Oupps…det kan bli dyrt att ha en marodör!

För någon vecka sedan frågade en anonym skribent här på sidan vad min stallägare ansåg om Archies då ganska frenetiska trä-gnagande pga flera veckors boxvila.

Jag svarde lite raljerande att stallägaren inte brydde sig då vårt stall är ganska nerslitet redan och då man tämligen lätt kan sätta en masonitskiva över det uppätna.

Eftersom jag står på en ridskola som inte ägs av en person/ familj har jag faktiskt aldrig reflekterat över risken att bli debiterad något som hästen förstör helt enkelt därför att det aldrig har hänt att någon fått betala för det som gått sönder.

Ingen hästägare låter ju hästen ta itu saker medvetet och ibland kan det också vara svårt att avgöra vilken häst som förstört något samt om något som gått itu beror på att tex träet redan var skadat/ murket pga ålderdom.

Själv sprayade jag ”fy-spray” över stora delar av Archies boxväggar men jag förmodar att medlet inte sitter i hur länge som helst och dessutom hävdar vissa att hästen kan vänja sig vid smaken och gnaga ändå.

Hur som helst så fick jag mig en tankeställare härom dagen och jag ska berätta varför.

Det händer ibland, om än inte så ofta, att jag besöker andra stall av olika anledningar. Jag tycker att det kan vara ganska intressant att se hur andra stall fungerar, vilka regler som gäller, hur utfodring och mockning sköts osv. Jag brukar alltid ställa ”tusen frågor” vid sådana tillfälle; alltid lär man sig något nytt och ibland inser man också hur himla bra man själv har det!

Och det var det sistnämnda jag insåg häromdagen då jag träffade en stallägare och vi kom att prata om det här med hur olönsamt det kan vara att hyra ut boxar i liten skala.

”Ja, det räcker ju med att hästen sparkar itu vattenkoppen en månad så är den månadens vinst borta” sa jag.

”Nänä” menade stallägaren ”det får hästägaren själv betala!”

Det visade sig då att denna stallägare hade skrivit in i sina kontrakt att ALLT som en häst förstörde fick ägaren ersätta. Och det man inte kunde ersätta själv blev man debiterad med 200:–/ timme i arbetskostnad + givetvis för materialet.

Stallägaren berättade om en inackorderad häst som hade gnagt på massor av stolpar i en hage. Eftersom hästen går ensam råder det ingen tvekan om att det är just den hästen som är marodören i detta fallet och nu måste hästägaren antingen byta ut en jääääkla massa stolpar eller betala stallägaren för att han ska göra det.

Detta fick mig verkligen att tänka till!

Skulle jag någon gång flytta till ett annat stall vill det till att jag lusläser kontraktet! Dels är ju Archie inte helt nödbedd att gnaga på saker om tillfälle ges och dels är det ju faktiskt så att en olycka kan inträffa och saker kan då gå itu.

Själv är både jag och maken extremt ohändiga så att vi skulle byta hagstolpar, snickra upp nya boxväggar eller byta ut vattenkoppar finns liksom inte på kartan. Och då kan det tydligen bli dyrt….hos vissa i alla fall :=)!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Hos oss är det så att om en häst t ex skulle gå bärsärkagång och demolera en hel box så skulle jag nog kräva någon form av ersättning. Inte för att jag hade behövt kräva det för våra inackorderingar hade ersatt utan att vi hade sagt till. Gnagmärken på boxväggar och stolpar får man räkna med, likaså sparkmärken. Så är det ju med hästar.

    Men klart man ersätter om hästen gått ovanligt hårt åt något.

    Svara
  2. AnnH

    Bra idé!

    Nu har jag ju en inackordering som är extremt händig och välvillig på alla vis, så att sticka ett uppdaterat kontrakt i näsan på henne skull vara mer än fräckt. MEN om hon flyttar nån gång så ska jag absolut skriva in dito i mitt kontrakt. Fast jag ska inte ta 200 kr/h utan vanligt hantverkaravode om minst 400 kr + material.

    En tidigare inackordering krashade ett fönster. hela ramen gick sönder då det var original från seklets början… Hon hade den goda smaken att betala ett nytt fönster, men vi var två personer som jobbade i 8 timmar med att sätta in och anpassa det nya fönstret. 8 x 2 = 16 x 400 = 6.400 kr tack. Det är väl ungefär vad det kostat att be en snickare göra det också. De hade gjort det på halva tiden men till samma kostnad.

    Svara
  3. sanna

    Hej!

    Det låter som att du har pratat med ”mina” ställägare?
    Nu när Dibban har vilat har hon blivit uttråkad och bitit på stolparna i hagen. Eftersom jag mestadels har varit där på kvällarna när det är mörkt har jag inte märkt något men stallägaren har tyligen sett detta hela tiden. Åke berättade inte detta för mig förän första stolpen hade ramlat. Dagen efter satte vi upp en lina som hindrar henne från att bita.
    Nu när vi har blivit uppsagda måste vi byta minst 24 stolpar innan uppsägningstiden är slut sista februari eller betala 200 per stolpe (=4800) plus arbetet.

    I kontraktet står det att hästägaren betalar för det hästen tar sönder och när jag frågade om det så gällde det onormala slitage.
    Men om min häst har käkat på stolpar under flera veckor utan att jag har blivit informerad kan jag tycka att det är upp till dom. Givetvis hade jag stoppat henne vid första tuggan om jag hade vetat om det!

    Hälsningar Sanna

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Svar till Minstal och Ann:

    Som uthyrare förstår jag er syn på saken, som inackorderad är jag mer dubbel.

    Jag kan väl tycka att man får ”räkna med” en viss form av ”förstörelse” när man tar emot inackorderingar. Det ligger lite i sakens natur att ett så pass stort djur som en häst kan förstöra inredning, sedan beror det givetvis på i vilken omfattning.

    Jag gör lite jämförelsen med om man hyr en lägenhet. Min förra hyresvärd var oerhört generös och fixade saker som gått sönder utan att ifrågasätta exakt HUR detta hade gått till, om det var rent slitage eller slarv.

    Jag vet att andra hyresvärdar är långt tuffare och debiterar i princip minsta märke i tapeten när man flyttar.

    Svårt det där…för det kan ju handla om ganska rejäla summor som en häst kan förstöra för och det tror jag faktiskt inte att alla hästägare tänker på.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hej Sanna!

    Jodå, det är ”din” stallägare jag pratat med och jag måste säga att jag tyckte det var konstigt att din häst hade lyckats äta upp så många stolpar utan att du har reagerat.

    Men nu när jag läser din förklaring så förstår jag dig; det är inte lätt att se sådant i mörkret.

    Däremot förundras jag över att STALLÄGAREN inte sa till dig direkt?

    Det låter ju nästan som att han VILLE ha en ursäkt för att kunna säga upp dig/ debitera dig för annars borde han verkligen stoppat detta i sin linda. En häst äter ju inte på 24 stolpar på en dag precis!

    Svara
  6. Sanna

    Att använda uttrycket ”äta upp” är nog lite väl. Hon har tuggat en del, mer eller mindre. Det roliga är att hästen som står intill har tuggat minst lika mycket på sina men det har han inte sagt något om alls.

    Det verkar lite som att han är ute efter att få sina pengar, dels för att han inte sa något tidigare och dels för att det är omöjligt att få ner stolpar i marken nu på ett väldigt bra tag.

    Anledningen till att jag inte har sett det är dels pga som jag skrev tidigare att jag oftast är där när där är mörkt men också för att hon alltid står vid grinden och väntar när jag kommer. Bitmärkena ser man inte på de avståndet om man inte vet om det.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Hej igen Sanna!

    Jag tycker hur som helst synd om dig för det mest justa hade ju onekligen varit att säga till dig så fort stallägaren såg att din häst bet på stolparna.

    Det din häst har gjort skulle Archie mycket väl också ha kunnat sysselsätta sig med och säkert andra hästar också.

    Himla otur att vädret (kylan) är som det är just nu. Varken du eller stallägaren lär ju kunna göra något åt stolparna så länge det är fruset och det kan det ju vara i många veckor till (fråga mig som inget hellre vill än att det ska töa så att jag kan våga släppa ut min häst i hagen).

    Svara
  8. Minstral

    Misty käkar upp alla stolpar inkl de i plast. Med trästolparna kan man lösa det genom att sätta eltråd längs stolpen, men plaststolparna är ju bara att byta ut.

    Vi har aldrig behövt ta betalt av våra inack. för onormalt slitage, men dom hjälper alltid till med ”allt” ändå så om man hjälps åt så får man ju en mycket trevligae stämning än om man ska hålla på och ta betalt för minsta småsak. Men som sagt om någon häst hade totaldemolerat något så är det ju en annan sak.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Efter våra ”diskussioner” här har jag insett att det bästa nog är att verkligen ta reda på vad som gäller innan man stallar upp sin häst någonstans. Bäst om det skrivs in i kontraktet faktiskt.

    För man kan säkert resonera väldigt olika kring VAD som är en skada, HUR den har uppstått; HUR den ska ersättas/lagas osv osv.

    Och det är ju onödigt att bli osams kring sådant; bättre då att veta klart och tydligt vad som förväntas av hyresgäst/hyresvärd.

    Sedan kan man kanske ändå inte avtala om ALLT?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>