Hårdare straff för dumma ryttare?

För några veckor sedan efterlyste bloggaren ”Havrepappa” (http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/index.htm) hårdare tag mot de som dopar sina hästar. Han tyckte att man är för mesig vad gäller att straffa de som dopar oskyldiga djur och i sak säger jag inte emot honom, däremot tror jag att det kan vara ohyggligt svårt, för att inte säga näst intill omöjligt att förhindra ”ofrivillig” doping, dvs sådan som utförs av någon annan utan att ryttaren/ hästägaren är medveten om det.

Att det därför kan vara väldligt svårt att utdöma ett rättvist straff för någon som kanske råkat ut för en illvillig konkurrent/ allmän galenpanna eller vad vet jag kan säkert många hålla med om men frågan är varför man är lika ”flat” när det gäller andra ”olämpligheter” där det finns vittnen och där den skyldige till och med erkänner?

I dagens nätupplaga av Ridsport läser jag följande:

”Ponnyryttare avstängd en månad

Ridsportförbundets disciplinnämnd har dömt en ponnyryttare till en månads avstängning från allt tävlande inom ridsport på grund av olämpligt uppträdande mot överdomare samt brott mot tävlingsreglementet och Riksidrottsförbundets stadgar.
Händelsen inträffade under en ponnytävling i Perstorp den 9 maj i år. Efter ett stopp inne på banan bestraffade den 18-årige ryttaren sin ponny med både skänklar och spö. Han lämnade därefter banan i så hög fart att såväl funktionären, som skötte in- och utsläpp, som ryttaren på väg in fick kasta sig åt sidan. Utanför banan var hans uppträdande också högst olämpligt både generellt och mot den tillkallade överdomaren. Ryttaren har nekat till att ha bestraffat sin ponny med skänklar och spö inne på banan men medgett att han uppträtt olämpligt mot överdomaren. Enligt disciplinnämnden har ryttaren även varit en fara för både funktionär och åskådare när han lämnade banan. Nämnden anser att ryttarens beteende är en allvarlig förseelse och dömde honom till avstängning från allt tävlande inom ridsport under tiden 22 juli-21 augusti. ”

Efter att ha läst denna artikel kan jag inte annat än skaka på huvudet.

En mer eller mindre vuxen/ myndig person har alltså utgjort en fara för andra då han tävlat och dessutom uppträtt olämpligt mot både sin egen häst och mot en överdomare. Straffet för detta utgörs av en ynka månads avstängning och dessutom under en period (semestertider) då det nästan inte finns några tävlingar att åka till. Oj oj oj vad det måste ha svidit för denna ryttare (NOT)!!!

Förvisso finns det även en form av straff i att över huvud taget ha blivit föremål för disciplinnämndens granskning och eventuella åtgärd, är man något så när normalt funtad tycker man ju att sådant är ytterst pinsamt om inte annat men ändå….en ynka månad?!?!?!

Nej, fram för hårdare straff när ryttare bär sig illa åt, oavsett om det drabbar människor eller djur, eller vad tycker ni?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. tvärsan

    Denna gånger håller jag helt och fullt med dig! Samma tanle slog mig, vad gör en månads avstängning i augusti för skillnad för denna kille!? Och är en månad verkligen tillräckligt länge? Visst är det väl också ett straff att bli ”uppmärksamamd” på detta sätt men har det effekt? Vi kan bara hopas det för framtida hästar och funktionärer. Eller så växer han i från det, vem vet?
    För ca 30 år dean så såg jag ofta en ung kille som red sina hästar hårt och var kaxig och dryg mot övriga på tävlingsplatsen, denne kille blev senare en av Sveriges bättre ryttare och när jag i elit sammanhang sett honom på tävlingplatser har han inte visat sitt gamla beteende. Hoppas att den nu aktuelle 18-åringen snabbt växer ifrån sitt beteende. Men en längre avstängning som verkligen påverkade hans säsong tycker jag skulle varit på sin plats

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, personligen tycker jag som sagt att en månads avstängning är aldeles för lite. Minst 3 månader hade gett mer ”effekt”, både som avskräckande exempel för andra och för killen själv som kanske hade lärt sig att tygla sitt humör.

    Svara
  3. Anonymous

    Ja precis 1 månad mer eller mindre ?
    Man kan ju bara släppa hästen på bete i en månad, sen är det inte mer med det ?!

    DÅLIGT!!!!!!!!

    / Sally :=)

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Ja, visst är det dåligt. Jag har faktiskt reagerat på detta även tidigare för det är inte första gången sådana här skämt-straff utdelas. Vid något tillfälle blev någon avstängd en månad under typ november-december-januari och hur många tävlingar finns det då? INGA…..

    Svara
  5. Sanna

    Det är tyvärr mycket p.g.a. att straffen är näst intill obefintliga som folk vågar hålla på så här med doping, dåligt uppförande och att stoppa grus i munnen på hästen som det har varit tal om mycket på senare tid..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>