Skillnaden mellan möss, råttor, kaniner, harar och för all del MYROR :=)

Bloggkommentarer som jag har fått efter dagens inlägg om Soyas ögonskada (som redan verkar vara läkt förresten) är sådant som jag verkligen uppskattar som skribent. JAG får input och verkligen en möjlighet att tänka till, kanske omvärdera vissa åsikter eller bara ta del av andras synpunkter och erfarenheter kring olika frågor.

Efter att ha läst kommentarerna idag insåg jag tex något som jag helt ovetenskapligt tror stämmer till 100% men som jag inte tidigare reflekterat över och det är, precis som jag svarade en skribent, att de flesta säkerligen inte tycker att det är det minsta hemskt om en katt dödar en mus eller en råtta (helst det sistnämnda) medan samma människor tycker att det är förfärligt, förkastligt osv om en hund dödar en kanin eller hare.

Hade jag skrivit att Soya var expert på att döda/ äta mördarsniglar hade jag säkert fått förfrågningar om jag inte kunde avla på henne för att få fram ÄNNU FLER snigelutrotare :=).

VARFÖR?

Samtliga dessa djur är ju en form av skadedjur!

JAG tror att det beror på att den ”allmäna synen” på råttor och sniglar är att de är äckliga medan kaniner anses som ”söta”.

När Soya dödade en hare i en grannes trädgård (hans trädgård är inte inhängnad och gränsar till en allmänning där jag brukar gå med Soya) trodde jag att han, likt de flesta människor, skulle reagera mycket negativt på detta mord men han såg bara GLAD ut.

Då jag kommenterade hans muntra uppsyn sa han att kaniner och harar hade förstört så mycket i hans trädgård att han bara var glad att det fanns en mindre av dessa fördärvare.

Men så tror jag som sagt inte att gemene man tänker.

Och vad gäller katter så är det väl därför en del skaffar katter till sina lantbruk/gårdar/stall. För att de SKA hålla råttor och möss i schack= DÖDA?

Att 99 % av jordens befolkning ”glatt” trampar ihjäl alla insekter, myror framför allt, utan att ens tänka på det beror väl på att man inte hade kunnat gå omkring och tänka på var man sätter förtterna HELA tiden samt att man kanske också anser att insekters liv är mindre värda än större djurs. Eller?

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lova

  Men förstår du inte? Det handlar inte om själva dödandet. Vilda djur måste dödas för att det inte ska bli för många djur och bildas farsoter och en massa elände bland djuren. Det är väl bra om Soya dödar hararna på ett snabbt sätt. Det är däremot inte ok att hon jagar dem innan hon dödar dem. Det är ingen som vet men jag är rätt övertygad om att insekter o dyl inte kan känna ångest till skillnad mot däggdjur. Harar o kaniner kan def bli stressade och känna ångest. Jag dödar insekter men då på ett snabbt och effektivt sätt. Jag kan inte sitta och dra av benen, ett i taget, på en fluga bara för att det är en äcklig insekt.
  Jag tycker det hör till grundläggande hunduppfostran att inte jaga vare sig katter eller kaniner. Och för att återgå till katterna och mössen så är det ju så att de smyger på sitt byte och attackerar det.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Som sagt, vi BEHÖVER inte vara överens och är det uppenbarligen inte heller.

  Som ett förtydligande kan jag, på tal om din kommentar om grundläggande hunduppfostran, säga att jag kan förhindra att Soya jagar både kaniner, harar och katter OM JAG VILL. Ibland säger jag till henne, ibland inte. Det beror på situationen.

  Jag tränar ju dessutom Soya i Lure Coursing (där en kanin-attrapp ska jagas) så för mig vore det lite märkligt och tämligen ologiskt om jag å ena sidan uppmuntrade att hon skulle jaga en attrapp och å andra sidan skällde på henne om hon jagar riktiga kaniner = följer sin instinkt och det som rasen är framavlad för.

  Jag skulle som tidigare nämnts inte tillåta att hon jagade katter långa sträckor men om hon ”jagar” upp en katt på en boxdörr (dvs katten skuttar iväg 10 meter) så ser jag inte detta som ett trauma för katten, nej.

  Skulle jag gå runt och fundera över allt som olika djur kan gå och känna ångest och stress över så skulle jag tex inte våga rida ut.

  Det är ju många gånger fåglar blir skrämda och flaxar iväg när man rider för nära dom eller kaniner som rusar iväg om man kommer i galopp.

  Att djur jagar och jagas tillhör naturens ”lagar” för mig och upprör mig som sagt inte nämnvärt, i alla fall inte när det gäller kaniner och harar.

  Svara
 3. Corre

  Detta har jag diskuterat många gånger, det är svårt att ens om något ”korrekt” . Mina två katter bor inne o går ut i sele o koppel (för att unvika att bli sjuka, hundmat eller bilmos) Men jag har sett många tama katter som jagar både möss, fåglar och kaninungar. Deras jagande och sen att katter vill gärna leka med sin mat kan nog vara ganska så stressande för deras byten. Men jag tycker att det är naturenslag. Vargar jagar rådjur,harar med mera katter jagar möss,fåglar m.m. Det har skett sedan innan vi människor fanns och det är ett kretslopp. Dock anser jag inte att man ska låta sina djur jaga/döda för nöjes skull ;), utan händer det så händer det.

  // Corre

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Sedan Lova så vidhåller jag att ”gemene man” inte så mycket reflekterar över HUR ett dödande har föregåtts (snabbt och smärtfritt eller efter en stressande jakt) när man tycker att det är mer synd om dödade kaniner än råttor. Utan det har mer att göra med djurens utseende och de föreställningar man har om dessa djur; råttor = äckliga sjukdomsspridare, kaniner= ulliga och gulliga.

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Hej Corre!

  Ja, du är inne på det som jag också nämner, kretsloppet och naturens lag.

  Jag ska väl också nämna att min inställning till kanin/ harjakt och eventuellt dödande bottnar i att Soya 99,9 gånger av 100 inte får tag i något byte och att det som sagt VIMLAR av dessa skadedjur i våra trakter. Om hon sedan stressar kaninerna i sin (oftast) fruktlösa jakt så ser jag det bara som något som förekommer naturligt i det vilda så att säga.

  Svara
 6. Louise

  När det gäller djur som jagar andra djur och kretslopp och grejer tycker jag att det är skillnad på vilda djur som jagar för att överleva, och som sedan äter upp sitt byte, och djur som jagar ”för nöjes skull”. Jag har sett en vildkatt attackera och döda en vildkanin, det var givetvis ingen kul händelse men katten var med största sannolikhet hungrig och kaninen dog snabbt (den dog antagligen betydligt mer smärtfritt än min ena tamkanin som dog av stress och smärta efter en olycka).

  Är en hund hungrig och har för avsikt att faktiskt äta upp djuret den jagar kan jag ha förståelse för det. Att hunden bara springer efter det ”på skoj” känns däremot lite som om någon skulle ta sig in i en stor hage där det går hästar och börja jaga runt dem. Man vill inget illa, det är ”bara kul att se hur hästarna reagerar, dessutom är de så fina när de springer”, men hästarna blir trots allt stressade…
  /Louise

  Svara
 7. Lova

  Så här säger Djurskyddslagen: ”Lagen om tillsyn över hund och katt säger även att under perioden 1 mars-20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under resten av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt (undantag enbart i samband med jakt).”

  Svara
 8. Lova

  Och varför är det ok att vara en lagbrytare i detta sammanhang? Lagen är ju inte skriven för intet.. Du verkar ju vara en vettig person för övrigt..!

  Svara
 9. Birgittas hästsida

  Ingen är perfekt tror jag och jag är det verkligen inte.

  Jag bryter tämligen ofta mot olika lagar, framför allt i trafiken genom att tex köra för fort.

  Detta är inget unikt, inte heller att ha sin hund lös även fast den egentligen ”ska” vara kopplad.

  Jag har redan förklarat mitt ställningstagande vad gäller Soyas lösspringande så ytterligare utläggningar tycker jag inte behövs.

  Svara
 10. Jeanette

  Hihi. Roligt med människor som är oense.. och att man ibland får enas om att vara oense. Så kan det bli. Jag undviker därför att lägga torr ved på elden.
  Trevlig helg!

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  Ja, så är det här i livet….det finns mycket man kan vara oense om.

  Och jag är FULLT MEDVETEN om att mitt koppelhat och iver att ha hunden lös till 99% VERKLIGEN inte delas av alla hundägare och tur är väl det kanske.

  Att sedan så många som har en ras som just whippet som verkligen är gjord för att springa är så restriktiva med att ha sina hundar lösa är något jag undrar en hel del över (själv hade jag nog valt en annan ras om jag var mer förtjust i kopplet) men DET får bli en annan diskussion, någon annan gång kanske?

  Svara
 12. Jeanette

  Eller en annan bostadsort.
  Jag som har två whippetar – som jag inte kan påstå lider några nämnvärda kval – bor i tättbebyggt område med trafik metrar ifrån promenadstråk. Jag kan aldrig tänka mig att bo på landet – kan heller aldrig tänka mig en annan ras. Varför tror du att ditt sätt är allenarådande på att hålla whippet? De får med all säkerhet så mycket fritt spring som de behöver, trots att de vid de flesta promenader går i koppel. Bara för att en hund är gjord för att springa – och för den skull jaga- så innebär inte det att den måste ha det, hela tiden. Borzoi som är avlad för att skydda mot, och döda, varg? Finns få i Skåne, man får faktiskt inte ens jaga de tio som finns i Sverige. Innebär det att man inte får ha Borzoi?
  Labrador och andra vattenhundar som är skapta för att mer eller mindre bo i vatten, får man bara rasta dem vid havet? Och måste de få bada hela tiden? Innebär det att man inte får bo i inlandet med en vattenhund?

  Svara
 13. Birgittas hästsida

  Du har nog missförstått mig Jeanette.

  Jag menar inte att ”mitt sätt” är det allenarådande men vill ändå hävda att koppelpromenader, om de så pågår 5 timmar om dagen ALDRIG fullt ut kan ersätta att hunden får springa lös. Liksom inte all världens ridning kan ersätta hagvistelse.

  Jag har ingen förstålese för folk som säger att ”min häst BEHÖVER inte gå i hagen för jag rider den så mycket” och inte heller anser jag att koppel helt kan ersätta att hunden får gå lös.

  Att man däremot får ANPASSA sig efter hur man bor, trafikläget osv är en helt annan sak.

  Du själv har ju tex dina hundar lösa på andra platser än just kring gatorna där du bor = du har anpassat dig.

  Men att tex säga: jag kan ALDRIG ha min hund lös för det finns så mycket trafik där jag bor; det köper jag inte. Då får man ta sin bil, cykel, bussen eller BENEN och gå till något ställe där man KAN släppa lös hunden.

  Jag vet att alla inte tycker som jag men för mig är det oförsvarbart att ALLTID gå med hunden i koppel. Och det finns det folk som gör, jag känner flera i alla fall (inte just whippetägare dock).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>