Vem älskar hösten? Ja, inte djurägare i alla fall!

Så här grått och trist är det numera på våra ridvägar. Åkrarna ska plöjas upp vilken dag som helst så då är det också slut på stubb-åkersträningen.

Varje år och vid den här tiden på året hör jag en del människor sucka hänfört över att ”hösten har kommit”.
Entusiasterna berättar lyriskt om möjligheten att nu vandra bland prasslande löv, tända stearinljus hemma och krypa upp i soffan med en pläd, god bok och en kopp té.
Neggo-Birgitta, som frusen sitter insvept i en pläd i soffan året runt har helt klart mycket svårt att förstå tjusningen med både hösten och framför allt vintern och längtar inte alls efter vare sig vandringar i löv eller snö.
Om inte annat som djurägare ser jag bara nackdelar med hösten och vintern kontra våren och sommaren och undrar hur man skulle motivera om man inte håller med :=)?
Det är nu på hösten som hagarna förvandlas till ler-bassänger och man börjar använda de otympliga täckena. Hästens päls växer och måste klippas såvida man inte vill rida omkring på en mammut-liknande varelse som svettas lätt och som är omöjlig att rengöra från all dynga från tidigare nämnda lerbassäng.
Senare under året kommer ännu mer kyla och om man slipper regnet så kommer det i stället snö, helst sådan som genast förvandlas till slask. Fryser eländet på kan man varken rida ut eller släppa ut hästen i hagen och broddar och snösulor måste monteras på.
Själv måste man gå klädd som en Michelingubbe för att hålla värmen och det är så mörkt både när man åker till jobbet och kommer hem därifrån att man knappt kommer ihåg hur det ser ut i ens omgivningar.
Även som hundägare har man att se fram emot ett djur som släpar in tre ton dynga som fastnat i pälsen höst och vintertid och man har blöta fläckar där hunden går och lägger sig efter sin promenad. Våt hund luktar dessutom….inte gott…
Nej, stearinljus och plädar i all ära men nog tusan är det långt härligare med spirande gräs, sol och värme (i alla fall om vi glömmer bort knott, mygg, fästingar :=)).

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hille

  Tänkte precis säga att jag HATAR alla j-vla insekter på sommaren, har ju inget ridhus att rida i och fästingarna älskar mina hundar.

  Hos oss har vi sandjord och får ingen lera alls att tala om, så den största häst-nackdelen med hösten är borta här. Hästarna är ute mycket mer än när det är varmt (så länge det inte blåser & regnar på tvären) och verkar stortrivas med att det blivit lite svalare.

  Det jobbiga för oss är att vi bor på slätten och när det blåser blir det kallt. Men en stor fördel med hösten är att vi får börja rida på stranden igen, och DET är roligt.

  Idag är det strålande sol och helt vindstilla och fantastiskt vackert ute.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Ska man vara ärlig så finns det ju fördelar och nackdelar med alla årstider, frågan är bara vilka man tycker överväger.

  När det är ”tusen” grader varmt ute är det inte heller jätteskönt att rida men trots det så föredrar jag detta framför gårdagens superihållande regn som pågick i flera timmar.

  I mina trakter finns lite insekter och jag har inte skymtat en fästing på ”år och dar” men helt klart kan detta annars vara ett jätteproblem, framför allt om det finns så mycket knott att man inte kan ha hästarna ute under stora delar av dagen sommartid.

  Du nämner blåsten och den är ju VIDRIG i våra delar av landet och bidrar absolut till att minus 5 grader här känns värre än minus 20 i Norrland :=).

  Svara
 3. Hille

  Sen har ju jag fördelen med extremt oregelbundna arbetstider så jag får ledig tid i dagsljus varenda dag i princip. Hade jag suttit inne dygnets alla ljusa timmar hade det nog blivit deprimerande. Sen har jag ju jobbigaste tiden arbetsmässigt på sommaren (och runt jul) då jag är vikarie. I juli var jag på jobbet 215h, inte så mycket tid att njuta av sommaren då! Nu är det i princip semester för mig arbetsmässigt =0)

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Ditt arbetsupplägg är nog det som hade passat mig allra bäst om jag fick bestämma Hille.

  På sommaren har jag alltid mycket mer ork och skulle inte sakna semester så mycket om jag bara kunde vara ledig mycket mer på höst och vinter.

  På sommaren är det ju dessutom ljust mycket mycket längre så även om man jobbar mycket så hinner man ändå njuta lite tycker jag.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>