Frågor kring Djurskyddslagen från lagbrytaren

I tidigare inlägg i veckan då jag erkände att jag (liksom tusentals andra hundägare i Sverige, I´m sure) ibland är en lagbrytare fick vi av en skribent veta vad Djurskyddslagen säger:

”Lagen om tillsyn över hund och katt säger även att under perioden 1 mars-20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under resten av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt (undantag enbart i samband med jakt).”

Jag har funderat en hel del på detta och jag ska berätta varför. Jag förstår VERKLIGEN ”andemeningen” med lagen och skulle tex aldrig gå med Soya lös i en skog eftersom jag vet att hon har en stark jaktinstinkt MEN:

Om man ska hårddra denna lag så skulle man (i alla fall JAG) inte kunna ha min hund lös i princip någonstans, knappast ens i min egen trädgård, eller har jag missförstått lagen (läs NOGA sista meningen i citatet ovan)?

För att ta ett exempel så vimlar det av kaniner kring vårt stall trots att vår ridskola alltså ligger i Malmö, Sveriges tredje största stad (alltså en STOR-stad). Kaninerna kan ibland i princip befinna sig näst intill utanför stallet eller i vart fall kanske 50 meter därifrån.
Då skulle man alltså alltid vara tvungen att ha hunden kopplad kring stallet för det kan ju faktiskt dyka upp ”vilt” till vilket kaniner räknas.

Ett ännu tydligare exempel på att allt inte är ”svart eller vitt” och som till viss del också kan förklara min ”lagolydnad” är följande:

Vid ett tillfälle för ett tag sedan då jag gick med Soya på en HUNDRASTPLATS (där det rimligen borde vara tillåtet att ha hunden lös) försvann hon in i en buske och när jag såg henne igen (det hann inte gå ens några minuter) så stod hon bredvid en stendöd, oblodig kanin. Jag såg ingen jakt och kan således inte svära till att Soya var varken skyldig eller oskyldig till kaninens öde men ponera att det var hon som hade dödat den. Har jag då brutit mot Djurskyddslagen eller gäller inte den på hundrastplatser trots att det KAN finnas vilt på dessa?
Eller måste men i alla lägen se till att hunden inte springer in i något buskage där man inte kan se den, även på hundrastplatser?

Och gäller Djurskyddslagen inne i folks trädgårdar?

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg dödade Soya en hare inne i en grannes trädgård (knäckte nacken på den). Hur otroligt det än kan låta gick jag och en vän med våra hundar precis utanför trädgården och från ingenstans dök en hare upp och sprang MOT oss och Soya. Hon tog den på 5 sekunder (ingen jakt där inte) och jag hann inte ens blinka men frågan är alltså: var det ett brott mot Djurskyddslagen?

På tal om kaniner som springer MOT en så var jag med om en jätteotäck händelse när jag hade min schäfer för över 20 år sedan.

Då vi var ute och gick kom också en kanin springande mot oss; den rusade faktiskt mer eller mindre hunden. Jag fick förklaringen då jag kom närmare och såg att kaninen saknade ögon (!!!), förmodligen drabbad av kaninpest som i alla fall då härjade i våra trakter (vet inte hur det är nu). Den stackars kaninen sprang hit och dit och såg helt ”maläten” ut förutom att den då bara hade hålor där ögonen suttit.

Jag ville inget hellre än att min hund skulle döda den så att den slapp lida men hon bara nosade på den och fattade inte vad som förväntades av henne.

Själv hade jag inget tillhygge att avliva kaninen med (brukar inte gå omkring med varken bössa eller hammare :=)) och några stora stenar låg inte och väntade på att användas som mordvapen. Och ska jag vara ärlig så var jag aldeles för ”blödig” på den tiden för att KUNNA döda en kanin ens om jag hade haft något att göra det med och jag tror inte jag hade klarat av det idag heller. Så vi fick lämna stackaren åt sitt öde…..hemskt men sant!

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lina

  Nej i Malmö hade man ju aldrig kunnat ha sin hund lös (alltså även på hundrastplatser som du skrev) om man skulle följa den lagen ”slaviskt”. Här finns kaninen ÖVERALLT!

  Svara
 2. Anonymous

  Visst får man ha hunden lös, men den får INTE driva djur…
  Om nu hunden inte är så lydig att den låter bli att driva vilda djur när den är lös får man:
  a) Träna den till att bli så lydig eller
  b) Koppla hunden

  Att tolerera att hunden jagar vilda djur på eget bevåg kan jag för mitt liv inte förstå, du är flockledaren och hunden följer dig…
  Visst ska din hund jaga trasan på en kapplöpningsbana, men liksom älghunden inte ska driva häst eller ko (eller ännu värre, ren… Får en lapp syn på en hund som driver deras renar är hunden död…) så ska din hund kunna skilja på olika typer av arbete.

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Även om lagen inte skiljer på olika vilda djur så gör JAG det. Jag kan tillåta att Soya springer efter en kanin eller en hare men skulle tex inte acceptera att hon jagade hästar (förvisso inget vilt djur men bara ett exempel). Hon gjorde detta i början och jag såg snabbt till att vänja henne av med det.

  Som jag redan nämnt ser jag harar och kaniner som skadedjur och fäller inga tårar om något enstaka exemplar skulle duka under pga Soya.

  Svara
 4. Lova

  Bra inlägg anonym!!

  Tycker din inställning är skrämmande, Birgitta! I dina ögon är harar och kaniner skadedjur och du tycker det är ok att din hund dödar en och annan, trots att detta är emot lagen. Hitler tyckte att judar var skadedjur och tyckte sig ha rätt att utrota dem.. Nazister tycker att invandrare är ohyra och anser sig ha rätt att både misshandla och döda dem.. Mörkhyade ses som mindre värda på många platser i världen och därför är det ok för vita att utnyttja dem som slavar.. Nu går det inte att jämföra människors värde med djur, men ditt tankesätt att bryta mot lagar och tycka att det är ok för din hund att döda bara för att DU anser att det är skadedjur hon jagar, är som sagt skrämmande!

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Hej igen Lova!

  Att börja jämföra harar och kaniner med invandrare och mörkhyade är för mig verkligen att gå vääääldigt många steg för långt men som tidigare nämnts; du får tycka vad du vill så tycker jag vad JAG vill.

  Jag vidhåller att kaniner och harar är skadedjur precis som råttor och möss fast de sistnämnda är ”äckligare” i gemenen mans ögon.

  Jag har inga problem med att fånga (läs DÖDA) möss heller och sätter ”glatt” (nåja) fällor för att likvidera dessa förstörare.

  Den dagen det blir fängelsestraff på att låta sin hund springa efter
  harar och kaniner lovar jag att ompröva mitt lättsinniga handlande annars lär både jag och andra hundägare fylla landets fängelser.

  Svara
 6. Anonymous

  Om du nu GILLAR att din hund driver och dödar harar är det ju inget att göra åt…

  Men svaret på din fråga:
  ”Om man ska hårddra denna lag så skulle man (i alla fall JAG) inte kunna ha min hund lös i princip någonstans, knappast ens i min egen trädgård, eller har jag missförstått lagen (läs NOGA sista meningen i citatet ovan)?”
  är:

  Du får visst ha din hund lös, och hela tiden om du vill, men under uppsikt och med sådan lydnad att den ej driver djur.

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Hej Anonym!

  Jag GILLAR inte att min hund varken driver eller dödar harar men kan inte påstå att jag bryr mig nämnvärt OM det händer. Och med tanke på den mängd harar och framför allt kaniner som jag och hunden är omgivna av i både stallet och kring vårt boende så ORKAR jag ärligt talat inte bevaka hunden varenda SEKUND och varje STEG hon tar.

  Svara
 8. Anonymous

  Kanske ska det krävas att Birgittas egen hund blir attackerad medans den är okopplad för att kopplet ska sättas i halsbandet.

  Tills det händer är nog kanin och harjagandet en aktivitet som kommer att förekomma på promenader.

  Svara
 9. Birgittas hästsida

  Att jag ska börja koppla Soya för att någon idiot till hund attackerar henne kommer inte att ske. På vilket sätt skulle ett koppel hjälpa mot DET? Det enda ett koppel kan förhindra är väl att Soya ska kunna springa bort/ fly från ”förövaren”. Knappast så smart va?

  Tyvärr kan man aldrig gardera sig mot lösa hundar som går till attack mot andra hundar även om jag varit förskonad hittills. Det är trots allt väldigt ovanligt och framför allt där jag går eftersom jag mycket sällan ens möter några hundar öht.

  Men som sagt; ett koppel lär knappast hjälpa OM man skulle ha en sådan otur och jag förstår faktiskt inte hur du tänker i detta fallet anonym.

  Svara
 10. Anonymous

  Om du har hunden kopplad förhindrar du att DIN hund jagar kaniner och förhindrar därför att den kanske möter en annan hund som är aggressiv emot andra hundar och därför bestämmer sig för att attackera din hund.

  Och vad är det som säger att din egen hund inte skulle hoppa på en annan? En liten hund och en kanin är det kanske inte så stor skillnad på när man är i det läget.

  Du säger att du inte möter så många hundar, det kanske händer någon gång att du möter en människa och vad är det som säger att denna person tycker om hundar lika mycket som du själv gör. De blir nog gladare om DU har hunden kopplad än att den springer fram hejvilt och ska hälsa.

  Och tillsist, skulle det nu vara så att det kommer en annan hund som kanske skulle attackera din hund så hade väl DU varit mycket gladare om denna hund varit kopplad så situationen inte uppstått. Är den tankegången enkel nog för dig?

  + 16 § Under tiden 1 mars till 20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund ska hållas kopplad.
  Du bör kanske tänka en gång extra innan du berättar att du har din hund lös.

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  Men snälla vän….nu tycker jag verkligen att diskussionen börjar urarta.

  Soya framställs av dig som en helt okontollerbar hund som rusar fram till allt som kommer i hennes väg; även andra hundar och människor.

  Så är det givetvis INTE och om du har följt mina blogginlägg sedan jag köpte henne så hade du nog förstått att en sådan galenpanna till hund knappast hade kunnat följa med mig på tex långa uteritter med hästen utan att råka väldigt illa ut.

  Nej du; jag har inga problem med att berätta att jag liksom TUSENTALS andra hundägare har min hund lös.

  Och jag har inga problem med att vem som helst har sin hund lös så länge den inte attackerar vare sig artfränder (andra hundar) eller rusar fram till människor, så som du tycks tro att Soya tillåts att göra.

  Och en sak till….en SNÄLLARE hund än Soya går inte att finna vad gäller kontakten med andra hundar så att hon skulle hoppa på en annan hund som du beskriver finns inte på världskartan!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>