Dalmas

Det finns enligt stallchefen och flera andra tyckare i stallet ingen värre synd man kan begå mot Archie än den jag utsätter honom för ibland: jag klipper av hans pannlugg när den börjar ramla ner i ögonen!

”Han ser ju ut som en DAL-MAS” skriks det i kör så fort jag varit framme med saxen.

Själv är jag inte lika känslig utan tänker mer ”det växer snart ut igen” :=)! Och det gör det!

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Håller med dom, det är bara mycket små ponnysar som kanske eventuellt kan få komma undan med den frissan;)

    Svara
  2. AnnH

    I ärlighetens namn så kapar jag luggen på alla mina hästar med sax på det viset. Vem vill RYCKA bort hårstrån en tjock förthjusande lugg??? Men man kan ju faktiskt »klippa upp« den en gnutta och form/rund-klippa den lite med ngt kortare till höger och vänster så blir Dal-mas-looken ngt mindre. (VAD betyder det egentligen, ser folk från Dalarna ut så???)

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Nä…har man haft TVÅ hästar med obefintlig pannlugg (Heron och Décima) så skulle man inte drömma om att tunna ut Archie lugg. Jag brukar också rundklippa luggen ibland så att den inte ser riktigt så här tvärklippt ut som på denna bild.

    Dalmas= JAG tänker på en karl i folkdräkt (från Dalarna) med tjock, rakt avklippt lugg men givetvis är inte detta den korrekta betydelsen av dalmas.

    Svara
  4. Minstral

    Men jag förstår inte varför man måste klippa öht? Jag tror inte hästarna besväras av att pannluggen hänger ner över ögonen, och om man tror det så kan man sätta i snodd alt dra den åt sidan på travarvis (under pannbandet) när man rider. Har aldrig klippt eller ryckt pannluggen på någon häst, var däremot en tjej som gjorde dalmasfrissa på mina shettisar en gång. Jag fick spel på henne!

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hej Natalja!

    Ja, allt klär en skönhet, eller hur :=), även en dalmas-frissa, ha ha…

    Ja, det är ett Henri de Rivel-träns och jag är MYCKET förtjust i det.

    Egentligen hade jag aldrig kommit på tanken att köpa ett träns med den speciella färgen till en svart häst men eftersom min superdyra (läs: ej utbytbara) sadel har den färgen så fick jag köpa träns därefter (sadeln har Archie ärvt efter Décima). Och när jag väl vande mig så tycker jag att det är extremt snyggt med lite ovanligare färg på huvudlaget (Minna Telde på Don Charley hade också lite speciell färg på sitt kandar i somras i Falsterbo btw).

    Tyvärr är den tränsmodell jag har något modifierad nu och den modellen passar inte Archie då cob-tränsen är för litet och full-tränsen för stort. Så klart hade man kanske kunnat göra en massa extrahål men jag är inte så pigg på att karva i nya grejer. Annars är tränset extremt prisvärt; kostar ca 500:– på EKO med jättebra tyglar i helt läder och stroppar (precis sådana jag ändå använder).Lite retligt nu när EKO hade 25 % på alla hästgrejer att inte tränset passade.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Hej Minstral!

    Svar på varför man klipper luggen:

    JAG tycker att det är URFULT med för lång pannlugg (och givetvis är för lång MAN ännu tusen gånger fulare).

    Så i valet på lång, stripig lugg eller kapad Dalmas-frilla så vinner saxklippningen (fast som Ann skriver så kan man ju justera lite med saxen så att det inte blir fullt så avklippt).

    Svara
  7. Ann

    bevare mig väl! 🙂 Om luggen bara får vara så hänger den ju snart nedanför ögonen? Om jag själv tänker på hur SJUKT irriterande det kan vara med en lugg som är varken tillräckligt kort eller lång och hänger i ögonen – kanske upplever hästen det på samma vis? Vill också se ögonen ordentligt på hästarna, viktigt även ur hanteringsaspekt. På ögonen ser man ju vad som hända skall…

    Svara
  8. Minstral

    Jag har även lång man på Misty, men den hade jag kunnat tänka mig att kapa under pistolhot;)Men jag tror inte att luggen stör så mycket på hästar eftersom dom inte ser som vi gör. Dessutom har de flesta hästar lugg som ligger lite mellan ögonen.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Smaken är som baken, det är jag och Birks ägare sedan länge överens om eftersom vi verkligen inte är överens om hur lång/ kort en häst-man ska vara. Jag vill ha jättekort man, Lena superlång. Och eftersom det faktiskt är hennes häst så bestämmer hon :=) och ignorerar mina pikar och hot om att jag ska ”råka” slinta till med klippmaskinen nästa gång jag klipper den lille :=).

    Svara
  10. Anonymous

    Använd trimkniv på pannluggen. Dra med kniven bara över topparna på luggen så blir det ett snyggt och naturligt resultat utan att pannluggen tunnas ut.

    Svara
  11. Eva

    Jag är mycket stolt över Calvins enormt tjocka och vilda pannlugg! Den hänger dock inte ner i ögonen utan slutar precis ovanför. Jag tycker den ger honom en snyggt busig karaktär och skulle aldrig ”trimma” den. Istället kammar jag igenom den jätteförsikigt, för att inga strån ska kapas.

    Manen rycker jag nästan jämt för den växer som ogräs, tyvärr ligger inte allt på samma sida, så den ser stundom lite punkig ut. Men det går inte att göra något åt.

    Pga ovan fattar jag inte varför hans svans alltid är så tunn längst ner, trots att jag tar mycket väl hand om den? Tjock uppe, tunn nere. Den hålls därför ganska kort.

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Även jag älskar Archies pannlugg och flätar den inte ens när jag tävlar; en styggelse enligt vissa! Men utan luggen ser han väldigt ”naken” ut i ansiktet.

    Archies hårväxt är också enorm både vad gäller man och svans och man måste hålla efter manen ständigt.

    Arch har förresten både slingor (röda) och lite vågor i svansen; DET ni! (MKT SNYGGT)

    Svara
  13. Eva

    Calvin ser direkt FUL ut med knopp i pannluggen så de gånger han flätats hänger luggen fritt! Hans huvud är ju inte direkt det vackraste (men nuttigast) och med naken panna, ser han ut som en fjolla, eller helt könlös. Pinsamt.

    Förresten höll jag på att garva ihjäl mig för först läste jag inte DALmas utan dallmass först. Vad i helsike är en dallmass, tänkte jag? Fick läsa ett par inlägg innan tioörinen tillade.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>