Hemliga dressyrdomare!

Sist jag tävlade frågade en medtävlande mig om inte jag också tyckte att man borde ange vem som dömer de olika klasserna redan i propositionen till en tävling.

Medtävlanden menade att det är precis så det går till på hundutställningar och hon kunde inte förstå varför man inte gör likadant när det gäller hästar.

Jag vet att jag på samma fråga för länge sedan fick svaret av en tävlingsarrangör att man inte alltid visste vem som skulle döma när man publicerar propositionen men det tycker jag låter som en dålig ursäkt faktiskt. Den som inte i god tid bokar domare till sina tävlingar riskerar att stå helt utan när det väl är dags så jag undrar verkligen hur många som vågar sig på sådan gambling? Att en domare därefter ändå kan bli sjuk eller blir utbytt av andra orsaker må ju vara hänt men jag tror säkert att man hade kunnat publicera namnen om man hade velat.

Kristianstad ridklubb har namngivit domare i propositionerna i massor av år; hur kan de klara något som uppenbarligen inte andra kan (läs: vill)?

Nu spelar det för min egen del ingen större roll vem som dömer eftersom jag dels tävlar så ofta och dels inte har någon ”hatdomare” som jag försöker undvika.

Värre var det då jag tävlade med Heron och Décima vilka en viss domare ALLTID dömde ner ohyggligt (tyckte jag i alla fall) och hon dömde ganska mycket på den tiden. Denna domare har jag inte sett på år och dar så nu bryr jag mig som sagt inte nämnvärt men eftersom jag vet att önskemål om ”domarpublicering” faktiskt finns bland ryttarna undrar jag än en gång varför man inte kan fixa till något till synes så enkelt?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. tvärsan

    Och i hoppning skulle man vilja veta vem som är banbyggare. Det finns banbyggare som bygger väldigt konstiga banor, med brytsvängar som sliter på orutinerade, unga och vingliga hästar. Dessa banbyggares banor vill man undvika

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Som sagt; jag är tämligen övertygad om att detta med publicering av domare/ banbyggare skulle gå att ordna utan problem om bara viljan fanns.
    Kan man publicera hunddomare flera månander i förväg så borde hästfolket inte ha svårare, eller?

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    På tal om banbyggare förresten så minns jag att det, då jag var som mest aktiv i hoppning, fanns en banbyggare som byggde väldigt ofta. Och när han byggde till de lägsta klasserna (0.90) så var det inte alls ovanligt att många hästar stannade ut sig och fick problem redan på första hindret. Kommenterade man detta så FLINADE han bara?!?!?
    I mina ögon är de lägsta klsserna, eller SKA VARA i alla fall UTBILDANDE och man ska in princip kunna trava runt banan, inte stanna ut sig på första hindret. Då har man misslyckats som banbyggare tycker jag. Nu hände det aldrig MIG så det är inget ”surt sa räven” inlägg men jag tycker ändå inte att det ska vara så.

    Svara
  4. Anonymous

    Vet du hur långt innan tävling som proppen ska in?
    I allmänhet är det 1/2 för tävlingar på våren, och 1/4 för tävlingar på hösten…
    Så upp till ett halvår innan kan distrikten vilja ha in propparna, och alla domare är inte ens bokningsbara så lång tid innan! 😉
    Dessutom tillkommer problemet med domare som också tränar ekipage, då gäller det att kunna pyssla om efter domarens önskemål så att ”rätt” domare dömer ”rätt” klass…
    Till sist finns domare som själv tävlar… Dessa ringer oftast arrangören och erbjuder sig att döma när de ändå är på plats (och då med viss rabatt för arrangören, t ex ingen milersättning mot att domaren får uppstallning till sin häst). Men inte alla har sin tävlingsplanering klar ett halvår i förväg…

    Så ja, vi skulle nog kunna ange två eller tre domarnamn som redan är tillfrågade men risken är att allting hinner ändras både en och två gånger pga ovanstående problem och då lär ryttarna bli rätt irriterade över den ”felaktiga informationen i proppen”….

    Dvs, bättre att inte skriva något i proppen för risken när arrangören är tvungen att ändra något är att ryttarna blir mycket sura! 😉

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hej Anonym!

    Tack för intressanta och insiktsfulla kommentarer.

    Fast man kanske inte behöver ange domare i proppen som går till distriket utan först när den publiceras på tävlingsdatabasen. Där ligger propparna INTE ute ett halvår i förväg för det mesta.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>