Såg ni ”Uppdrag granskning” i onsdags?

Jag upphör aldrig att förvånas över människors förslagenhet och ondska!

Denna veckas ”Uppdrag granskning” handlade om en tjej, Veronica (i 20-års åldern) som lurat flera hästägare att ge bort sina hästar till henne i tron att de därmed gav bort sin häst som sällskapshäst åt Veronicas häst Rollex.

I Uppdrag granskning kunde man visa att Veronica fått minst 5 hästar på detta vis trots att det också uppdagades att Veronicas Rollex inte haft sällskap av någon av hästarna.

Vad som också uppdagades och som ingen av dom som skänkt bort sin häst till Veronica visste var att Veronica är ägare till….ETT SLAKTERI!!!!

Tja…var tror NI att hästarna som Veronica fick tagit vägen?

2 hästar kunde man bevisa var slaktade men jag och säkert många med mig är övertygade om att givetvis alla hästarna gått detta öde till mötes för att Veronica därigenom skulle tjäna pengar (ca 7000:– per häst enligt uppgift i tv-programmet).

Det som gör mig så beklämd är att en så ung tjej redan är så förslagen att hon uppnyttjat andra hästägares välvilja för att tjäna förhållandevis ”små” pengar. Det var ju knappast så att Veronica blev miljonär på kuppen, däremot lär hon vara stämplad för lång tid framöver i olika kretsar för sådant här glöms inte bort precis.

Sedan kan man ju tycka att hästägare är väl godtrogna som skänker bort sin häst utan att kontrollera det stall dit hästen påstås ska bo osv men det finns säkert också förklaringar till varför man ibland gör på detta viset också.

Ett bra program hur som helst och jag hoppas verkligen att denna Veronica bittert får ångra vad hon gjort även om det inte är STRAFFBART att slakta en häst som någon skänkt bort till en.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Det som jag också reagerade på var ju att två (tror det var två iaf) av hästarna innehöll substanser som inte matkött får innehålla!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, den kontrollen undrar man (läs: JAG) verkligen hur den sköts.

    Egentligen ska väl vissa behandlingar skrivas in i hästens pass men jag har då aldrig hört någon veterinär efterfråga hästens pass någonsin!

    Svara
  3. www.Jennifersheard.blogg.se

    Jag skrev om samma program i min blogg, det upprör verkligen!
    Och som du skriver i kommentaren ovan, aldrig frågar dom efter något pass inte…

    Svara
  4. Sanna

    Jag funderade också på det här med när hästar får medicin. Dibban fick några sprutor sist och på ett medföljande papper där det står hur länge hon ska gå i sjukhage, skrittas osv står även lite slarvigt skrivet att det är livstids karens för att bli livsmedel (detta tycker jag för övrigt är skönt så att jag slipper ta ställning till detta senare). Men en dag kommer man ju hamna i den situationen då hon inte kan leva vidare. Då är ju endast detta handskrivna pappret bevis på vad hon har fått, om man nu ens kan kalla det bevis. Jag tycker absolut att det skulle vara lag på att skriva in sådant i passen och att man kollar i passen innan man avlivar hästen.

    Man borde fråga en veterinär hur det är tänkt att man ska göra egentligen..

    Svara
  5. Prick

    Nu såg jag inte programmet så jag kan inte uttala mig om något i detalj men jag har svårt att förfasa mig över detta.

    Om någon ger bort en häst som sällskap kan man anta att denna häst inte har så stora kvaliteter för annars hade man väl sålt hästen, eller? Många (OBS nu generaliserar jag) som ger bort sina hästar gör det för att de inte har kurage nog att ringa ut slaktbilen själva. Det handlar ofta om triangelmärkta, trasiga djur som inte tål belastning/ridning/körning i normal omfattning men som kanske klarar av ett liv i en hage >> perfekt som sällskapshäst till Veronicas lilla pålle.

    Veronica, som är uppvuxen i en ”slaktarfamilj” ser inget fel i att ta bort ändå ”uttjänta” djur och samtidigt få lite klirr i kassan.

    Givetvis ska man inte låta vadsomhelst gå som livsmedel (det är ju därför passen är införda) och givetvis ska man inte luras. Men inget djur har förhoppnignsvis kommit till skada (dvs fått lida) om slakten i övrigt har gått korrekt till.

    Slakt är ju för många ett starkt laddat ord men är ju egentligen inget annat än ett sätt för oss människor att få steken till kyldisken, eller hur?

    Näe, om man skaffar en häst (eller en hund eller vilket annat djur som helst för den delen) ska man också vara beredd på att ta bort djuret när det är dags. Inte lämpa över ansvaret (dvs skänka bort djuret dess sista levnads- år/månader) till någon annan.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Svar till Sanna och Jennifer:

    Jag har som sagt aldrig någonsin ens fått frågan av veterinär om min häst HAR ett pass.

    För fortfarande finns det säkerligen de hästar som INTE har pass. Både gamla trotjänare som står hemma på gården och som inte lämnat denna på ”hundra år” och andra vars ägare inte bryr sig/ har tid/ pengar eller vad nu skälen är för att inte ta tag i passfrågan.

    Man kan nog aldrig säkert veta/ kontrollera att inte en häst fått sådan medicin/ behandling att den inte kan användas som livsmedel.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Svar till Prick:

    I SAK har du rätt; inget juridiskt fel är begånget av Veronica.

    Däremot vill jag mycket starkt ifrågasätta det MORALISKA i att LJUGA en hästägare rakt upp i ansiktet och säga:

    ”Jag vill få din häst som sällskap åt min egen häst” när man i själva verket menar:

    ”Jag vill få din häst så att jag omgående kan slakta den och tjäna pengar”.

    Oavsett hur många som skulle ha valt att skänka bort hästen ÄNDÅ (om de visste sanningen)- INGEN tror jag- så anser jag inte att man ska lämna så totalt missvisande uppgifter vare sig den bortskänkande hästägaren är naiv, för feg för att själv slakta eller whatever.

    Svara
  8. Hille

    Det var väl samma slakteri som fått ordentligt med anmärkningar för att ha hållt häst/nöt i ett utdömt stall och på ett sätt som inte var förenligt med svensk djurskyddslag? Så har jag fattat det tidigare när jag läst i tidningar iaf, sa de inget om det i programmet?

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Det framgick inte av progammet men man visade bilder/film från några ruckliga byggnader som man sade hade använts som någon sorts ”mellanstation” till slakteiet men som numera inte fick används längre.

    Man hade bla filmat innehållet i ett oljefat som stod utanför och för MIG såg det ut som om det låg HOVAR(!!!!!) där (i någon sörja).

    Svara
  10. Scilla

    Jag tycker programmet var bra på så sätt att folk förhoppningsvis kollar upp den nya ägaren innan de skänker bort hästen.

    Världen är full av omoraliska människor och om man bryr sig så mycket om sitt djur så får man faktiskt ta och kolla upp saker och ting lite bättre innan man lämnar iväg den. Den skyldigheten har man faktiskt och att efteråt komma och beklaga sig när man inte fullgjort sin plikt mot sitt djur tycker jag är bra naivt.

    Försvara inte Veronica på något vis men anledningen att hon gör så här är ju för att hon kan. Dvs ingen har tydligen brytt sig om att kolla upp henne innan affären gjordes upp.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>