(När) ska man ingripa?

Som läsare av andras hästbloggar kom jag härom dagen i kontakt med en ”delikat” frågeställning.

Bloggskribenten beskrev i sin blogg hur hon hade bevittnat hur en annan inackorderad hade ridit sin häst på ett inte så trevligt och väldigt bryskt vis. Enligt skribenten hade det förekommit både skrik och mer handgripligheter och hästen hade varit genomsvettig och löddrig redan innan skribenten inte ville vara kvar och bevittna det fortsatta eländet.

Skribentens fråga var hur man ska förhålla sig till när man ser saker enligt ovan och det kan man ju verkligen fråga sig.

Efter att ha tänkt på detta ett tag anser JAG att det ”helt enkelt” (knappast….) måste bli ens SAMVETE/ vad man kan leva med som avgör när/ om man ingriper då ju ridning och över huvudtaget hantering av hästar är något väldigt subjektivt.

Det som jag skulle anse vara ”aldeles för hårda tag” tycker någon annan är OK och vice versa. Det finns hästägare som anser att alla former av sporrar är ett otyg som borde förbjudas, personligen har jag inget emot detta hjälpmedel och ser inte annat än att sporren aldrig blir skarpare än den fot den sitter på = även en ”snäll” sporre kan skada hästen liksom en till synes mycket skarp sporre inte alls behöver göra det.

Någon tycker att spö är lika med misshandel, andra tycker att det är helt ok beroende på hur hårt man piskar till hästen, i vilket syfte och på vilken kroppsdel (de flesta skulle nog säga att det är långt mer fel att piska en häst i huvudet än på baken tex).

Så med andra ord finns det inget givet facit eller exakta regler för ”när en ryttare har gått för långt” eller när man bör ingripa som åskådare om/när man ser något som man tycker är fel.

Tyvärr handlar det i vissa fall också om ren FEGHET, man tycker absolut att något är fel men vågar inte säga ifrån av rädsla för att stöta sig med ryttaren/ att bli utfrusen/whatever.

Jag har själv i ett tidigare blogginlägg berättat om då jag lät en mycket namnkunnig ryttare straffa min dåvarande häst aldeles för hårt. Dels var jag faktiskt ”i chock” och reagerade inte fullt ut förrän efteråt (och då var det så dags) och dels så var jag på ett plan ”rädd” för denna person som kunde visa upp extremt obehagliga sidor och till vilken jag stod i ett visst beroendeförhållande till. Jag hade dessutom sett andra människor råka ut för denna persons vrede och utbrott och är man ung och inte har det skinn på näsan som jag ändå skaffat mig genom åren så är det kanske inte så lätt att öppna munnen. Det är mitt försvar i alla fall och jag har än idag dåligt samvete för det som hände. Idag finns det inte på världskartan att någon hade fått behandla Archie på detta vis.

Så som sagt; när och om man ska ingripa om man ser ”otrevlig ridning” måste tyvärr ankomma på var och en att avgöra. Som med det mesta i livet är inget svart eller vitt. För MIG är det viktigaste att jag kan leva med mig själv efteråt även om min ibland aldeles för öppna mun har gjort att det jag yppat inte alltid mottagits med pukor och trupeter.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Corres

  Det är ju faktiskt bättre att säga till ryttaren/kusken direkt när man ser något. Man behöver ju inte vara otrevlig utan man kan ju säga till på ett snällt/trevligt sätt. Jag tycker själv att det är 1000 ggr värre att hålla tyst och sedan skriva i sin blogg/ute på internet eller snacka skit bakom ryttaren/kuskens rygg.//Corre

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Hej Corre!

  Jag kan inte annat än hålla med.

  Om man säger ifrån så kanske man också, i alla fall ibland, får en fullständigt logisk förklaring till något man från början starkt ifrågasatt. Nu menar jag inte att tex ”hästmisshandel” kan förklaras logiskt men det finns ju mycket annat som kan se ”konstigt” ut men som egentligen inte behöver vara det.

  Svara
 3. Prick

  Det är svårt att inte hålla med men med årens erfarenhet har jag lärt mig att undvika att ”lägga mig i” såvida det inte rör sig om regelrätt djurplågeri som ev kan leda till åtal/djurförbud. Då drar jag mig inte för att säga till personen i fråga samt anmäla till kommunens miljö- och hälsoskydd (och i den ordningen). Som du själv skriver är gråzonen milsvidd och det en tycker är god djurhållning kan en annan tycka vara det värsta som skådats…

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Jag försöker också hålla tyst i görligaste mån eftersom jag många gånger hamnat i onåd just för att jag SAGT ifrån.

  För ett tag sedan bad en annan ryttare mig att ”inte klappa min häst så högljutt” (sagt i en otrevlig ton dessutom) eftersom personens häst tydligen blev störd av detta (JAG tror att det snarare var personen själv som blev störd men det är en annan femma).

  Hade det varit ”i fornstora dar” när den unga Birgitta sa ALLT som hon tänkte högt hade den ryttaren ångrat sitt munöppnande flera gånger om.

  Nu förklarade jag bara lugnt och sakligt att jag tyckte att det var viktigt att verkligen berömma Archie när han gjorde rätt då vi introducerade galoppombyten och hade diskussionen fortsatt hade jag bara sagt att det var färdigpratat för min del.

  Har man en vuxen häst som man ägt i flera år och som inte tåler ljudet av att någon klappar en annan häst får man faktiskt se till att rida när inga andra finns i ridhuset. Där tar i alla fall MIN hänsyn slut.

  Svara
 5. Jennifer

  Ser att et blev en debatt kring ämnet 🙂 Visst borde man kanske sagt ifrån på plats och vissa verkar anse att det är fegt att i stället skriva ett inlägg om ovan istället för att ”ta konflikten” på plats men jag undrar hur många som faktiskt sagt något IRL. Det är lätt att vara modig i skrift! Jag var ju dessutom inte den enda som såg och hörde den kvällen och ingen annan sade något heller… Men som du skriver så är gråzonen alldeles för stor för att man ska ”orka” skapa sig fiender då det i alla välmening tyvärr oftast bara drabbar en själv.

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Jag kan bara instämma Jennifer!

  Det är VRKLIGEN lätt att sitta om tycka en massa framför datorn men min erfarenhet är att folk är långt, långt tystare och fegare IRL, på gott och ont.

  Svara
 7. Minstral

  Jag öppnar munnen om jag ser regelrätt djurplågeri alltså om en häst far illa på ett synligt sätt av någon behandling uppsuttet eller i skötseln. Att påpeka ditten o datten, typ din häst går i rollkur, du har för många täcken, foderstaten är fel osv får oftast bara motsatt effekt.

  Det du skriver ang att den andra hästen blev störd av dina klappar är väl bara så fånigt, om man rider sin häst på ett ordentligt sätt så ska den ha fullt upp med att jobba och fokusera på sin ryttare och inte bry sig om massa annat trams.

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Hej Minstral!

  Ja, jag försöker att agera ungefär som du.
  Om jag blir TILLFRÅGAD kan jag säga både det som är positivt och negativt, framföra kritik osv men o-ombedd försöker jag vara tyst.

  Vad gäller att störas av en klappande ryttare är det så fjantigt att man knappt behöver öda ord på det. SÅ KLART ska hästen (framför allt om den är ”vuxen”) vara så koncentrerad på sin EGEN ryttare att en höggjudd klapp eller två inte får den ur fattning.

  Svara
 9. Anna L

  Hur många kan ärligt säga att de skulle säga till denna personen att den borde lugna ned sig…

  I ärlighetens namn är det inte så många som är lika modiga som de vill påstå sig här, som i verkliga situationer .

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Hej Anna!

  Nu är det ju förvisso inte så många personer som har uttalat sig HÄR på bloggen men i sak håller jag helt och hållet med dig.

  Folk är MYCKET MYCKET fegare IRL än i skydd bakom ett tangentbord.

  Själv har jag varit med om ett flertal hästägarmöten för många herrans år sedan där vi, hästägare INNAN mötet var HEEEELT överens om vissa saker vi skulle ta upp.

  När mötet väl började tittade alla ner i bordet, ingen sa ett pip utom gaphalsen Birgitta som sedan blev ”det svarta fåret” och hon som alltid hade en massa synpunkter och gnäll att framföra. INGEN vågade stå bakom mig och säga att detta var mer eller mindre allas åsikt.

  Sedan dess har jag själv blivit mer försiktig med vad/ hur mycket jag säger, man får ganska många skotthål om man alltid ska vara budbärare….

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>