Döva ryttare!

I förrgår när jag var ute och red fick jag se något som jag tyckte var lite läskigt: en ryttare som red med hörsnäckor i öronen, troligen lyssnandes på musik!

Alltid när jag har med mig Soya på uteritterna så brukar jag, om jag möter ett annat ekipage eller någon som är ute och går med sin hund ropa ”jag har en lös hund här”. Soya går ju ofta tätt bakom Archie och är säkert inte lätt att se alla gånger och jag vill undvika obehagliga överraskningar för andra som kanske både har hundrädda hästar eller hundar som inte är så vänligt sinnade.

När jag nu mötte denna från omvärlden avskärmade ryttare insåg jag att hon inte hade uppfattat vad jag ropade. Dock såg hon nog att jag hade ropat något för hon stannade hästen och drog ur snäckorna ur öronen och så ropade jag en gång till varpå hon hajade till.

Själv skulle jag aldrig våga stänga ute yttre ljud genom att lyssna på musik när jag rider, inte framför allt för att riskera att inte höra någon människa tilltala mig men det finns ju tusen andra saker som det kan vara bra att höra när man sitter till häst, eller hur?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Moa

    Håller med. Några gamla stallkompisar brukade rida med musik. Provade en gång (på ridbanan), men det var ju döläskigt. Sänkte volymen så pass mycket att jag hörde andra ljud ändå, men då hörde jag ju inte musiken istället… Ingen hit.

    Ute i skogen måste det vara ännu värre, och där kan man ju verkligen behöva höra ibland!

    Svara
  2. pinky

    Jag kan dessutom tycka att man bli väldigt avskärmad och lite avtrubbad i sinnena med lurar i öronen, och förutom att det är en risk -som du skriver- så tycker jag det är väldigt ohyfsat mot hästen.

    Sitter jag till häst och ska begära att den ska göra som jag vill, då får jag ju se till att vara fokuserad och ha all min uppmärksamhet riktad mot hästen.

    Av samma anledning kör jag inte bil med musik i lurar, men att ha hög musik på i de vanliga högtalarna stör mig inte på samma sätt.

    Svara
  3. Marre

    Håller fullständigt med dig! Man kan slippa många otrevliga överraskningar genom att upptäcka ev. ”faror” före hästen.
    Min häst är trafiksäker, men cyklister kan komma smygandes väldigt tyst bakom oss. och kan då bli ett bryskt uppvaknande. Uppskattar om de i god tid plingar eller ropar på långt håll, så att man är förberedd och kan visa hästen vad som är bakom. Det var ett ex. Finns otaliga fler….

    Svara
  4. Carina

    Hejsan, måste skriva om detta. Lika illa som man ser bilister körandes med mobilen/hörsnäckan i örat är det att se ryttare med hörsnäckor. Det har jag också stött på. Antingen lyssnas det på musik eller pratas i mobil. Vansinne, inget annat. Finns inte en chans att ha koncentration på vad man egentligen gör. Det har deras ”överraskande” uppvaknande bevisat när man passerat. Även om hästen har varit lugn så utlöser deras egen reaktion ofta en flykt. Skrämmande men vardag, tyvärr bland många. Håller med dig, det finns så mycket mer underbart att lyssna på när man sitter till häst.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Ja, jag skulle personligen inte VÅGA rida med musik i öronen.

    I mina ridomgivningar kan man stöta på trav och galopp-ekipage på träningsbanorna, tävlingscyklister och alla möjliga andra fordon på vägarna och så har vi en speeedway-stadion i närheten som ibland ger ifrån sig hemska ljud (i princip det som skrämmer Archie mest av alla ljud).

    Sedan finns det ett rekreationsområde där folk går med sina hundar eller bara ”smyger i buskarna” och en fotbllsplan där det ofta tränas och spelas så möjligheterna att råka på oväntade och även skrämmande ljud och syner är oändliga. Jag betraktar Archie som otroligt snäll och lättriden även utomhus men vill inte heller att något ska hända som ändrar detta.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>