Veckan som gått

Under veckan som gått har jag haft fullt upp som vanligt men bara det att det nu är mycket ljusare på kvällarna samt att det flera dagar varit riktigt varmt gör att livet känns såååå mycket lättare och behagligare att leva.

På tal om värme så är det verkligen inte lätt att veta hur man ska täcka hästarna när dygnen sett ut som de gjort i förra veckan.

Minst 2 dagar i rad har vi haft uppemot 15 plusgrader på eftermiddagen OCH strålande solsken medan det på natten varit någon enstaka minusgrad och man har fått skrapa vindrutan på bilen på morgonen.

Jag vill inte ta av vintertäcket riktigt än pga nattkylan och resonerar att ”bättre liiite för varm än liiite för kall häst”. Sedan tror jag at det ska mycket till för att hästar ska stå och SVETTAS i stallet, de står ju trots allt stilla.

Dressyren går framåt känns det som och exempelvis serpentinerna i galopp som under en period kändes lite ”sladdriga” i framför allt vänster galopp börjar arta sig riktigt bra och stadigt nu. Denna rörelse var lite av paradnummer för både Heron och Décima så det känns bra att även Archie har förstått hur det ska gå till :=).

Jag tränar mer på skolorna än tidigare och även här märks det att ”övning ger färdighet” då detta inte är något som Archie har naturligt i sig.

Hoppning har det också blivit, till och med i form av en pay-and-ride i söndags. Hade veckan bara haft fler dagar och/eller jag inte hade varit så förbaskad glad för att dressyrträna och tävla hade jag absolut hoppat mer men det finns gränser för vad man orkar med, både som människa och häst :=).

Under kommande vecka ser jag fram emot påskledigheten för hur bra jag än trivs på jobbet så trivs jag ännu bättre med att vara ledig.

Prick efterfrågade några nytagna kort på Archie utan späckhals så det lovar jag att publicera under veckan :=)!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Skolor är inget man övar eller tränar in. Om hästen tar vikthjälperna korrekt och är lösgjord så är det ”bara” att som ryttare visa hästen med sin kropp så gör den skolorna. Sen kan man variera tvärning, böjning och samling beroende på hästens utbildningsståndpunkt. Skolorna börjar man rida redan från det att hästen rids in, men då mer i form av bogen innanför och tagen bakdel.

    Svara
  2. Anonymous

    När du skriver att Archie inte har skolorna ”naturligt i sig” så är du lite fel ute. Alla hästar kan göra skolor, oavsett om det är en shetlandsponny, ardenner eller ett dressyrstammat halvblod. All form av skolor (och alla andra rörelser vi rider på våra hästar) är naturliga rörelser för en häst. Sen kan de ha olika svårt för det, men då beror det på att hästen kanske är byggd på ett sådant sätt att den har svårt att bära vikt på bakbenen eller att den inte är riktigt korrekt utbildad.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Jag förstår inte riktigt vad du är ute efter Anonym men fler än jag har reagerat på din mycket ”huggiga” ton.

    GIVETVIS är skolor något man ÖVAR precis som allt annat man gör på hästryggen. Ingen häst gör öppna och sluta utan att få hjälpgivning för det av ryttaren och det är för mig att ÖVA.

    Tycker över huvud taget att du säger emot dig själv men du har kanske lika svår som jag för att uttrycka exakt vad du menar i skrift?

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Och ett förtydligande:

    Om jag skriver att Archie inte har skolorna ”naturligt i sig” så menar jag EXAKT det du själv påpekar: att olika hästar har olika lätt/svårt för detta. Om detta sedan beror på att han är felaktigt byggd eller felaktigt utbildad låter jag vara osagt.

    Svara
  5. Ann

    Är det inte bara en formulerings-förbistring? Jag kanske inte heller säger »ÖVAR skolor« utan »arbetar med skolor« eftersom övar för mig är något man gör med moment som är mer ren inlärning – t ex byten. Jag säger alltså inte heller att jag »övar på hästens form« däremot så »övar« jag t ex på skrittpiruetter och ryggningar. Det är alltså ett – ibland personligt – sätt att formulera sig? Även fast jag tror vi menar det samma.

    Skolorna är för mig en del av grundridningen som i allafall jag har arbetat med även med 3-åriga hästar. Fast då givetvis med liten krav på böjning, samling och tvärning. Skolorna är alltså ingenting jag introducerar lite senare, utan direkt när gas, ratt och broms funkar. Däremot t ex diagonala slutor är en högre svårighetsgrad än att flytta in baken från spåret med medställd häst, så det kommer ju senare under hästens utbildning. Å andra sidan kan man gärna rida några steg lite motställda skänkelvikningar diagonalt även på 3-4-åringar.
    Jag antar att Birgitta hur som helst menar att ÖVA på att förfina perfektionen i skolorna; att man ska kunna variera och välja böjning, tvärning, samling och tempo utan att hästen vinglar, lämnar linjen eller inte orkar. Även om en riden häst ALDRIG har gjort en, vi säger öppna, så ger man rätt hjälper så GÖR den ju en öppna. Men för att få ovan; rätt balans, böjning och tvärning krävs ju alltså en viss träning av rörelsen i sig. Och om man gör dessa skolor från att hästen är jätteung så är de också uppvisningsbara i rätt ålder för detta – dvs 6 år.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Jag känner att det här börjar likna hårklyveri och undrar om inte ”Anonym”, om uttrycket ursäktas, gör sig dummare än vad han/ hon är.

    Oavsett vad vi kallar att RIDA skolorna så är vi säkert alla överens om att INGEN häst skulle utföra dom OPTIMALT (typ så som de ska göras för betyget 8 eller 9 i svår klass) utan någon form av träning.

    Vissa hästar kommer heller aldrig att kunna utföra skolorna 8 eller 9-mässigt oavsett hur länge de rids/tränas/övas/ eller vad ni nu vill kalla det.

    Men i alla fall jag vill hela tiden rida/utföra skolorna bättre och bättre och det tycker jag också att jag lyckas med oavsett hur jag har lyckats framställa det på bloggen.

    Nu sätter JAG punkt för denna diskussionen då den inte tillför MIG, ägaren av bloggen (MIN blogg= JAG bestämmer), någonting.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>