Ländtäcken + en svettig tillbakablick

I dagarna undrar jag om Skåneryttare i allmänhet eller dressyrryttare i synnerhet är ovanligt frusna av sig?

Det kan både reta och förundra mig är i vilka sammanhang ländtäcken används.

Som ni vet bor jag i Skåne och det är ytterst sällan temperaturerna här ens kommer under noll-strecket. Förvisso har vi en BLÅST här IBLAND som kan slå ut det mesta (och då blir det KALLT) men det är ju inte så ofta det blåser så.

Varje vinter, höst och vår ser jag hästar som både sveps in i de tjockaste täcken ni kan tänka er (eller så lägger man 2 täcken ovanpå varandra) i stallet och som rids med ländtäcken, både i vårt varma ridhus och utomhus i + 12 grader och strålande solsken.

På den senaste tävlingen var det just ca + 12 grader och solsken; ändå var det flera ekipage som red fram i ridhuset med rejäla ländtäcken!

Nu vet jag ju inte hur det känns för hästarna med dessa tygsjok på ryggen men rimligvis borde de bli obehagligt varma?

Själv är jag extremt frusen och går omkring med långkalsonger halva året. Hemma är jag alltid insvept i en tjock pläd i soffan, möjligtivs tar jag fram ”sommarvarianten” (en nååågot tunnare filt) om det är riktigt hett ute. Men trots min egna frusenhet har jag tagit till mig alla rön kring hästar som säger att de tåler kyla långt bättre än vad vi människor tror.

En kunskap som behöver ännu större spridning?

På tal om att bli varm under täcket kom jag att tänka på ett tillfälle för ”hundra år sedan” då jag fick för mig att rida ut i hällande ösregn med Heron.

Jag fick låna ett regntäcke av en stallkamrat och detta var av modellen som täckte HELA hästen och som var gjort i något galon-liknande material. Heron såg ut som ett dagis-barn i jätteformat!
Och ni skulle se hur han såg ut efter avslutad ritt!

När jag drog av täcket så såg det ut som om någon hade sprutat grädde över hela Heron och sedan lagt ett täcke ovanpå. Helt genomskummig/svettig med andra ord!

Med facit i hand var det vansinne att rida med ett sådant täcke; det var nog snarare ämnat för stillastående på exempelvis en tävlingsplats. Så det täcket lånade jag inte flera gånger!

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Sanna

  För några dagar sen mötte jag en häst som hade ett tjockt, fodrat ländtäcke och utanpå det ett täcke med reflex. Det roligaste var att hästen var oklippt med något av den längsta vinterpäls jag någonsin har sett.. Det var till och med varmt då och jag som alltid fryser hade endast tröja och dunväst. Undrar vad den ska ha på sig när det blir kallt? :S

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  OTROLIGT!!!!

  Och jag brukar tänka detsamma: ”vad ska ni använda när det VERKLIGEN blir kallt”?

  Archie, som är helklippt för andra gången denna hösten står fortfarande med ett tunnt sommartäcke (bomull) på sig inomhus och har ett ofodrat regntäcke på sig utomhus.

  Vårt stall är väldigt varmt för att vara just ett stall och när man kommer på morgonen och efter att stalldörrarna varit stängda i många timmar är det inte det minsta kyligt, tvärtom.

  Trots detta har vi ibland haft hästar som har stått med täcke på sig inomhus året runt.

  Visst håller man hästen renare genom att använda täcke men liiite avkall på den egna bekvämligheten tycker till och med jag, som inte vill arbeta i onödan, att man får offra.

  Svara
 3. Anonymous

  Jag tycker inte alls det är något otroligt med att ha ländtäcke nu. Särskilt inte om hästen dessutom är klippt. Och anledningen till att de flesta som väljer att ha ländtäcke nu är den enkla, behålla hästens muskler varma.
  Det är höst, det har nog inte du heller antar jag efter ngt tidigare inlägg.
  Det handlar inte om att hästen fryser, det tror jag du har fått om bakfoten när du jämför med dig själv och påstår att du behöver filtar.
  Utan anledningen är att behålla muskulaturen varm, det säger vl sig själv att m du skulle vara ute och springa i shorts och linne nu, för att sedan stanna till, gå en bit och ta en paus, och därefter strecha, klart dina muskler hunnit bli kalla och stela!
  Detta är en anledning till varför jag absolut tycker det kan vara nödvändigt att ha ländtäcke, särskilt om hästen är klippt.

  Men är inte det allas ensak, att välja om de vill ha ländtäcke eller inte?
  Det behöver väl inte reta dig?
  Varför bry sig om vad andra gör?

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Så klart att det är ”allas ensak att välja om de vill ha ländtäcke eller inte” (ditt citat) men jag vidhåller trots ditt resonemang om avkylda muskler osv (som jag inte säger emot i sak) att ländtäcke I RIDHUS är OVERKILL, framför allt om det är 12 plusgrader ute.

  Om du inte håller med om DET, då låter det nästan som att du tycker att man ska ha ländtäcke på hästen året runt för i vissa delar av landet är det banne mig inte mycket varmare under många, många av årets månader :=).

  Och visst; jag behöver inte reta mig men det behöver inte du heller. För onekligen retar du dig eftersom du bemödat dig med att kommentera inlägget :=).

  PEACE :=)!

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Förresten Anonym:

  Även om vi skulle köpa ditt resonemang om avkylda muskler fullt ut; kan du förklara LOGIKEN i att rida fram med ländtäcke i ett ridhus för att ta av täcket precis innan man rider in in nästa ridhus för att tävla (5 meter mellan ridhusen)?

  Hur avkylda tror du en normal hästs muskler hinner bli i ett ridhus på säg 2 minuter?

  Om man sätter på täcket EFTER avslutad ritt och när man LÄMNAR ridhusen; DET kan jag till viss del förstå (fast inte om det är + 12 grader och sol) men inte att rida fram med täcket.

  Svara
 6. Anonymous

  Jag nämde inte att rida med ländtäcke i ridhus i +12 grader. Det jag sa riktade mig till uteridning, framridning utomhus eller liknande. Ledsen om det inte framstod.

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Ja, då förstår jag bättre ditt resonemang.

  Jag använder själv ländtäcke vid utomhusridning, dock ej ”per automatik” bara för att det är vinter, höst eller vår utan jag tar hänsyn till temperatur, ev blåst, vilken form av arbete jag ska utföra osv.

  Svara
 8. Anonymous

  Jag som har en extremt känslig häst har redan ett tjockt täcke ute och termotäcke inne, han är klippt.
  Det är stor skillnad på klimatet här i Blekinge om man jämför när vi bodde i djupaste småland.
  Där var det kallt på ett annat sätt. Här kan det vara 5 + och en vind som går genom både märg och ben.

  Så det är kanske blåsten som gör att även skåningarna klär på sina djur så mycket. En tävlingshästs muskler mår bättre av för mycket värme än för lite, men jag kan hålla med om att det går till överdrift ibland.

  Natalja / http://latin.bloggagratis.se/

  Svara
 9. Birgittas hästsida

  Ja, den skånska blåsten kan onekligen göra att det känns långt kallare än vad termometern visar.

  Fråga en norrlänning (som inte alls har den typen av vindar): de kan tycka att deras minus 25 är en baggis jämfört med Skånes minus 5, just pga blåsten.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>