänkel är det stor skillnad mellan sluta för höger respektive vänster skänkel.

Allt hänger ihop!

Nu ska jag arbeta vidare med detta på egen hand och inrikta mig på att verkligen få till det 100 % bra i skritt innnan jag går över till trav.

Annars skulle jag i dagens inlägg vilja tipsa och rekommendera ALLA ryttare att variera sin ridning mer något som jag varit inne på i tidigare blogginlägg!

För ganska många veckor sedan var det någon bloggläsare som ville ha tips på lösgörande rörelser/ övningar i DRESSYR men i stället för att ge detta så skulle jag vilja tipsa om att man kan både lösgöra och stärka sin häst på så många andra sätt än att tex rida skolor och skänkelvikningar på dressyrbanan.

Generellt tycker jag att det verkar som att ”gemene ryttare” varierar sin ridning för lite och det tycker jag är synd ur många olika aspekter. Dels blir det roligare för både ryttare och häst om man kan variera ridningen och dels sliter det säkert mindre om man inte hela tiden kör samma övningar dag ut och dag in. Till slut får man inte heller den förbättring av styrka och kondition om man hela tiden rider på samma vis; jämför med en idrottsman som hela tiden måste tänja gränserna för att bli bättre.

Mina tips idag handlar om att man, även som hopprädd dressyrryttare, kan ta hjälp av, om inte riktiga hinder så i varje fall bommar.

Är man extremt osäker/ rädd för hoppning klarar man säkert ändå av att trava över bommar som ligger på marken. Beroende på hur man lägger ut dessa kan man träna hästens förmåga till samling respektive längning. Hästen lär sig också var den sätter benen och att vara uppmärksam.

Är man lite mer våglig kan man höja upp bommarna från marken och lägga dom på tex ”sockerbitar” eller något annat som gör att det blir en liten nivåskillnad. Det tränar hästen ännu bättre.

Och slutligen kan man man, om man är en riktig tuffing :=) HOPPA med sin häst, både så kallad gymnastikhoppning och enskilda hinder och/ eller flera hinder i följd.

Min personliga erfarenhet är att hästen blir uppmjukad/ lösgjord av att hoppa och ofta tycker hästen att det är roligt också, så länge man inte gör det för svårt.

Om man absolut inte vill hoppa ens över en bom på marken så kan man löshoppa sin häst. Även detta tränar hästen på många olika vis.

När man rider ut kan man också lösgöra hästen; tex genom att klättra upp och ner i backar (helst i skritt och i lång och låg form).

Ja, det finns hur många sätt som helst att träna sin häst vare sig man betraktar sig som en dressyr, hopp eller promenadryttare och det gäller bara att använda fantasin och i de fall man är osäker av någon som kan visa en hur man ska gå tillväga.

Tömkörning och longering på RÄTT sätt (dvs inte bara som ett medel för att rasta hästen) är också något fler borde

a) lära sig
b) tillämpa

Så tycker jag!

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Har du provat att rida slutorna i galopp istf skritt och trav? Mycket enklare då du får mer energi och bjudning (oftast).

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Jodå, jag har faktiskt provat flera gånger men tyvärr funkar det inte bra för höger skänkel.

  Jag måste nog gå tillbaka till skritt för att verkligen lyckas (hinna med?)att få igenom ALLA 3 sakerna, stödet på yttertygeln, ställningen och att baken flyttas.

  I galopp orkar inte Archie eller så förstår han inte vad jag vill?

  Svara
 3. Prick

  Ang dina kommentarer kring sidförande övningar… Nu har jag iofs inte lusläst hela bloggen (du är en sån hejare på att skriva att man inte hinner med ;)) så detta kanske är att slå in öppna dörrar, men har du kollat upp dig SJÄLV? Ibland kan en svaghet hos hästen förstärkas av en oliksidighet hos ryttaren. En duktig kiropraktor/naprapat/sjukgymnast/mfl kanske kan hjälpa dig till bättre skänkelvikningar?

  Bara en tanke. Om du är beredd att lägga flera tusen på hästen kanske du kan satsa några hundra på dig själv *haha*.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Det är ingen dum idé alls du kommer med och jag ska bara försöka att komma på hur jag skulle kunna förverkliga den. För som jag ser det borde någon som har hästkännedom vara lämpligast som kiropraktor/ naprapat och hur hittar jag en sådan till mig själv? Ska absolut försöka att kolla upp det!

  När jag gjorde sidvärtsförsök på Archie en av de första (den första?) gångerna svarade han så fullständigt ”fel” på mina hjälper (han gick åt höger då jag tryckte till med höger skänkel)att jag tänkte att det måste vara något som JAG gör fel för att han ska reagera på detta vis.

  Som tur var så fanns en skicklig dressyrryttare i ridhuset samtligt och jag bad honom att sitta upp och prova. Men Archie betedde sig lika ”fel” med honom på ryggen.

  Fast det skulle ändå inte förvåna mig om jag inte har en viss/ en stor/ den största? del i Archies svårigheter och om inte annat så har jag inte styrka/skicklighet nog att rent ”sitsmässigt” hjälpa honom tillräckligt. Fast det HAR blivit bättre :=).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>