Billiga hundar och dyra hästar

Idag funderar jag över vilket djur man skulle äga för att tycka att hästhållning är BILLIGT? En elefant kanske? Deras matkonto är säkert hyfsat dyrt även om de varken använder täcken, sadlar eller olika former av skydd.

Nu när jag åter är hundägare tycker jag att allt som har med hunden att göra är jättebilligt, ja näst intill gratis om jag jämför med hästen.

Köpte tex en 15 kilos säck med torrfoder igår för 500:– och räknar att den kommer att räcka i flera månader till min lilla lättviktare (som dessutom drygar ut kosten genom att tigga av min och makens mat samt att stoppa i sig tappade krafftpellets och hästbajs när hon är i stallet).

Fick försäkrinsbrevet från Agria härom dagen och insåg att det jag betalar i ÅRS-premie för hunden är ungefär hälften av det jag betalar MÅNADSVIS för hästen!

Det enda som jag hittills hittat som jag tyckt har varit dyrare till hundar, i alla fall om man ser till ”kostnad per kvadratmeter tyg” är täcken.

Om jag var en skicklig sömmerska vilket jag inte är skulle jag nog kunna ”utvinna” 10 Soya-täcken av ett Archie-täcke och medan Archie har många fina täcken i 400-500-kronorsklassen så kostar motsvarande täcken till hundar nästan lika mycket :=)!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Hej!

    Bara att hoppas att din hund håller sig frisk och aldrig blir gammal… Tyvärr kostar det inte ens lite mindre att gå med hunden till veterinären än vad det kostar att gå med hästen. Behöver den sedan special foder och dylikt så är du snabbt uppe i nästan samma matkonto som för hästen… Detta är den trista bistra verkligheten. Men det är på något konstigt vis värt vartenda cent…

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej Anonym!

    Jag förstår inte riktigt varför du önskar att min hund ”aldrig ska bli gammal”?

    Vad gäller veterinärkostnader så har man ju samma skydd som om man har en häst försäkrad, i alla fall om man väljer att gardera sig så mycket som det går via försäkringen (man kan tex få veterinärvård för upp till 60.000 per år om man vill).

    Just whippets sägs vara friska av sig och leva länge, låt oss hoppas att Soya får ett både långt och friskt liv!

    Svara
  3. Anonymous

    Naturligtvis hoppas man det. Vad jag säger är att det lika lätt springer iväg när man skall gå med hunden till veterinären som det gör med hästen. Och att det enda som är billigare med hund möjligen är försäkringspremien (ännu så länge)…

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Ja, låt oss hoppas att möjligheten att försökra våra husdjur förbir intakt!

    Som jag redan nämnt har min vän Eva upplyst mig om att man inte har någon veterinärvårdsförsäkring för hästar i Luxemburg där hon bor.
    I min värld innebär detta att det finns ”fattiga” hästägare som kanske inte alltid ger hästen den veterinärvård som behövs.

    Svara
  5. Anonymous

    Hu, det låter som ett skräckscenario. Iaf i detta landet hade det varit MÅNGA som inte hade klarat av att anlita veterinär. Tycker titt som tätt att man träffar på folk som har hästar ”på marginalen”, både privat och i verksamhet…

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Jag instämmer till 100 %.

    Jag anser att det är både korkat och oförsvarligt att inte ha en veterinärvårdsförsäkring, nu när denna fina ”förmån” finns.

    Jag har känt 2 personer som haft sina hästar oförsäkrade.

    I det ena fallet handlade det om en person som var MÅNG-miljonär och som både kunde och ville ge sin häst all veterinärvård som någonsin skulle kunna behövas.

    I det andra fallet handlade det om en person som levde ”ur hand i mun” och detta märktes tyvärr också på hästhållningen i allmänhet och veterinärvården (dvs bristen på densamma) i synnerhet.

    När hästen blev halt fanns inte pengar att anlita veterinär och till slut togs hästen också bort. Förvisso var den då gammal men jag håller det inte för otroligt att hästen kunnat leva ytterligare flera år om pengar funnits.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>