Graman- fegissnöre, Spanska ridskolan-attribut….

….fusk eller djurplågeri?

Ja om både gramanen och andra hjälptyglar kan man tycka mycket och det gör många ryttare också.

Som rubriken antyder finns det de som tycker att ridning med graman är att fuska, det är ingen ”riktig” ridning utan man drar bara ihop/ ner hästens huvud för att man inte klarar av att rida ordentligt.

En del tycker också att graman är för fegisar som behöver några extra snören att hålla sig i medan andra går så långt att de tycker att det är att PLÅGA hästen att använda hjälptyglar (brukar vara samma ryttare som anser samma sak om sporrar och spö).

Slutligen har i alla fall jag insett att man kan använda sig av gramanen om man vill lära hästen lite Spanska ridskolan-konster, dvs lite mer eller mindre avancerade skolor ovan mark :=).

För att börja med det sistnämnda som jag hoppas ni förstår var skämtsamt skrivet har jag ibland noterat att det som kan vara faran med en graman är om man för hårt/ mycket drar ihop hästen så att den får panik och börjar stegra, hoppa omkring osv för att försöka komma fri från den fastlåsta positionen som ju en graman kan försätta den i. I dessa fall har man, anser jag, använt gramanen felaktigt då det om inte annat kan bli farligt (och givetvis också oerhört stressande för hästen) när den känner sig låst. Det är därför viktigt att inte dra för hårt i gramanen och också se till att man hela tiden har en ärlig bjudning. Desto mer framåt hästen går desto mindre är dess möjligheter att börja med diverse cirkuskonster.

Att graman eller annan hjälptygelridning skulle vara att plåga hästen tycker jag verkligen inte, det är snarare en större ”plåga” att låta hästen springa med huvudet rakt upp i vädret om man inte förmår att rida hästen i form.

Men självklart kan alla former av ”hjälpmedel” (spö, sporrar, hjälptyglar, you name it) orsaka hästen skada felaktigt använda men om man använder dom rätt är de ju just ett hjälp-medel.

När jag var yngre kunde jag också i min okunnighet tycka att de som red med graman ”fuskade” men detta har jag alltså helt omvärderat.

Om inte annat insåg jag, då jag började rida på Archie 3 år gammal att jag behövde någonting som hjälpte mig att hålla ner hans huvud som han då gärna viftade i skyn med. Eftersom våra ridpass när han var så ung och precis inriden pågick under kanske 20 minuter behövde han snabbt komma i rätt position under ridning och jag redde inte ut detta utan hjälp av en gummisnodd som direkt visade var huvudet skulle vara placerat.

Efter bara någon vecka med detta hjälpmedel har Archie allt sedan dess varit så superstadig i formen som man någonsin kan begära och detta utan att jag har behövt ”tjafsa” med honom en sekund. Och det är det jag vill komma till: varför tjafsa och bråka om det inte behövs?

Jag ser ibland ryttare som antingen låter hästen springa med huvudet vart den vill (oftast i en mycket hög position) eller så sitter de och hivar och drar i tyglarna i försök att få hästen att gå i form, böjer och bänder åt alla håll och kanter allt medan hästen spjärnar emot, viker halsen, skallrar med bettet, tar ut tungan, gapar, vevar med huvudet upp och ner, kör ner huvudet mellan frambenen osv osv. I sådana fall anser jag absolut att man bör prova att använda någon form av hjälptygel för att se om man lättare får hästen att arbeta korrekt för det tar så mycket energi från både häst och ryttare att tjafsa på detta vis.

Och ni vet ju vad jag anser om ridning! Det ska vara så enkelt och roligt som möjligt och icke att förglömma: för både häst och ryttare!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Och också se till att man hela tiden har en ärlig bjudning. :

    Hahahaha Jag lovar, MULLE HAR VÄLDIGT MYCKET ÄRLIG BJUDNING :=) !!!!!!!

    Jag tror säkert han kan resa sig med gramanen om han vill, så jag tror heller inte att han känner sig ''låst'' 🙂

    / Sally

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, din lilla akrobat kan säkert prestera det mesta i cirkusväg om man skulle provocera honom och just därför är det extra viktigt att INTE göra det :=):

    I de fall jag sett hästar leka ”Spanska Ridskolan” har det nästan uteslutande handlat om ryttare som dragit hårt i gramanen samtidigt som hästen lyckats stanna upp så pass mycket att den har kunnat stegra, sparka bakut osv.

    Har hittills aldrig sett en häst som springer OCH stegrar samtidigt :=) och lär nog aldrig få se det heller….

    Svara
  3. Corres

    Hahaha för en gång skull känner jag att du har träffat mig mitt i prick ;).. Jag har egentligen inget emot hjälptyglar,spö,sporrar med mera men jag är väldigt noga med hur man använder sakerna. Min lilla häst som har gått med en checkrem ”hela” sitt liv är van att tvingas ha huvudet upp får för tillfällt vara ”lös” och känna sig lugn och jag blir så stolt när min dam söker sig neråt och går i rätt form när hon lugnar sig..Men jag kommer nog tidsnog sätta på henne en graman lite då och då ;)// Corre

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Hej Corre!

    Det tycker jag absolut att du kan prova; rida med graman alltså.

    Just en häst som sprungit med huvudet rakt i skyn under så lång tid kan ju behöva en liten vägvisning om var DU vill att huvudet ska vara nuförtiden.

    Att springa med huvudet rakt upp är enligt mig något av det absolut mest slitsamma ridmässigt, långt värre än om hästen går med huvudet mellan frambenen eftersom högt huvud i 99 % av fallen = sänkt rygg.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>