Vattenkopp!


Har ni sett så här fiffiga vattenkoppar tidigare?

Det hade inte jag faktiskt förrän jag flyttade till nuvarande stallet och jag måste säga att jag tycker att de är superbra.

De fyller på sig själva och rymmer ganska mycket (minst 10 liter tror jag) så med dessa behöver man verkligen inte släpa på några vattenspannar.

Inte för att jag hade gjort det om jag hade haft en vanlig vattenkopp heller men ni som har följt bloggen från början minns kanske att detta var en av de första ”heta” debatterna vi hade: ”är det onödigt att ge hästarna vatten ur spann eller ej”.

Jag tyckte ju detta (och vidhåller min ståndpunkt) medan andra såg risker med en vattenkopp (att hästen skulle dricka för lite) och valde därför att kånka vattenspannar till förbannelse.

För mig är det alltså obegripligt varför man uppfunnit vattenkoppar, använt dessa i många, många år och installerat dom i tusentals stall om folk ändå envisas med att vattna sina hästar med spann.

Klart som f…n att hästen, om den har både vattenkopp och spann i boxen i 9 fall av 10 väljer att dricka ur den sistnämnda men tro mig…ta bort spannen och hästen dricker när den är törstig

Jag har faktiskt själv också vattnat med spann (och det är därför jag tycker mig kunna uttala mig om vilket bök det är) men då var det min väldigt kolikbenägna Décima som var offret för mina omsorger.

En normalt funtad häst som inte rids i ökentemperaturer eller svettas kopiösa mängder varje dag vidhåller jag klarar sig med en vattenkopp men vill folk fortsätta att skapa extraarbete åt sig själva så fine by me. Jag har annat att göra!

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Verkligen bra med en så stor.. hm kopp… =).

  Jag håller med dig – och inte – då det finns anledning att först kontrollera flödet om man har koppar (den normala storleken). En bekant hyrde ett stall med vattenkoppar med så lågt flöde att hinkar var nödvändigt. Hinkarna placerades på boxväggen mot stallgången och fylldes enkelt med en lång slang som räckte stallet igenom. Detta tog inte speciellt mycket tid och innebar heller inga tunga lyft.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Och jag håller med dig Prick :-).

  Glömde att skriva att en förutsättning för att enbart använda vattenkopp är att den är ”normalt fungerande”, dvs att vattnet kommer med så pass bra flöde att det inte tar en halvtimme för hästen att dricka. Fast då är det ju något fel med installationen eller så är det helt enkelt inte lämpligt med vattenkoppar i just detta stall om man inte KAN få ett normalt vattenflöde. Och då kan man lika gärna montera ner vattenkopparna.

  Svara
 3. AnnH

  Och det ALLRA bästa är att se till att hästarna har vatten i stor kärl ute. För alla mina hästar har då valt att dricka ut. De t o m håller sig lite på morgonen och kastar sig till vattnet ute, ÄVEN fast de har hinkar inne. Kan vara ngt irriterande när man fyller badkaret var tredje dag, men fördelen har jag också märkt: mindre kissande inne i boxen. Vid den kallaste tiden när vattnet fryser ute är åtgången inne betydligt större och även kiss-fläckarna dubbelt så stora.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Ja, så har vi det i nya stallet, badkar i hagarna.

  Och när jag ser Archie dricka ur dessa, och ännu oftare när jag såg honom dricka ur ÄCKLIGA vattenpölar i hagen på ridskolan så skrattade jag lite åt den ibland hysteriska tvagning av spannar och vattenkoppar som vissa ägnar sig åt dagligen.

  Inte för att jag anser att man ska ge hästen förorenat vatten men man får ändå tänka liiite på hur hästen skulle dricka i naturligt tillstånd….

  Svara
 5. Nina

  Igår hade min häst dragit i sig 30 l vatten i hagen på dagen.
  Kom in i stallet 16:30, tömde hinken på 20 l och ställde sig sedan vid vattenkoppen och drack?!?!?!?!?
  Inget extra salt, ingen tuff ridning, inget ändrat, han beter sig helt normalt.
  Sol och +2 större delen av dagen, samma täcke som han alltid har vid detta väder, inget svett i pälsen som skulle kunna tyda på att det busats i hagen osv.
  Mycket märkligt, detta har aldrig hänt förut.
  Någon som varit med om något liknande?

  /Keb

  Svara
 6. Anonymous

  Dessa vattenkoppar du fotat är kanon! Kom en kopromiss mellan vattenkopp o hink. Ena nackdelen med dom är att det blir väldans besvärligt när hästakraken bestämt sig för att bajsa i den….

  / Izza

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>