När man letar bostad bör man även leta insekter!

Det finns en mängd saker som erfarenhet har lärt mig att man ska titta efter och undersöka innan man köper hus/ gård.

När jag och maken köpte vårt hus var vi rena nybörjarna och med facit i hand var det nog mer tur än skicklighet att vi inte köpte något som i efterhand hade visat sig vara….hm…”mindre lämpligt”.

Fast även om vi hade tur så inser jag när jag tänker tillbaka att det vi då, när vi tittade på huset tyckte var helt ok, tämligen snabbt bytte ut ändå som tex alla golv utom det i köket (från laminat till trägolv samt att vi lade nya klinkergolv ovanpå de gamla i bägge hallarna) , alla innerdörrar (från bruna till vita), ny ytterdörr (den gamla var lika otät som en gammal förrådsdörr) och framför allt nytt värmesystem (från 30 år gammal oljepanna till luftvärmepump). Den plastiga duschkabinen slängdes också ut till förmån för ett badkar och våtrumstapeten byttes ut mot helkaklade väggar. Vi har byggt ny altan och nya grindar till ingångarna, rivit ner en enorm murgröna som höll på att äta sig in i huset osv osv….

Idag tittar jag inte ens efter en bostad som inte har ett bra (läs: ekonomiskt) uppvärmningsystem och skulle aldrig se åt ett oljeeldat hus. Jag tror att oljepriset typ tredubblades på de 2 år som hann gå innan vi bytte ut vår stenålderspanna.

Att man anger driftskostnaden i annonserna är utmärkt! Såg tex en annons på en jättefin gård som dessutom var förvånansvärt billig tills jag såg driftskostnaden…..70.000 om året!!!!!

Nu när vi letar gård har jag så klart fått lägga till ännu fler punkter på min kravlista; stall och hagar måste tex vara ok och av tillräcklig storlek.

Jag vill inte förlita mig på arrenderad mark för snacka om att man skulle stå med skägget i brevlådan den dagen arrendet skulle upphöra av en eller annan anledning. En hästgård utan mark är nog för de flesta helt utan värde!

En mycket viktig sak som jag undrar om de flesta tänker på när de tittar efter hus/ gårdar är ”insektsläget”!

En abetskamrat nämnde att hon sett att en gård i Skabersjö (pittoresk håla i Malmös närområde) var till salu. Jag visste precis vilken gård hon menade (för stor för oss- säkert 20 boxar) men skulle inte köpa den än om storlek och pris hade varit bra. Jag vet nämligen vad det innebär att rida i skogarna kring denna gård på somrarna; det är enligt mig mer eller mindre fullständigt outhärdligt!

Jag har i dessa trakter ridit med en gren som jag fått piska fram och tillbaka framför ansiktet under ridturer och ändå kommit hem med en helt sönderbiten häst.

Att bo någonstans där det kan krylla av mygg och hästflugor flera månader om året skulle vara mer ett lidande än en njutning och det är ju inte därför vi vill flytta. Att inte kunna släppa ut hästen i hagen hela dagarna för att den blir så uppstressad av insekter skulle jag inte kunna acceptera. Därför är det bra att vi nu letar under den varma årstiden så att man kan undersöka saken på egen hand och inte behöva lita på andrahandsuppgifter.

På ridskolan är vi nästan alltid och helt förskonade från äckliga flygfän liksom där jag och maken bor. Sedan vet jag som sagt andra platser där det vimlar av blogsugare och där man varken kan njuta i sin trädgård eller under en eventuell uteritt.

Vi får väl se vad veckans 3 gårdsvisningar har att komma med vad gäller insekter och annat, rapporter utlovas!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Scilla

    Tyvärr är ju även det sådant som kan ändra sig med åren. Speciellt när de börjar avverka skog det sätter hela ekosystemet urspel. I år är det ett värsting år hos oss vad gäller flygfän och då bor vi ändå vid havet. Förutsättningarna har varit för bra för dem även hos oss.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Nej, tyvärr kan man aldrig vara 100 % säker eller gardera sig helt.

    Nyss hemkommen efter en uteritt med Archie och Soya kunde jag konstatera att medan det inte finns en ”myra” kring och i våra hagar så lyckades jag döda säkert 30 hästflugor under ridturen, som börjar just vid hagarna.

    Öht undrar jag var insekterna är kring hagarna (denna idiot-fråga kommer jag säkert att få äta upp)? De flesta år brukar vi nämligen ha insektsfritt fram till kl 12 ungefär medan det därefter har kunnat komma en del kryp. I år har jag inte sett något öht???

    Svara
  3. Anonymous

    Insekter är egentligen ett gott tecken; i större städer finns inga insekter, gissa varför…

    …givetvis är det avgaser och dålig luft som gör det!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Nja….visst finns det insekter i större städer men kanske inte i den mängd som på landsbygden.

    Jag jobbar i Malmö, Sveriges tredje största stad, och vi har myrinvasion på somrarna på jobbet tex, trots att kontoret ligger så centralt som man bara kan komma.
    Bara för att ta ETT exempel.

    Jag tror att mängden insekter kan bero på många olika faktorer.Insekter trivs där de kan äta och ha en behaglig boendemiljö. Närhet till fuktiga miljöer lockar exempelvis mer än ”öken”.

    Att vi på ridskolan tex är nästan helt förskonade från flugor tror jag bland annat beror på att vår gödselstack töms flera gånger i veckan = nästan ingenting för flugor att ”gotta” sig i.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>