Åhhh….detta byråkrati-Sverige!

Under mina 15 år som handläggare av försörjningsstöd (socialbidrag) skrev jag tonvis med formella beslut, brev och överklaganden men jag kan ändå inte låta bli att irritera mig när jag anser att byråkratin mest verkar vara för ”sakens skull” och ingenting annat….

För några veckor sedan skickade jag in en räkning från ATG till Agria för att få denna ersatt och tydligen missade jag att kopiera båda sidorna på räkningen varför jag efter någon vecka fick ett brev från Agria där jag ombads att komplettera tidigare insända handlingar.

Jag säger inget om detta I SAK, rätt ska givetvis vara rätt och rätt handlingar SKA inlämnas men vad jag vänder mig emot är hanteringen!

I stället för att snabbt ringa upp mig och förklara att jag missat en del av räkningen har handläggaren i stället bemödat sig med att författa ett brev som jag fick ca 2 veckor efter att jag skickat in mina papper.

Hade jag fått ett telefonsamtal hade jag kunnat faxa över kompletteringen samma dag och saken hade varit ur världen.

Som säkert många av er vet utgör veterinärräkningar ofta inga små-summor precis, det brukar snarare handla om tusentals kronor och så klart vill i alla fall inte jag ligga ute med dom pengarna längre än nödvändigt.

Blev så sur att jag skrev ett brev till Agria, vi får väl se om jag får något svar. Suck…

Refererar till Ert brev daterat 081217 (se kopia) och översänder begärda handlingar som tydligen av misstag glömts att kopieras i sin helhet tidigare.

En fråga jag gärna vill ha svar på är varför Ni inte tar kontakt med Era försäkringstagare via telefon och/ eller mail eftersom Ni efterfrågar både telefonnummer, alternativt telefonnummer, mobilnummer och mailadress i Er skadeanmälan? Vad ska Ni med dessa uppgifter till om Ni ändå inte nyttjar den information Ni får?

Ni har trots att jag har uppgett 2 telefonnummer (varav jag svarar på det ena dygnet runt) och en mailadress inte hört av Er på annat sätt än via ovanstående brev daterat 081217 som var mig tillhanda 081223.

En fullständigt onödig fördröjning av handläggningen av mitt ärende som jag ser det och jag är tacksam om Ni vid behov av ytterligare kontakter med mig ringer eller mailar till mig.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Förmodligen är det så att varje dags fördröjning av utbetalning av ersättning är x antal kronor mer i vinst (ränta). Det blir då lönsammare att skriva ett brev och skicka (med B-post) än att ringa och be om komplettering.

    Jag har också råkat ut för en kanske inte liknande händelse men väl så irriterande. Veterinären hade noterat symtom, diagnos och rekommenderade åtgärder. Den rekommenderade åtgärden var enbart vila och då förkunnade handläggaren på försäkringsbolaget att hästen minsann varken fått någon behandling eller medicin och därför inte var skadad/sjuk. Jag frågade då, om hästen var helt OK hade då veterinären ordinerat vila? Nja, det rymdes väl kanske i försäkringen då…

    Men eftersom deras beslut redan var taget och de hade meddelat det till mig var jag tvungen att ÖVERKLAGA (!). Överklaga måste man förstås göra skriftligen = ytterligare några veckor innan pengarna kunde betalas ut.

    Det är tur att deras ombud är trevliga…

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    ja, man får ju VERKLIGEN hoppas att det inte ligger ett kalkylerat (beräknat) vinst/besparings-intresse bakom denna seghet hos handläggarna. DE får ju inte mer betalt för att de sinkar utbetalningarna och frågan är om Agrias ledning vågar be sina anställda att ”ta det lite lugnt med utbetalningarna”.

    Jag tror ju INTE att jag får något svar från handläggaren (varken skriftligt eller per telefon, ha ha) men denna gången kände jag bara att jag inte ville låta det passera. Om ingen reagerar kan ju bolagen fortsätta att göra som de vill. Och min premie (1100:–/ månad trots att hästen egentligen är underförsäkrad men detta är vad jag tycker mig ha råd med) är ju inga småpotatis precis, inte för mig i alla fall.

    Svara
  3. Anonymous

    Varför ringer eller mailar inte du då? Nu gör du ju samma sak…. då hade du dessutom fått svar direkt.

    Svara
  4. Minstral

    Jag hade ett litet ”bråk” med Agria i somras som rörde ett missförstånd, en person sa si och en så. Jag blev arg och skrev ett klagomål. Fick faktiskt en skriftlig ursäkt och en grimma.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hej Anonym!

    Förlåt om jag var otydlig (fast det ÄR farligt att som du gör:dra förhastade slutsatser)).

    Jag försökte givetvis att ringa men berörd handläggare var inte anträffbar till skillnad från mig som pga jourberedskap ALLTID har MIN telefon på, dygnet runt. Och någon mailadress hade HON inte uppgivit i sitt brev.

    Svara
  6. Hille

    Min erfarenhet av Agria är tyvärr trassel, trassel och åter trassel. Haft två hästar där och när jag ringde för att ändra något (höja försäkring, anmäla att hästen bytt ägare mm.) så blev det ALDRIG ändrat första gången utan jag fick ringa igen! Sen tycker jag de tar oskäligt mycket i premier jämfört med andra bolag, utan bättre villkor. Nej, nu är både hästar och hund flyttade till annat bolag!

    Apropå obegripligheter så vet jag att man för några år sen, iaf i Sveland, var tvungen att skicka in ett kvitto på att man betalt räkningen från veterinären. Det har ju försäkringsbolaget strängt taget inget med att göra, de har ju en uppgörelse med MIG att ersätta räkningarna, sen är det upp till veterinären att få in pengarna från mig. Numer behöver man ju inte skicka in kvitton heller.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Som jag nämnt i tidigare inlägg är jag extremt tacksam över att veterinärvårdsförsäkringar finns öht, det bidrar säkert till att måååånga hästar årligen får leva och få en andra chans i stället för att avlivas pga att ägaren inte kan bära veterinärvårdskostnaderna själv.

    Jag hade tex troligen inte bekostat Décimas OKOMPLICERADE (fast det visste vi inte när hon lades på operationsbordet) buköppning som trots detta kostade ca 60.000:– varav jag betalade 2.000 :– (självrisken enligt de villkor som gällde då- idag skulle jag ha fått betala över 12.000).

    Jag är övertygad om att man kan finna idiot-handläggning, märkliga ombud, knepiga regler, konstiga bedömningar osv hos ALLA försäkringsbolag; så har det i alla fall låtit när detta diskuterasts på nätet. Ingen är felfri och Agria är säkert inte sämre än andra i DET avseendet.

    Däremot TÄNKTE jag faktiskt byta bolag för ett tag sedan då de generösa ersättningsreglerna blev mindre generösa så att säga (numera betalar man hos Agria 80 % av veterinärvården själv) men avstod efter att ha hört skräckhistorier kring det vanskliga i att byta.

    Det nya bolaget kan vid en ev skada hävda att denna fanns redan innan försäkringen tecknades osv (för att summera varningarna) och den risken vågade i alla fall inte jag ta. Man (jag) har ju ändå känslan av att bolagen FÖRSÖKER att hitta kryphål och slingra sig undan sitt ansvar om de bara finner en väg och som sagt: det vågar jag inte gambla med.

    Sedan är vi försäkringstagare säkert lika ”skyldiga”; hur många rider inte itu häst efter häst, får dessa utdömda och kan börja på ny kula med friska pengar från försäkringen (jag vet något fall i alla fall).

    Förresten Hille: vad gäller att man måste ha betalat räkningen för att få den ersatt är det inte så hos Agria i alla fall.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>