Muskler och fett, bajs och mask

Glömde att berätta att tränar-Birgitta under gårdagens träning kommenterade Archies ”rondör”.
Enligt Birgitta måste jag börja ge akt på att Arch inte blir tjockare.

Jag har själv sedan någon vecka tillbaka noterat att gjordarna på både hoppsadeln och dressyrsadeln varit svårare att dra åt.
Jag fick för mig (önsketänkande…ha ha) att Archie hade lärt sig ett nytt trick: Spänna ut magen när gjorden ska dras- men så enkelt var det således inte.

Eftersom jag själv älskar mat och vet hur hemskt det är att gå hungrig har jag mycket svårt att neka mina djur att just ÄTA.
Jag vill helst att Archie har fri tillgång på stråfoder så att han kan äta när han vill.

För att undvika att han blir fet ska jag börja med att dra ner på kraftfodret och se hur mycket detta gör på sig.

Annars har jag mycket glädjande noterat att det inte bara är magfläsket som har svällt på den gode gossen, även flera muskelgrupper har ökat i omfång, framför allt halsmusklerna och de muskler som finns bakom sadeln.

Kanske är det mina klättringspass som har börjat visa sig så här konkret?

Som jag redan nämnt skickade jag härom dagen in maskprov på både Archie och Birk och igår kom det glädjande svaret; båda hästarna ”nollade”.
Birk är inte avmaskad sedan han köptes förra våren och Archie hade då mycket liten maskförekomst och fick en dos mask-gift. Sedan dess har de varit maskfria.

Eftersom den sommarhage gossarna går i befolkas av en mängd unghästar övriga delar av året känns det skönt att veta att de inte är maskangripna. Hemma på ridskolan finns inget gräs i hagarna så där har jag inte haft den oron för parasiter.

På tal om bajs och mask så har jag nu lagt in en beställning på mer halm till Archie.

I vår stallhyra ingår det en halmbal om dagen men eftersom Archie dels äter nästan dubbelt så mycket mat som övriga privathästar och vi dessutom har börjat fodra med ett blötare ensilage som gör att jag numera har ”ett ton tung bajs” i boxen så tycker jag inte att halmen räcker.
Så nu ska jag köpa till 20 extra halmbalar i månaden: allt för att den lilla bajs-gossen ska få ligga på en djup bädd när han sover sin eftermiddagssömn :=).

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lina

  haha jag kanske inte kommer kunna sitta på den lille fetknoppen när jag kommer tillbaka 😉

  Tycker det är ganska intressant att läsa dina kommentarer du får på bloggen, verkar verkligen som om folk sitter och letar ”fel” som dom sedan kan skriva klagoord om. Skulle ju inte förvåna mig om alla nu kommer hitta någonting med maten att klaga på, hur kan han gå upp i vikt när du tränar honom SÅ mycket?! :O
  Alla som letar fel borde åka och hälsa på Archie och se hur han har det tycker jag!

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Visst är det ”intressant” att läsa alla kommentarer jag får och jag är faktiskt inte heller förvånad över den ibland trista/ anklagande ton som vissa använder sig av.

  Dels är det ju så att man som bloggskribent på något sätt ”måste” räkna med att folk ska ha synpunkter- man skyltar ju så öppet med sina åsikter och göranden och låtanden.

  Sedan är tyvärr min erfarenhet också den att folk mycket hellre skriver NEGATIVT/ tillrättavisande/ ifrågasättande om de har möjlighet att göra detta ANONYMT, som här på bloggen.

  Det är helt enkelt något jag måste bjuda på.

  Vad gäller Archies ”övervikt” är den ännu knappt skönjbar men måste givetvis kvävas i sin linda.

  Svara
 3. Anonymous

  Det att folk tycks skriva mest nedlåtande kommentarer kanske har med det skrivna ordets stora chans att feltolkas. Det du skriver med en i dina ögon skämtsam nyans kan lätt tolkas av den som läser som drygt och för ”mer än alla andra”. Kanske lätt kan reta folk när det är skrivet av någon på LB nivå… Tycker precis som ovanstående att det är intressant att läsa folks kommentarer, det bekräftar bara det tesen att 1000 hästmänniskor = tusen olika åsikter. Tror förövrigt inte att någon öht tvivlar på att din häst har det bra och får alldeles lagom med mat och halm i boxen…

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Jag kan bara instämma i ALLT förutom att jag inte anser mig vara på LB-nivå bara för att jag just nu har en 5 åring som tävlar på denna nivån :=).
  Jag har faktiskt tävlat upp till 130 och ridit ganska många S:t George även om det var några år sedan nu. Både Heron och Décima tävlade medelsvår dressyr i ett par år vardera så liiiite mer erfarenhet än LB har jag (om nu tävlingsmeriter spelar någon roll för hur man läser en blogg :=)).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>