Tips/önskemål till tävlingsarrangörer

Om några veckor börjar de första dressyrtävlingarna för säsongen och jag skulle därför vilja framför mina tips och önskemål till de som arrangerar dessa.

Jag, som har tävlat i många år, har full förståelse för att det är tack vare många frivilliga och oavlönade krafter som vi tävlingsryttare över huvud taget kan tävla och det finns mycket som man som arrangör inte kan råda över (vädret tex) eller har ekonomiska förutsättningar att åtgärda (underlag, tillgång till bra parkering, flera ridhus osv).

MEN: om jag fick komma med några önskemål, som dessutom inte kostar något och är mycket lätta att uppfylla så här i internets tidsålder så är det följande:

Anmälan till tävling:

Här skulle jag önska att ALLA klubbar (vissa tillämpar det redan) stänger klasser för fortsatta anmälningar när man uppnått ett visst antal, förslagsvis 42 (någon stryker sig ALLTID). Som anmälare i god tid känns det mycket tråkigt och orättvist att bli bortlottad till förmån för någon ryttare som kanske anmält sig sista dagen.

Planering bör gynnas; det borde genomsyra allt som har med hästar att göra för den delen.

Publicering av domare i propositionen:

Som arrangör gissar jag att man oftast redan då man publicerar en proposition vet vem som ska döma de olika klasserna, annars är det också en brist på planering. Och om man vet vem som ska döma kan man lika gärna publicera namnen, eller?

Kristianstad ridklubb har gjort detta i åratal och jag undrar varför inte fler följer deras exempel?

Publicering av startlistor i GOD TID:

Nu sedan (väl?) alla klubbar slutat med utskick via post utan endast publicerar startlistor via nätet undrar jag varför man inte kan göra detta i god tid, dvs SENAST en vecka innan tävlingen?

Även om startlistorna är preliminära så får man i varje fall ett HUM om NÄR ungefär man kan tänkas starta och i förekommande fall OM man ska starta över huvud taget eller man har blivit bortlottad.

Det är inte alla som likt undertecknad mer eller mindre kan ta hästen under armen och åka iväg till tävling. Vissa behöver hyra släp och/ eller engagera en eller flera medhjälpare och då är det inte bara att komma 3-4 dagar innan tävling och tro att det både finns släp kvar till uthyrning och personer som kan ställa upp med kort varsel.

”Jakt” på de som inte sköter sig:

Jag hoppas att alla arrangörer ”jagar” de ryttare som bara struntar i att dyka upp på en tävling utan att ens meddela sig per telefon. Detta är ett jäkla ofog tycker jag, särskilt om man tvingats lotta bort andra ekipage som gladeligen hade dykt upp för att tävla.

Skicka räkning till de som uteblir så kanske de skärper sig framöver!

Låt ryttarna välja priser:

Under den tid jag tävlat har jag sett de finaste/fulaste/billigaste/ konstigaste/ you name it priser som tänkas kan (tandkrämstuber och chipspåsar tex).

Och smaken är som baken- det som jag tycker är jättefint tycker någon annan ryttare är gräsligt och det som någon annan ryttare skulle ha stor nytta av kommer jag aldrig att använda.

Några klubbar har inför den smarta lösningen att man efter prisutdelning får VÄLJA sitt pris av de priser man kan välja bland. Den som vunnit klassen får välja först, tvåan står sedan på tur, därefter trean osv. Mest rättvist tycker jag och på så sätt så kanske fler blir nöjda och slipper byta priser med varandra.

Jag har tex själv bytt bort en säck havrefritt foder då det i min stallhyra ingår i princip fri tillgång på kraftfoder = för mig fullständigt värdelöst pris medan en annan ryttare uppskattade det mycket.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Om du själv någon gång har hjälpt till att arrangera en tävling så vet du att det tyvärr kunde varit lättare. Jag håller med dig på de flesta plan men vet också varför allt inte låter sig göras (även om det är gratis).
    Att publicera namnen på domarna är bra tills den dag man måste byta pga av förhinder. Alltid är det någon som blir sur och tycker att ”hade jag vetat detta hade jag inte anmält”…

    Publicering av startlistor skall göras senast 5 dagar innan tävling (vet att många slarvar altn har förlängd anmälningstid). Det innebär kort arbetstid för arrangören då man får avanmäla via nätet intill en viss tid (tror 7 dagar) innan tävling.

    Och jakt på de som inte sköter sig pågår nog ständigt. Konstigt nog så finns de ju de som skiter i vilket iaf. Har de dessutom anmält till flera tävlingar i god tid så kan ju många hinna bli drabbade innan man får tag på dem. Kan ju tänkas att dessa individer anmäler till fler tävlingar samma helg för att välja i sent läge. Det är oftast samma individer man får jaga för att få in anmälningsavgifterna också. Vissa har som regel att betala på plats. Hoppas väl att tävlingsarrangören inte skall orka driva det till inkasso. Detta blir säkert bättre i och med tävlingsdatabasen…

    Vad beträffar priser så hade det väl räckt med rosett och plakett på lokal tävling. På regional finns ju pengapriser…

    Inbillar mig att om alla som tävlar någon gång hjälpte till på en tävling, så skulle förståelsen för konsekvenserna av taskigt handlande öka rejält. Det drabbar ju både arrangörer och medtävlare.

    För övrigt så tycker jag att de synpunkter du tar upp är av sådan art att du gott kan dela med dig av dem direkt till arrangörer på plats. Tror att de flesta är glada för tips, kan ju vara en del man inte själv har tänkt på i den ”allmänna röran” som ibland råder inför tävling.

    LYCKA TILL!

    Svara
  2. Prick

    Bra förslag!

    Lägger till ett som ett fåtal klubbar har:

    En liten whiteboardtavla utanför bana/ridhus/collect där man hela tiden skriver vilket ekipage som är inne på banan. Det går ju åt en funkis till detta men jag tror att den som har insläppet mer än gärna slipper alla som frågar ”vem är inne nu?”

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Hej anonym!

    Jodå, jag har varit med och ordnat några dressyrtävlingar i vår klubbs regi men i ärlighetens namn var det för ”tusen år sedan”….räknar….tja…säkert minst 10 år sedan i alla fall (vi har ej ordnat några tävlingar sedan dess).

    Jag vet hur jobigt det kan vara att vara arrangör på många plan och undviker därför att kritisera tävlingsledningen oavsett vilken klubb jag besöker. Utan dessa ideella krafter hade vi tävlingsgalningar inte kunnat tävla öht.

    Däremot brukar jag alltid berömma det som är bra; det vet man ju själv också hur kul det är att få höra att man gjort ett bra jobb!

    Svara
  4. Prick

    Hmmm… nu måste jag undra – är det inte så att man som klubb måste arrangera minst en tävling innevarande eller föregående år för att få ge ut licenser?

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hej igen Prick!

    Jag vet inte hur reglerna ang licens är men uttryckte mig hur som helst lite otydligt i fråga om tävlingar.

    Vi har inte ordnat DRESSYR-tävlingar på säkert 10 år men hopptävlingar ordnar vi VARJE år.

    Svara
  6. Eva

    Onödigt vetande för er, men som jämförelse:

    När en tävling arrangeras här, står startbokstav (hästens) på ”annonsen”. Dessa bokstäver har lottas ut av förbundet till varje klass.

    Man ska anmäla sig ca 4 veckor i förväg och en vecka före tävlingen skickas bekräftelsen hem i posten. Där står inga starttider men däremot hur många ekipage som är i varje klass. Men bokstavens hjälp kan man då räkna ut ungefär när man ska rida. På så sätt får alla vara med, dvs lottning förekommer inte.

    Vid utgången till varje uppvärmningsbana står en person med en stor griffeltavla/whiteboard där startnumren stryks efter varje ekipages avslutade ritt. En funktionär ser dessutom till att ”lämpligt” antal ryttare befinner sig i ridhuset/på banan vid uppvärmining, så att det inte blir kaos. Men det finns väl i Sverige också.

    Svara
  7. Sara

    Jag är själv väldigt aktiv i TK i ”min klubb”. Och att få ihop funktionärer till en tävling är inte alltid det lättaste, iaf inte om man är en klubb utan ridskoleverksamhet (med andra ord utan en massa frivilliga barn).
    Jag förstår ditt tankesätt angående domare, startlistor och bortlottning.

    Men till en början tycker jag att det skulle kännas som en risk att låta 2 personer mer anmäla sig än dem domaren får döma. Tänk om ingen stryker sig? Då MÅSTE man lotta bort två i sista stund, inte kul! Antingen tycker jag att man ska stänga klassen vid 40 anmälningar och därefter upprätta någon form av ”reservlista” eller så lottar man bort dem som inte betalt in anmälningsavgiften i tid (om man inte använder sig av tdb).

    Klart att det optimala för de tävlande hade varit om domaren stått i proppen (har även sett att klubbar här i närheten, SSRF, användt sig av det vid några tävlingar)för isf kan man ju undvika ”Ussch är det den domaren, då vill inte jag rida…” Men tyvärr är det svårt att boka in domare flera månader innan tävlingen. Hoppdomarna är lite smidigare med det. Dressyrdomarna (många av dem tävlar ju själv aktivt) vill gärna boka lite mer ”nära inpå”.

    Angående startlistor vill jag bara säga, det kan ta väääääldigt lång tid att sätta samman dessa så att de flesta ryttares önskemål blir uppfyllda. Har själv suttit många timmar med startlistor det senaste året. Numera går anmälningstiden ut ungefär 1 vecka innan tävlingsdagen. Då är det kanske inte så kul att man som tävlingsarrangör ska använda sig fredag eller lördags kväll åt att göra startlistor. Oftast skriver ju klubbarna något kort direkt efter att anmälningstiden gått ut om att klassen är full och att lottning kommer att ske, om så är fallet. Tycker personligen att det räcker att få veta startider på tisdagen/onsdagen. RM brukar ju komma ut lite tidigare.

    Men jag tror faktiskt att detta med anmäling och anmälningsavgift kommer att fungera 100 gånger bättre så fort alla lärt sig använda det nya systemet. För det underlättar sååååå för arrangörerna. Synd bara att det kostar 10:- per häst. Väldigt onödig extra utgift!

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Hej Sara!

    Tack för kloka synpunkter från någon som är insatt.

    I sak har du absolut rätt att man borde stänga anmälningarna vid 40 anmälda. Det är bara det att jag på mina mer än 20 års tävlande ALDRIG varit med om att samtliga 40anmälda också kommit till start. Minst 3-6 stryker sig ALLTID men i teorin så skulle det scenario du målar upp kunna inträffa. Så det kanske vore lika bra att göra som du föreslår; stänga vid 40.

    Jag är faktiskt själv så fjantig att jag undviker i vart fall EN domare så mig hade det passat att veta vem som ska döma och jag tror fler tycker och känner som jag.

    Jag håller med om att det skulle kunna räcka med att få en startlista på tisdagen/ onsdagen men att få veta den på FREDAG är på tok för sent och det har faktiskt hänt mer än en gång.

    Likaså håller jag med om att de 10:– verkar vara en onödig avgift då anmälningsavgifterna redan skjutit i höjden avsevärt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>