Fråga från en läsare om tömkörning

Fråga:

Jag tänkte bara fråga dig som är lite mer erfaren vad gäller tömkörning. Jag provade tömköra min häst igår (både hennes och min första gång någonsin!) och det gick ganska bra! Enda problemet var att hon ”grävde ner sig” stundtals och nästan hade nosen i bringan. När jag såg detta försökte jag lyfta upp henne och la all energi på det men ibland när man är rakt bakom ser man ju inte var hon har sitt huvud. Vet du vad man kan göra åt det eller vad som är fel så att hon gör det? Vill ju få ut så mycket som möjligt av tömkörningen och inte bara lyfta upp huvudet!

Mitt svar:

Det du beskriver tycker jag är relativt vanligt då man tömkör (eller motsatsen- att hästen stretar emot).

Jag antar att du hade hästen inspänd och i så fall är mitt råd att INTE ha hästen inspänd öht utan bara ha tömmarna rakt genom gjorden och till bettet (så som du kan se att Archie tömkörs i videon från förra veckan). Mina hästar, som alla varit relativt ”lätta i skallen” dvs har haft lätt att gå i form eller till och med bakom hand funkar det inte att spänna in eftersom detta ännu mer inbjuder till ihop-kryllning (syns kanske inte på videon just där man ibland hade önskat att hästen var lite mer ihop men den sekvensen visar ju en häst under igångsättning utan dirketa krav på sig) .

Om du redan har provat att tömköra oinspänt men ändå upplever detta problem är mitt råd att ta uppresande tömtag samt att mana på hästen lite så att den verkligen bjuder framåt.

Nu har du ju dessutom bara provat en gång så du kanske får ge det lite tid innan allt funkar…som jag bruka säga OPTIMALT!

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>