Fång- dagens I-landsproblem

När ”Hipp-Hipp”-gänget lanserade uttrycket ”dagens I-landsproblem” tyckte jag att det var mycket träffande och framför allt roligt; mindre roligt är det jag tänkte skriva om i dagens blogg-inlägg, nämligen den (om man ska vara lite skämtsam trots allt) GRÄS-liga sjukdomen fång.

Fram tills för kanske 5 max 10 år sedan visste jag i princip ingenting om fång.

Jag hade mer eller mindre bara hört talas om begreppet i boken ”Håll hästen frisk” där man illustrerade sjukdomen med en bild föreställande en häst som stod i ”sågbocksställning”.

I min värld var det feta ponnyer och möjligen tunga arbetshästar som fick fång av för mycket gräs, möjligen i kombination med för lite arbete.

Jag kände personligen ingen häst som hade haft fång.

För kanske 5 år sedan började rapporter om olika internet-bekantas hästar att dyka upp; de hade fått fång trots att det handlade om halvblodshästar som både reds och sköttes efter konstens alla regler.

Även då tänkte jag typ ”ja, ja….det händer inte mig” men sedan vet ju alla ni som läst bloggen flitigt vad som hände.

Härom dagen pratade jag med min tränare och då berättade hon att en annan elevs mycket duktiga dressyrhäst också fått fång veckan innan jul och tydligen varit riktigt illa däran. Hästen hade haft så ont att den legat ner långa tider bland annat.

När jag hör om sådant inser jag att jag (dvs Archie) ändå kom förhållandevis lindrigt undan!

Det som eventuellt utlöst denna hästs fång kan ha varit

– liten övervikt
– byte till annat hö
– kortison som gavs i en led någon dag innan

En annan vän berättade att hon vid senaste veterinärbesöket för några dagar sedan diskuterat fång med veterinären som berättade att de haft många halvblod inne med fång. Veterinären sa att det var FLER halvblod på vintern än på sommaren med fång!

Ja, det är bara att inse att välfärden i vårt land påverkar inte bara människorna som tycks bli fetare och fetare utan även våra djur.

Jag vidhåller min åsikt att övervikt ensamt inte utlöser fång men det tycks onekligen vara en starkt bidragande faktor.

Och precis som vissa barn/ungdomar/vuxna knappt rör sig en meter idag utan bara jäser framför tv:n och datorn med en massa skräpmat i truten så finns det också hästar som får aldeles för lite motion och för lite hagvistelse i för små hagar samtidigt som ägarna köper alla möjliga foder och tillskott som de proppar i djuret.

Det samma gäller för övrigt även hundar har jag noterat.

Så ni som, liksom jag, gillar lite rundare former på era hästar: tänk om och håll igen! Det kan kosta mer än det smakar!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Då kanske det är bra att min häst (mot min vilja) bantar varje år runt nyår.
    Nu är han smal och smäcker utan att vara för tunn, det kanske är det man ska sträva efter?!

    Håller tummarna att Archie håller sig frisk resten av sitt liv.

    Natalja & Latin //
    http://latin.bloggagratis.se/

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, ”smal och smäcker utan att vara för tunn” tror jag absolut att man ska sträva efter, ffa om man kräver någon form av PRESTATION från sin häst ; jämför med en idrottsmänniska- de är inte tunga och otympliga :=).

    VARFÖR ”själv-bantar” din häst varje nyår?

    Svara
  3. Lina

    har läst lite i hennes blogg och har för mig att det har med raketerna att göra. men jag kan ha fel!

    Svara
  4. Anonymous

    Han är livrädd för nyårs-smällarna och alltid är det någon unge som smäller ca 2 veckor innan nyår och 1 vecka efter. Under den tiden äter Latin knappt något hö alls, jag är glad om han tuggar i sig 3-4 kg. Tur i oturen är att han åtminstone äter kraftfodret.

    / Natalja & Latin

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>