Som sagt: BEDÖMNINGSSPORT!

Ytterligare ett bevis på hur olika domare dömer eller snarare hur de använder sig av betygssskalan på olika sätt:

Kollade resultaten från söndagens tävlingar där jag själv vann på 71 % och där vinnaren i LB:1 hade 70 %.

I LC:2 hade VINNAREN 60 %, ett resultat som inte ens hade räckt till placering i de andra klasserna där sista-placerade hade 65 respektive 66 %.

Sista-placerade i LC:2 hade 58%, ett resultat som jag inte kan minnas när det senast gav en placering i lätt klass.

Jag tror inte alls att de som red LC:2 red så dåligt som procenten indikerar utan det är som sagt i stället så att denna domare har ”legat lågt” i skalan. Detta är också anledningen till att jag själv inte fäster sååå stor vikt vid mina egna procent. Visst är det jättekul med höga poäng, ja, men samtidigt kan en likvärdig ritt ibland belönas med ”på pappret” usla siffror vilket man ska vara medveten om och inte deppa ihop allt för mycket.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Birgittas hästsida

  Absolut!

  Och när jag kollar mina resultat jämför jag just hellre med övriga ekipage (och hur det såg ut när DE red) än med de poäng vi alla får. För poängen/ procenten kan som sagt vara ganska missvisande i vissa fall.

  Svara
 2. Anna

  Domare utbildas ju nu för att våga använda hela betygsskalan. Klassen du red är ett lysande exempel på det. Där gav domaren dig en nia på ryggningen. Hur många domare fastnar inte i 6 o 7-träsket..? Trist! Domaren i LC:n måste ha missat den föreläsningen om att använda betygsskalan ;-). Dessutom sägs det ju att LA-domare dömer alldeles för hårt. Minsta lilla miss döms ner i alltför stor utsträckning.

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Anna:

  Instämmer helt. Många domare är sexfixerade :=). Framför allt för en del år sedan var det inte ovanligt att jag fick ett helt protokoll fyllt av sexor utan en enda kommentar. Urtrist.

  Skillnaden mellan LA och LC-domarna i söndags är att LA-domaren själv ÄR och har varit en mycket aktiv tävlingsryttare (och tränare) sedan många år tillbaka. LC-domaren har mig veterligt inte tävlat på många år.

  Svara
 4. Dressyrdomare

  Ursäkta att jag lägger mig i diskussionen men… ert resonemang håller tyvärr inte alls. Det skulle i såfall betyda att segraren i vilken klass det än är alltid ska vara över 70%. Vad har du/ni fått det ifrån? Är inte ritten värd 70% så är det inte heller i genomsnitt ”ganska bra”. En ritt på 60% innebär med största sannolikhet att det finns både 5:or och 7:or och även någon 4:a eller 8:a i protokollet. Det är inte heller så att ekipagen jämförs med varandra, vilket är en utbredd missuppfattning, utan sanningen är att ekipagen värderas efter utbildningsskalan. Vilka ingredienser måste finnas för betyg 6, 7, 8? osv. Dömer man på det viset är det inte svårt att rangordna ekipagen.

  Lätt A-domare dömer (för de som inte känner till det) alla klasser som ”inte innehåller galoppombyte i språnget”. För att klara av hela spannet från Ryttartest till tvåstjärnig fälttävlan, LA:6 och FEI-program för ponny med samlade gångarter, skrittpiruetter, enkla byte och skolor krävs det att man har hela bilden klar för sig…

  Slutsats: Ni gör det alldeles för enkelt när ni ”sågar” dressyrdomarens insats. Vad är det som säger att det inte var domarna i Lätt B och Lätt A som var på fel spår..?

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Hej Dressyrdomare!

  Jag vet inte om det är mig du syftar på när du skriver att vi ”sågar” dressyrdomarens insatser men jag svarar dig ändå.

  Jag kritiserar varken den domare som ligger högt eller lågt i skalan utan menar att detta bara är 2 olika sätt att bedöma och egentligen spelar det ju ingen roll om man vinner på 50 eller 70 procent bara man har ridit bäst av de som deltog.

  Och så klart anser i varje fall inte jag att vinnaren alltid ska ha 70%, det beror som sagt dels på hur ryttaren de facto RED och dels på hur pass generös/ snål domaren är med poängen.

  För faktum är att det ÄR skillnad på hur olika domare rankar en utförd rörelse och vad de slår ner på/ bryr sig mindre om, det kan jag vittna om som tävlat otroligt mycket de 20 senaste åren.

  Sedan tror jag att det är svårare att döma LC-LB än tex LA-MSV för i alla fall på de tävlingar jag sett så är skillnaderna mellan urusla och otroligt bra ritter mycket större ju lägre nivån är. I vissa LC-LB klasser går vissa hästar inte ens i form, de släpar sig runt banan, ryttarna sitter sååå illa och drar hästarna i munnen osv och hur ska man bedöma detta? Vissa domare är stenhårda och dömer sådana ekipage på kanske 40 % medan andra låter summan stanna på kanske 55 %.

  Du som själv är domare vill kanske tro att alla dömer objektivt och lika enligt utbildningsskalan men så är det enligt min erfarenhet inte alltid.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>