Falsterbo Horse Show- årets höjdpunkt för många, dock ej för mig!

Om bara några dagar är det åter, för hundrade året i rad känns det som, dags för Falsterbo Horse Show.

Vår ryttarförening har alltid haft ett jättefinger med i spelet, både genom vår fd mångårige ridskolechef Jana Wannius och genom den enorma mängd av funktionärer som rekryterats på ridskolan.

När jag köpte min första häst var jag fortfarande en studiemedelstagande högskolestudent med en ekonomi därefter. Jag tog varje chans till att arbeta extra och dryga ut lånen för att ha råd med häst, tävlingar och träningar.

När jag därför tillfrågades om även jag ville förena mig med skaran av gratisarbetande funktionärer varav vissa till och med tog semester för att kunna hjälpa till på FHS avböjde jag bestämt.

Jag arbetade redan så mycket mot betalning och hade varken tid eller lust att lägga på gratisengagemang som dessutom intresserade mig föga.

Redan där grundlades väl min negativa inställning till Falsterbo-evenemanget och mitt intresse har inte ökat sedan dess.

Samtidigt har jag alltså haft vänner och bekanta som gladeligen tillbringat hela Falsterboveckan sovandes i tält med mikroskopisk tid för sömn men desto mer engagemang i tävlingarna och festande på kvällarna. De har fått minnen för livet, träffat en massa nytt folk och har drömmande kunnat prata om Falsterbo månader efter att evenemanget avslutats. I sanning har många av dessa ”fanatiker” varit grundskole- och gymnasiestuderande ungdomar men jag vet också vuxna människor som traditionsenligt tar ledigt från jobbet för att vara funtionärer.

Om man tittar på publiksiffror, antalet försäljningsstånd osv tycks Falsterbo hålla hästmänniskorna i ett mycket stadigt grepp men själv åker jag dit kanske en gång vart 5:e år och är fullständigt nöjd med det.

För min egen bortskämda del tycker jag faktiskt att det är för mycket ”meck” med att bara ta mig till Falsterbo trots att det bara ligger några mil från stallet.

Vill det sig illa är det megaköer både till och från tävlingarna och jag som inte ens i vanliga fall tycker om att åka bil avskyr dessa snigande bilkolonner.

Väl på plats ska det betalas för allting, från parkering till inträde till läktarplats. Med något att äta och dricka kommer man snabbt upp i stora summor, säkerligen motsvarande det man tror att man har ”tjänat” på att köpa något från alla stånd som månglar ut likartade varor varav mycket finns att köpa i tex Ullared till långt billigare penning :=).

Tjusningen med att kanske råka på någon kändisryttare i kön till toaletterna eller uppe på läktarna går mig spårlöst förbi eftersom jag genom åren både tävlat mot och på andra vis kommit i kontakt med stora delar av Sveriges hopp och dressyrelit. Jag är inte så lättimponerad att jag blir aldeles till mig av att se Malin Baryard eller få chansen till en autograf av Jan Brink.

Tävlingarna som sådana kan man ju se på tv också om man är intresserad så det enda jag egentligen tycker kan vara lite kul med Falsterbo är att man ibland råkar på ryttarbekanta som man inte sett på ett tag, ungefär som när jag själv tävlar faktiskt.

Nej, Falsterbo får nog vara för min del i år, jag var där förra året (Lena hade både rabatterade biljetter och erbjöd sig att köra) och får väl därmed anses ha uppfyllt min ”vart femte år kvot”.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lina

    Alla dom som nu ska jobba där som funktionärer från MCR har ju räkat ner dagarna enda sen förra sommaren – jag har dock aldrig tillhört den skaran 😉

    Svara
  2. Scilla

    Jag håller med dig i mycket om Falsterbo horseshow. Det som förundrar mig mest faktiskt är att många inte ens åker dit för att titta på tävlingarna utan det enda som är intressant hur mycket sprit som hinner konsumeras. Tycker inte att sport/djur och sprit hör ihop alls men tyvärr har hela campingen förvandlats till ett enda fylleslag.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Nu var det några år sedan jag hade ”full koll” på FHS men i alla fall tidigare hade man på tävlingen hjälp av hemvärnskillar.

    Med bland annat dessa hormonstinna, finniga typer vet jag att en del av våra till synes :=) ordentliga tjejer ”roade” sig med (läs: söp skallen i bitar).

    Kanske kombinationen sol, ledighet, möte med folk man senare aldrig kommer att träffa blir för mycket även för HÄSTTJEJER :=)?

    Det är ju annars inte ett ovanligt fenomen på tex semesterresor, dvs att man beter sig så som man aldrig skulle göra på hemmaplan.

    Svara
  4. Anonymous

    Alla evenemang har väl både sina fram och baksidor. Att folk super skallen i bitar är väl inget att bry sig om så länge man inte själv blandar sig. Var och en får väl skämmas för sig själv. Och att ungdomarna roar sig med varann är ju inte direkt onaturligt. Räcker att dra sig till minnes sin egen tonårstid, förmodligen hade man en massa ”kul” som man kanske inte skulle göra om idag. Men har man växt upp till en sund och klok människa så har man nog lärt sig en del av sina tidigare ”misstag / handlingar”. Att det är dyrt att gå in, äta och parkera är jättetråkigt. Tror dom hade fått ännu större publik om priserna varit humanare, det man förlorar på karusellen får man ta igen på berg och dal banan… Men säga vad man vill om evenemanget som sådant, är man sugen på att se fina hästar så är det helt rätt ställe att åka till. Jättekul med dressyren och unghästarna, man kan ju t o m få se hästar som en ganska vanlig typ skulle har råd att köpa… Själv är jag inte ngn falsterbofanatiker och skulle aldrig få för mig att åka dit i t ex dåligt väder, men jag förstår dem som ser det som årets grej…

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Fast att man inte ska bry sig om ifall andra super skallen i bitar vet jag inte om jag kan hålla med dig om då det i många fall handlar om minderåriga.

    Jag är faktiskt så naiv att jag tror att en del föräldrar inte riktigt har en aning om vad deras oskuldsfulla lilla ”hästtös” har för sig mitt i natten, dyngrak på en camping och hade de vetat det tror jag inte att hon hade blivit ivägsläppt på några dagars semester på egen hand med kompisar.

    Visst kan man lära sig ett och annat av ungdomligt oförstånd och naivitet men priset kan också bli väl dyrt. Nu har det tex inte skett några våldtäkter i fyllan och villan, inga man har HÖRT TALAS OM i alla fall men kanske sitter det någon olyckig ungdom idag och verkligen önskar att klockan kunde vridas tillbaka.

    Fast detta är förvisso inte specifikt för Falsterbo utan för alla ställen där okontrollerat fylle kan pågå.

    Vi gick förresten genom campingen förra året på väg till och från bilen. Stora delar liknade mer Spillepengen (en jättesopstation utanför Malmö)än en plats där man vill avnjuta sin ledighet.ENORMA berg av stinkande sopor som vällde ut och låg kringspridda runt sopkärlen. Uräckligt rent ut sagt!

    Svara
  6. Anonymous

    Jag brukar inte heller åka dit, dels för att det är så dyrt och dels för att det är så mycket folk så man ser ju knappt någonting !! / Sally 🙂

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Ja, om man främst är intresserad av att TITTA på tävlingarna skulle jag rekommendera att man bänkar sig framför tv:n i stället. Dagens avancerade kamerateknik gör att man oftast ser allting bättre på tv än på en dålig sittplats på läktaren.

    Däremot brukar man aldrig visa framridningar på tv och det kan jag tycka är minst lika kul att titta på som själva ritterna inne på banan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>