Kan man tjäna pengar på inackorderingar?

Kort svar:
NEJ!!!!

Något längre svar:
MÖJLIGEN om man har stall i närheten av Stor-Stockholm och/ eller har typ 30 inackorderingar (lite volym med andra ord).

Ännu längre svar:
Såvida man alltså inte har ett hyfsat stall i eller i närheten av Stockholm och där man kan ta en stallhyra på 5000:– eller mer per månad bedömer JAG att det är oerhört svårt att tjäna pengar på att ta emot inackorderingar.

Hur det än är så bor de flesta av oss inte i Stockholm och inte ens där vimlar det av stall där man kan ta ut fantasihyror.

Jag skulle gissa att ”medel/mediankostnaden för uppstallning” i Sverige inte kommer upp till mer än på sin höjd 2000:– och då är både mat och strö inräknat.

Sedan beror det så klart på vilka förutsättningar man har som stallägare om man ens kan tjäna någon liten krona på sin HOBBY.

Har man låga kostnader för själva gården och är väldigt händig själv och/eller har så pass bra skick på stallet att få renoveringar/ reparationer behöver göras är förutsättningarna givetvis bättre liksom om man har möjlighet att producera sitt eget foder.

Kanske är man förtids- eller ”riktig” pensionär som inte kan/behöver förärvsarbeta och kan sköta stallet på egen hand och i lugn och ro?

Hur som helst tror jag att man absolut inte kan börja räkna den ARBETSTID man faktiskt lägger ner på sina inackorderingar och tycka att man ska ha avtalsenlig lön för den för då kan man glömma en vinst direkt.

Fast å andra sidan: vilket annat arbete hade man tyckt var ok att utföra GRATIS eller till en timpenning på kanske 20 kronor?

Nej, ska man ha inackorderingar måste man se någon annan vinst än den rent ekonomiska!

Kanske vill man ha sällskap till den egna hästen och ridsällskap åt sig själv? Man kanske känner att man vill dela på de sysslor som det faktiskt innebär att ha hästen hemma och väljer då att ta emot andra hästägare som kan hjälpa till med utsläpp/ intag, fodringar osv?

Jag hör då och då folk som tror att man kan ”driva runt” sitt eget hästintresse genom att köpa en gård och ta emot inackorderingar men jag vill alltså hävda att detta är näst intill omöjligt om man verkligen räknar in alla kostnader.

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Hah! De flesta Stockholmsstall (Stockholm + 2 mil) kostar långt mer än 5000:- per månad om man ska ha service/ridhus mm och inkludera moms =). Jag fattar faktiskt inte hur folk (i Stockholm) har råd att ha häst och därtill är det ju många som har TVÅ!! Å andra sidan är det väl i just storstäderna med högre stallhyror som det är vanligare med betalande medryttare.

    Helt klart är det en kostsam verksamhet detta att driva stall och inte blir det bättre av denna spån/halm/hö brist som råder på många ställen i år. Att dieseln är dyr hjälper inte heller till direkt…

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Lönerna i Stockholm är förvisso i alla fall hos vissa yrkesgrupper högre än i tex Malmö men visst förundras man över hur/att folk har råd. Fast man får ju som tidigare nämnts inte glömma att 08-orna är i minoritet sett till hela Sveriges ryttar/hästantal (de flesta håller väl till i Skåne skulle jag tro). Och visst; i Stockholm får man oftare betala för att vara medryttare än i någon ”håla”.

    Har läst på nätet om stall ute i obygden som tar typ 1200:– i stallhyra för ”allt”. Då kan man inte tjäna många kronor. Öht kallar jag det inte att ”tjäna pengar” om man har en ”vinst” på typ 2-300:–/ månad.

    Svara
  3. Anonymous

    Allt är ju relativt. Vad som anses som att tjäna pengar ligger ju helt i betraktarens ögon. Dessutom beror det ju på vad man har för ekonomi från början. Att man knappast kan bli rik på inackorderingar ter väl sig som en sanning, men för en del kanske just dessa hundralappar är ett välkommet bidrag till exempelvis räntor… Det är ju tyvärr inte alla i det här landet som är ekonomiskt oberoende.
    Funderar du på att köpa gård och starta verksamhet?

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Nej vet du vad Anonym :=)!

    Någon verksamhet skulle jag inte drömma om att starta!

    Jag har för länge sedan insett just det som jag berör i dagens blogginlägg: man tjänar NADA på att hålla andra människor med stallplats!
    Jag är själv så petig och kinkig att jag till att börja med inte skulle kunna/vilja ta emot vilka typer av ryttare och hästar som helst, tex skulle alla hästar med någon form av för MIG störande beteende gå bort direkt (krubbitare, vävare, hästar som för en massa oljud i boxen osv osv). Jag skulle kunna göra en mkt lång lista.

    Jag har hört och läst om för många ”besvärliga” hästägare för att vilja befatta mig med dessa på dygnets alla timmar: för mig är mitt hem en VILO-plats och jag skulle aldrig stå ut med att ha hästägare, deras barn, hundar, kompisar, mormor och tränare springande på mina domäner.

    OM jag någonsin köper egen gård (mkt tveksamt) så kan jag visst tänka mig att ha 1-2 inackorderingar men då ska det vara någon jag känner väl och med en häst som är snäll på alla vis, typ Lena och Birk. Och då skulle jag inte ha dom inackorderade hos mig för att tjäna pengar (för det tror jag som sagt inte att man gör) utan för att få hagsällskap och lite sällskap åt mig själv samt kanske också hjälp med stallet om jag någon gång vill resa bort tex.

    Nu låter jag säkert som värsta neggot och jag är helt övertygad om att det finns jättetrevliga stall och inackorderingar där alla trivs superbra med varandra men personligen är det här med inackorderingsverksamhet ändå inget som jag vill satsa på. För mycket jobb till för liten utdelning helt enkelt :=)!

    Vill man avskräckas ytterligare är det bara att öppna några trådar på Bukefalos (brukar finnas under Hästmänniska) och läsa om hästägare som:

    skiter i att komma och sköta sin häst regelbundet

    struntar i att betala stallhyran

    flyttar från den ena dagen till den andra

    inte sköter uppgjorda scheman för fodring, utsläpp mm

    stjäler saker och/ eller foder från varandra

    osv osv osv……….

    Svara
  5. Ann

    Troligen tjänar man bäst på det hela om man har en eller helst flera hästar själv och några få inackorderingar. Då är man ändå i behov av att ha och hålla stall och hagar i bra skick, man måste ändå hämta/köpa foder till sina egna etc. Givetvis tar det längre tid a32, men det är ändå mer marginellt.

    Jag har två egna hästar i Stockholms innerstad och en inackordering. Jag fodrar, mockar, tar in- och ut, byter täcken etc. Man kan kanske gissa att denna häst sammanlagt tar 0,5 h/dag i arbetstid. Det blir 15 h per månad. Då jag efter foder- och strö-inköp har kvar en vinst om 3000 kr/månad så ger det en timpenning om 200 kr, HALLELUJA! 🙂 Men den betalar mina hästar och är ägaren ett väldigt trevligt träningssällskap.

    Jag tror att man kan överleva ok på tillräckligt många inackorderingar om man jobbar mkt och hårt själv. Många här i Stockholm fungerar mest som stallägare och sen har de anställda som mockar etc, och då kan man ju gissa hur mkt som blir kvar i vinst…

    Svara
  6. tvärsan

    Har hästen uppstallad 30 min (eller 3mil) bilresa från Stockholm City (15 min hemifrån) Box, in- utsläpp, täckesservice, fodringar 4ggr per dag och 10 kg hö och inkl i stallhyran för 3700kr per månad. Ridhus och utebana finns på gården. Det är nog en skröna att allt är svindyrt här

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Hej Ann!

    Du är som du säkert förstår undantaget som bekräftar min regel.

    Tror inte att man någon annan stans än i dina trakter hade betalat den stallhyra (5000:–) som din inackordering betalar EXKLUSIVE ridhuskort till ett litet ridhus.

    Och eftersom du tar en så pass rejäl stallhyra så får du också en vinst som även jag hade ansett varit värd att ha en inackordering för.

    Att ditt läge sedan är som det är (supercentralt) gör att du kan välja och vraka bland hästägare och säkerligen aldrig kommer att drabbas av så märkliga personer som jag beskriver i exempeln ovan.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Hej Tvärsan!

    Du är bara till att gratulera till vad som tycks en oerhörd prisvärd stallhyra i dina trakter.

    Har du någon aning om VARFÖR det är så billigt?

    Har ni en kö lång som ett ösregn på folk som vill komma till ert stall :=)?

    Svara
  9. Ann

    Det verkar vara lite både och i Stockholm. Jag vet också några stall som har hyror mellan 3-4.000 kr. Men i de fall jag vet är det då också ridskola = begränsad tid man kan vara i ridhuset, alternativt att det är eget arbete som krävs, t ex att hästägarna får ta helger etc.

    Annars vet jag också många stall, upp till 3 mil ut, som tar 5.000-6.000 kr/månad. Då ingår det mesta så klart.

    Själv är jag »billighets-alternativet« här inne i stan. Ridskolan (vars ridhus vi nyttjar) tar ca 6.500 kr för en box. Då tror jag inte mockning ingår, och hagarna kan bara utnyttjas vissa delar av året och bara ett par h/dag per häst. Det ni…

    Svara
  10. Anonymous

    Men att ha foder + strö och fullskötsel kostar nog pengar på fler ställen än i Sthlm…
    3000 kan du garanterat få betala på många fler ställen än i Sthlm, och troligtvis mer än så (4000-5000 kr) på många platser?

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Jodå, höga stallhyror förekommer så klart mer än kring Stockholm fast nu handlade mitt inlägg mer om man kunde tjäna pengar på inackorderingar som ”vanlig person”, dvs någon som köper sig en liten gård med tillhörande stall.

    ”Gemene man”- även om de har råd med en gård BRUKAR inte även köpa sig ett tillhörande ridhus och/ eller superfin utebana mm och då faller genast möjligheten att ta ut en skyhög stallhyra som jag ser det.

    För de som betalar säg över 3000:–/ månad nöjer sig inte med ”vad som helst” och framför allt inte i andra delar av Sverige.

    Men visst; har man ridhus som sköts bra, utebana, bra uteridningsmöjligheter, varmvatten i stallet, omklädningsrum till ryttarna mm kan man ta ut högre hyra. Men det menar jag alltså att de flesta ”småstall” INTE har.

    Svara
  12. Anonymous

    Fast nu talar inte jag om ridhus, spolspilta osv utan snarare HELINACKORDERING…

    Att ”slippa” göra något alls, strö + foder finns alltid, hästen tas om hand (av kunnig person) osv..

    Visst, ridmöjlighet måste nog finnas (åtminstone ridbana) i de flesta fall men främst är det full skötsel som jag tror att du kan få betalt för på många fler platser än i Sthlm.

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Absolut kan man ta ut högre hyror ju mer som ingår i uppstallningspriset men åter igen:

    Ju mer service som ingår desto mer måste DU som stallägare UTFÖRA = kan bli en väldigt låg timpenning beroende på hur snabb du är och hur mycket du tar på dig.

    Hos oss på ridskolan i Malmö kan man få fullskötsel för 5000:–/ månad. Då ingår in och utsläpp, mockning, täcke av och på och givetvis alla fodringar.

    Men hos oss finns redan anställd personal, det är inte så att vi anställer någon ytterligare om ett fåtal hästägare önskar denna service och då tjänar riskolan på detta koncept, absolut!

    Svara
  14. Anonymous

    Ja, med tanke på hur lite mat som ingår i er stallhyra så tjänar ridskolan på inackorderingarna i vilket fall som helst. 7 kg hösilage betalar de knappt 500:-/månad för, 4 kg havre max 250:- och spånet ca 500:-. Kvar blir då ca 2000:-. Ren vinst då de som du säger redan har anställd personal och att man får betala extra för ut/in-släpp samt extra service. De pengarna bör täcka den extra tid det tar för personalen att utföra det extra arbetet. Tiden det tar att fodra är ju i stort sett försumbar… Man kan alltså tjäna pengar på inackorderingar även om de inte köper en massa extra service…

    Kul att läsa inläggen, det börjar med ett ämne och slutar ofta med ett helt annat…

    Svara
  15. Birgittas hästsida

    Oh ja…att vår ridskola tjänar pengar på privathästarna är i alla fall du och jag överens om Anonym :=)!

    Från ridskolehåll har jag många gånger hört motsatsen, dvs att man påstår att vi mer eller mindre står där ”gratis” men då beror det verkligen på vilken matematik man använder sig av.

    Möjligen är det så att vi skulle stå där till självkostnadspris om privathästarna ensamma skulle bära kostnaderna för tex all el, underhåll av ridhuset, gödseltömning, hyra av lokalerna, personalkostnader osv men nu är det ju så att vi har ännu fler lekiotnshästar än privathästar och givetvis finns allt det ovan uppräknade inte framför allt för privathästarna utan för att vi är just en ridskola som ska serva hundratals ryttare utan egna hästar.

    Svara
  16. Jennifer

    Wow detta är verkligen super spännande! Känns som en diskussion som kan pågå i all oänlighet. Vi flyttar snart från stallet vi står i nu pga överpriset där. Det är ett stall i vellinge som tar 2500:-i kallhyra och då ingår där bara utsläpp månda-söndag och fodringar helgfria vardagar. Inga insläpp alls. Insläpp kostar 600:- extra i månaden. Så säg en ”kallhyra” på 3100:- varje månad. Men så ingår där inget foder. Foder i sin tur köper ägaren in från ett special märke som tar ut extrema kilopriser vilket resulterar i att min häst som äter rätt mycket hamlar på en hyra varje månad á ca 5000:- och då mockar jag själv, tar in hästarna själv på helgen och fodrar ibland. Sen står där kanon trevligt folk i stallet men anläggningen lever inte upp till dom priserna.
    Sen har vi stått i ett stall nära svågertorps station som tog 3250:- i månaden och då ingick foder men man hade insläpp på schema – gick inte att köpa till. Det stallet däremot hade helt galen stämmning med en massa oväsen och slarv och ett ridhus som verkligen inte sköttes. Vad jag vill ha sagt är att det är svårt att hitta en anläggning som både är prisvärd och välskött. Man får nog göra en avvägning på vad som känns mest viktigt. Synd men sant!

    Svara
  17. Anonymous

    Jag Kan bara säga en sak börja skriv kontrakt och ta ut depositions avgifter då slipper man många problem…….inte alla dom finns alltid men många:-)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>