Veckan som gått (lååångt om hund och häst)

Måndag:
Eftersom jag oftast passar på att rida lite längre pass på helgerna då jag har mer tid brukar Archie ha sin vilodag på måndagarna. Det passar också bäst med mina arbetstider eftersom vi har möte redan 08.15 och jag inte skulle hinna rida innan dess.

Tisdag:
På tisdagarna rider jag nästan alltid dressyr i ridhuset, så även denna vecka.

Onsdag:
Idag var det dags för skoning och jag bad ”min” hovslagare (man kan väl nästan kalla honom för min efter ca 20 års samarbete :=)) att sko Archie med vanliga skor igen.

Archie fick ju en form av ”New Balance”-skor efter sitt fånganfall och har haft dessa sedan januari men eftersom fångränderna i princip är borta (kommer att försvinna nästa skoning) och jag i övrigt inte tycker att Archie har fått bättre steg osv (en del upplever detta med dessa skor) så tyckte jag att vi skulle prova att byta tillbaka. Och det har vi alltså gjort utan att jag märker någon skillnad.

På kvällen var det träning för Ebba som själv tränade för Peter Markne precis innan jag kom. Jag hann tyvärr bara se de 10 sista minuternas galoppträning, tycker annars att det är både lärorikt och ”allmänt kul” att se hur olika tränare lägger upp sina pass och vad de har för ”idéer” och övningar.

Min egen träning gick, som den ofta gör, bra och jag åkte hem väldigt nöjd. Vi övade bla på skänkelvikningar, öppnor, förvänd galopp och lite samlad galopp på volten. Ebba är oerhört noga med alla detaljer och går inte vidare till nästa övning förrän man verkligen gör det hon vill exakt så som hon vill :=).

Torsdag:
Idag reste maken iväg på en 4 dagar lång tjänsteresa vilket innebar att Soya fick följa med mig till stallet för hagutsläpp och allmänna stallbestyr innan det var dags för henne att tillbringa resten av dagen hos ”morfar” och hans sambo (mormor som är ordinarie 1:e hundvakt är bortrest).

Min far tillhör den gamla generationen jugoslaver som anser att en hund gör sig bäst i en hundkoja på landsbygden, fastsatt i en kätting ungefär men med stigande ålder så har även han fallit till föga och eftersom hans sambo är en sådan extrem djurälskare att hon säkert hade kunnat bekosta sjukhusvård för en myra med brutet ben så vet jag att Soya är i goda händer hos dom.

Efter jobbet tog Soya och jag en lång ridtur på Archie, eller rättare sagt så red jag och hon spang bredvid :=).

Efter avslutad ritt begav jag mig till det köpcentrum som ligger bara några hundra meter från stallet för att inhandla lite nya höstkläder men otroligt nog hittade jag ingenting alls som lockade mig så jag fick åka tomhänt hem.

Fredag:
På fredagarna brukar jag hoppträna med Archie och denna gången fick jag assistans av Soya som ju skulle förpassas till morfar och hans sambo därefter.

Tyvärr verkar orden ”AKTA DIG!!!!” inte betyda något alls för min lilla hund för hur mycket jag än skriker detta när hon står framför eller bakom hinderna när Archie ska hoppa så står hon bara kvar och ser ut som ett frågetecken.
Och nog för att Archie skulle kunna hoppa över henne om jag ville det men det känns ju ändå som att riskera hennes lilla liv helt i onödan :=).

Eftersom vi knappt har några hinder framme i ridhuset och jag verkligen inte har tid med någon mer avancerad banbyggnad får jag göra som Kajsa Warg: ta vad jag har!

Jag började med att travhoppa över ett kryss med en bom 2,2 meter framför och byggde därefter på med en oxer 5,5 meter efter travkrysset.

När detta hade hoppats galant några gånger och på olika höjder så tog jag bort travkrysset och hoppade oxern ensam. Därefter gjorde jag om oxern till ett räcke och när även detta hinder hade klarats av x antal gånger så avslutade jag dagens hopp-pass.

Efter jobbet och hämtling av Soya + en mängd portionsförpackningar med hemlagad hundmat (någon form av gryta med kokt kött som Soya gillar) som pappas sambo hade varit snäll och tillagat så begav vi oss åter till stallet för att skritta ut en sväng.

Denna gången fick vi sällskap av Searaching Shadows och Corre och trots att detta var första gången som Searching hade Soya springande runt benen så gick det hur bra som helst. Hon brydde sig inte det minsta och Corre och jag hade en trevlig pratstund medan hästarna och hunden fick lufta sig lite.

Hemma plockade jag både äpplen och päron som vi har en masse och som Archie äter några av varje dag och fick även skördat några av årets sista hallon som jag frös in för egen räkning.

Lördag:
De helger jag inte tävlar rider jag nästan alltid dressyr i ridhuset på morgonen.
Efter dagens pass skrittade jag ut en kort sväng med Soya och stallchefens boxer Oliver som sällskap och sedan gick jag lös på Archies utrustning, något jag också alltid gör på helgen eftersom vardagarna är fyllda av så mycket annat.

Idag kände jag mig också tvungen att tvätta släpet både in och utvändigt och även om detta bara tog en timme så är det ett arbete jag försöker att skjuta på för att det är så tråkigt.
Men i alla fall en gång om året känner jag måste det göras och nu var det alltså dags.

Efter alla dessa projekt var jag ganska trött så Soya och jag åkte hem till soffan där jag låg och läste och sov och Soya bara nöjde sig med det sistnämnda, dvs att sova konstant.

På eftermiddagen begav vi oss åter till stallet, denna gången för en ny utmaning: lektion med både Sally och hennes mamma Maj som hade fått låna Lenas Birk.

Utmaningen för min del bestod i att lyckas hålla en vettig och för alla givande lektion med 2 så olika hästar som Mulle och Birk.
Om jag ska hårddra det lite och raljera skulle nog Mulle helst vilja ställa upp i ett montélopp där han fick trava så fort som han någonsin kan (och då går det fort!!!) medan Birk helst skulle lägga sig och vila med en jättehög ensilage framför näsan så jag undrade verkligen hur jag skulle anspassa träningen.

Men jag hade inte behövt oroa mig, både Sally och Maj red jättebra och lyckades dämpa respektive ”gasa på” sina hästar och hela passet flöt på utan problem.

Efter denna trevliga lektion begav Soya och jag oss ut på en skrittrunda med Archie och trots att det hade regnat mer eller minre konstant hela dagen lyckades vi genomföra hela turen utan att få en droppe vatten på oss. Tack min gloria!

Söndag:
Idag red jag och Lena ut med våra små djur och detta var första gången som även Soya följde med. Hon är ju alltid med när jag rider ensam men då jag har ridit med Lena och Birk har hon fått stanna hemma tidigare.
Jag var lite fundersam kring hur Birk skulle acceptera Soya för det vore ju typiskt om han började ”oja sig” bara för att jag alltid hävdar att han är ”stensäker” men jag behövde inte oroa mig- hela ritten flöt på hur fint som helst.

Efter ridningen beslöt jag mig ånyo för att pröva lyckan på ett annat köpcentra och denna gången hade jag större tur och hittade 4 plagg inom loppet av en timme; 2 kjolar och 2 klänningar.

Åkte glad i hågen till den planerade whippetträffet där 6 andra whippets (samt 3 kungspudlar, en amstaff, en schäfer, en spets och några hundar till som jag inte minns) välkomnade Soya och det blev en hel del bus och lek.

När hundarna hade lekt färdigt hade klockan nästan hunnit bli 14.30 och jag promenerade bort till hästarnas hage (hundträffarna är passande nog förlagda till en hundrastplats väldigt nära stallet) för att ta in dom.

Efter intag och en snabb-borstning åkte jag hem för att vila ut och när jag hade fått sova ett tag fick jag nya krafter och hann både färga håret (det går ju inte att ha gråa hår om man inbillar sig att man fortfarande är 25) och laga en jättekastrull med köttfärssoppa. Pratade även med en vän som, till skillnad från undertecknad, suck, suck, har köpt sig en underbar hästgård. Så klart är jag jätteavundsjuk och har hotat med att flytta dit Archie om hon inte hjälper MIG att hitta MIN gård :=)!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Ja! Mulle travar fort!!!!! 😛

    I somras hade jag o Claes (min bror) bestämt att vi skulle tävla: jag o Mulle mot Claes o moppen 🙂 Vi hann tyvärr aldrig göra detta pga sadel o min handled, men jag är nästan säker på att Mulle o jag hade vunnit! 😀

    // Sally

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Vi får fråga Corre om reglerna för vilka hästar/ ponnyer som får gå monté. Ju mer jag tänker på det desto mer undrar jag om han inte har en kommande LYSANDE karriär som supertravare :=).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>