Anlitar vi veterinärer för ofta och i onödan?

I morse läste jag ett blogginlägg från ”Hanvrepappa” http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/55221.htm#comments

där han undrar om vi i för överdriven välmening om våra djur anlitar veterinärer för ofta.

Jag skulle vilja påstå att Havrepappan gör ett tankefel och själv hävda att problemet inte är att vi går till veterinären för ofta i onödan utan att vi måste göra dessa besök pga okunskap/felhantering/dålig ridning osv (vilket i sig är ett enormt problem).

Havrepappan tar något exempel där han tog ledigt från jobbet för en hältutredning och när han och frugan väl nådde kliniken så var hästen ohalt hur man än böjde och bände i den.

Jag vill åter igen påstå att detta är på gränsen till unikt i min (häst)värld!

De gånger jag hört talas om människor som åkt till klinik/veterinär i tron att hästen varit sjuk/skadad/halt och sedan fått beskedet att hästen är 100 % ”tip-top” kan jag nog räkna på ena handens fingrar, om ens det!

Min erfarenhet är tvärtom att vissa hästägare snarare väntar lite för länge ibland med att konsultera veterinär och ”hellre” drar kiropraktor, massör, hästpratare och handpåläggare till stallet först innan de tvingas inse att hästen behöver medicinsk behandling.

Ibland vill vissa hästägare inte heller inse att något är fel och detta kan säkert bero på många olika anledningar förutom ren okunskap = man fattar inte/ser inte att hästen är sjuk.

Man kanske känner sig ”dum” som har ridit sin häst halt eller så agerar man som en struts och tror att så länge ingen har sagt att hästen är ofräsch så kan man fortsätta att träna inför någon tävling som man kanske har sett fram emot länge. Osv, osv….

Så nog för att även jag kan tycka att vissa hästägare klemar väldigt mycket med sina djur, sveper in dom i trettioelva täcken osv, men att man skulle besöka just veterinär i onödan håller jag inte med om.

Om inte annat så är det ju väldigt dyrt att anlita veterinär för även om försäkringen täcker oerhört mycket så måste de flesta ändå betala en självrisk på ca 3.000:– och ofta även vissa procent (vanligtvis 20) på överstigande belopp.

Nej, den dagen man tror att hästen är sjuk så ska man absolut lita på sin magkänsla, det är min och många andras bittra erfarenhet!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hille

    Mina erfarenheter skiljer sig en del från dina här.

    Det tråkigaste är när man själv verkligen känner och ser att något är fel på hästen men veterinären inte ser något. Som en gång för flera år sedan då vi var inne med Gaia, veterinären tyckte hon såg fin ut i galopp på volt medan jag som brukar se henne absolut såg att det inte var som vanligt, hon såg framtung och oengagerad ut, ville inte als sätta in bakbenen under sig som hon brukade.

    Tyvärr är en del veterinärer av den åsikten att är hästen ohalt på böjprov så är det inget fel. Jag har varit med kompisar flera gånger när de åkt in med hästar de inte tyckt varit fräscha och veterinären har sagt att det inte är något fel.

    Så det gäller också att hitta RÄTT veterinär. Vi har blivit mer återhållsamma med veterinärbesök, särskilt distriktarna har jag insett att det sällan är någon idé att ta ut, bättre att vänta någon dag vid svullnad/värme och sen åka till klinik där de har mer resurser.

    Många gör nog också så att de bokar tid för en konstig känsla hos hästen, får tid 1-2veckor senare och ställer ner hästen under tiden så den hinner bli fräsch på egen hand innan besöket.

    Mina egna hästar har jag däremot inte åkt in med när de varit ohalta utan de gånger jag åkt har det varit fullt befogat (om än sällan stora grejer), och varenda gång så har minst en person sagt till mig att jag nog inbillar mig (dock har de hästar jag sålt varit klockrena vid besiktning så jag tror inte jag brukar rida runt på halta hästar och inte märka det).

    Det gäller väl helt enkelt att känna både sin häst, sig själv och sin veterinär och ha en dos sunt förnuft.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Instämmer till 100 % i att det gäller att hitta ”rätt” veterinär.

    Jag skulle aldrig någonsin nöja mig med ”vem som helst” för en hältutredning; möjligen för en vaccinering :=).

    Jag kan förstå att vissa undrade varför jag med Décima valde att köra 15 mil ENKEL resa (dvs 30 mil per besök) för att komma till ”rullbandsveterinären i Halmstad” när jag hade en ATG-klinik på 5 minuters GÅNG-avstånd från stallet. Men på den tiden ansåg jag inte att den personal som jobbade på ATG då var ”good enough” och då finns det ingen som helst mening för MIG att anlita dom.

    Det är samma sak vad gäller häst-tandvård numera. Jag kör till Bollerup och låter Torbjörn L kolla Archie trots att dessa besök är typ 3 gånger så dyra som om en ”vanlig” veterinär hade raspat hans tänder. Och detta är inget som försäkringen ersätter öht men jag vill känna att jag verkligen anlitat bästa möjliga fack-människa.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>