Dagens träning + ledsamma nyheter

Om dagens träning finns inte så mycket att orda: Archie gick bra :=)!

Eftersom Archie i början av passet gick lite bakom hand så övade vi på övergångar där han inte skulle få dyka ner som han ibland vill (framför allt i halterna) och det var inga problem.

Jag ville att Birgitta skulle titta lite på serpentinerna i galopp eftersom Archie fortfarande inte gör dom så bra som han KAN på tävling, tvärtom kan han gå och ”ladda” lite à la: ”ska vi byta nu…ska vi byta nu….???”.

Men bara för att jag ville visa hur Archie kan fjanta sig så gjorde han så klart serpentinerna hur bra som helst :=).

Nu till något mycket tristare…..

För några veckor sedan träffade jag en fd ridbekant från stallet och hon berättade att hon skulle bevista något häst-evenemang där hon trodde att även Décimas nya ägare skulle delta (bekanten känner dessa ägare flyktigt- jag har aldrig träffat dom men har pratat med mannen i telefon när de precis hade köpt Décima för snart 2 år sedan).

Nyfiken som jag ändå är, trots att jag VALT att inte hålla kontakt med de nya ägarna (det man inte vet har man inte ont av…..fast de verkade bra på alla vis…) bad jag bekanten att ställa ”tusen frågor” om Décimas nuvarande liv och leverne och sedan återrapportera till mig vid tillfälle.

Och nu kom rapporten….via tränar-Birgitta som också känner ridbekanten och som hade träffat henne förra veckan.

Décima lever inte längre!!!!!!!!!!!

Hon hade tydligen fått en ny tarmomvridning och man tog bort henne. Fler detaljer än så vet jag inte så jag vet ju inte om hon dog på operationsbordet, om man valde att inte buköppna henne igen eller hur det annars har gått till.

Décima blev ju buköppnad ca 2 år innan jag sålde henne, diagnosen var då grovtarmsomvridning och enligt veterinären var det osannolikt att hon skulle drabbas av detta igen. Själva operationen och framför allt eftervården gick ”by the book”, dvs utan minsta mankemang och man fann inte heller något ”konstigt” i hästens mage/ tarmar som skulle ha kunnat förklara varför hon blev så dålig.

Som jag redan berättat om hade Décima innan buköppningen kolikkänningar ganska många gånger, jag vet ju inte hur det blev efter försäljningen men säkerligen har hästen haft något mer eller mindre kroniskt tarmbekymmer som man aldrig funnit.

Hur som helst så tycker jag så klart att det är tråkigt att min fina fd häst inte lever längre (hon blev bara 13 år) men en del av mig tänker absolut ”nu vet jag var hon är”.

Jag kommer aldrig mer att behöva fundera över om hon har sålts vidare, hur det är med hennes tungproblem, om hon har bekymmer med sin mage osv.

Nu vet jag…..

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Petra

  Hej Birgitta.. Petra här.
  Brukar vara inne och läsa din blogg.
  Men nu måste jag bara skriva.
  Fy för, vad tråkigt med Décima 🙁
  Riktigt tråkigt att läsa.
  Man fick en tår i ögat och bara tänkte detta är inte sant.
  Men det är ju som du säger..
  Nu vet man..
  Även om det är många år sen man sågs så har jag tänkt på henne ofta, var hon är och hur hon har det. Men nu vet man att hon är på det bästa stället.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Hej Petra!
  Roligt att du följer mina fortsatta äventyr på hästryggen :=)!

  Ja, visst blev man ledsen över beskedet, tom min man var helt tagen men som sagt: Décima har det bra nu och det är det viktigaste!

  Till övriga läsare:

  Petra var min hästskötare under många år (även under Heron-tiden) och var också och hälsade på Décima på djursjukhuset efter hennes buköppning trots att vi då inte hade setts på jättelänge. Vi har många roliga minnen ihop!

  Svara
 3. Corre

  Hej Birgitta vet inte om du kommer ihåg mig (Cornelia med Djingis på MCR).. Gud vad tråkit med Décima =(… Kanske kommer och hälsar på er någon dag.. =)

  Svara
 4. Petra

  Hej..
  Jo helt klart följer man era äventyr,,,
  Archie ser riktigt fin ut och du ser ut att lyckats riktigt bra med han.Kul!
  Själv står man inför en flytt från Eslöv till en hästgård 🙂 Kan du tänka dig att lilla jag flyttar till en hästgård 🙂 Ska bli skitkul iaf.
  Får komma inom stallet en dag och titta på ditt djur och snacka lite skit 🙂

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>