Mer om mockning

Insåg efter att jag hade skrivit gårdagens inlägg om mockning att det finns ännu ganska mycket mer att säga i frågan (i alla fall har jag mer åsikter) så här kommer en fortsättning.

Först kloka synpunkter från Minstral:

”Är mycket noga med mockningen men har ändå på senare år slutat vara alltför petig, det finns ju roligare saker att göra i stallet än att mocka, rida t ex=)

Halm är billigt så det tycker jag man kan ösa på med, men för några år sen blev det en katastrofalt dålig halmskörd och vi var tvungna att snåla lite, då la vi in bädd till hästarna. Det gillade vi så mycket att vi har fortsatt med det.

Vissa kör med enveckas bädd, botten av spån och halm ovanpå. Bajsarna ut varje dag och det kissiga spånet en gång/vecka.

Laban (min man)har halmbädd och gör likadant ungefär men tar inte ut kisset lika ofta.

Jag har en bädd som varar 1 månad ca. Torv och spån i botten, halm ovanpå. Tar ut högarna varje dag och kisset ca 1 gång/månad.

Men hur man än gör så hänger lättheten att mocka och stalluften på en sak (precis det du säger Birgitta)och det är att ha mycket halm. Då kommer aldrig kisset upp och högarna är jättelätta att lyfta ut. Hästarna får aldrig ligga på golvet + att det blir en jättesnuskig stallmiljö. Så så lite strö får man inte använda i mitt stall.

Har haft inackorderingar som strött så lite att min man till slut fått ett utbrott och fått visa hur en häst ska ha det i sin box=).”

Vad gäller bädd eller ej tycker jag, precis som Minstral påpekar, att det är viktigt att denna sköts rätt för att fylla sin funktion.

Det finns hästar som gräver hål i bädden så att ammoniak-lukten kommer upp/ ut och då blir det ju inte så bra.

Huruvida man egentligen sparar så mycket halm på att ha bädd är väl en bedömningsfråga, det beror väl på hur mycket man strör (och tar ut) men onekligen går det snabbare att mocka med bädd.

Däremot kan det vara ett riktigt ”rygg-knäckar-projekt att sedan TA UT bädden om man gör det för hand (vissa har ju små traktorer till hjälp) men det beror väl också på hur länge man låtit bädden ligga.

Minns att jag för många år sedan hjälpte en annan inackordering (som hade dålig rygg) att ta ut hennes hästs halvårsgamla bädd. När jag hade tagit ut SJU kärror (modell STOR) som var så tunga att jag knappt kunde köra dom så hade JAG också dålig rygg kan jag säga :=).

Minstral kommenterar att vissa hästägare strör för lite och att hennes man måste visa dom hur man gör och det har jag också varit med om.

Sparsamhet i all ära, framför allt de år då kanske både halm och spån varit en bristvara (har hänt här i Skåne några år nu på senare tid) men det får ju finnas gränser tycker jag.

Att ha hästarna på en spånlager som knappt ens täcker botten av golvet är att gå över denna gräns tex….

Sedan kan jag som en parentes berätta om ett märkligt stall jag besökte ett flertal gånger i min ungdom.

De hästar som stod på bädd hade av naturliga skäl halm men några få hästar stod i spiltor och de stod UTAN STRÖ på betonggolv!!!!!!! Helt sant!!!!

Det mest otroliga med detta märkliga val från stallägarnas sida var att de 2-3 hästarna som stod i spilta inte hade tillstymmelse till liggsår eller andra ”märken” på kroppen och de tävlade dessutom hoppning på upp till 1.20 utan minsta problem.

Behöver jag säga att jag LED med dessa djur men av olika anledningar var det inte läga att säga något och som sagt….det gick till synes ingen nöd på dessa välnärda och presterande djur. Ja….suck…

Annars är det här med mängden strö en viktigt aspekt för många när det handlar om hur man uppfattar ett stall.

På den ridskola där jag hade Archie tidigare är man tex mycket noga med att hos lektionshästarna ha rent i boxarna och tillräckligt med strö, dels för att luften annars lätt blir dålig (det går inte att ha fönster och dörrar på vid gavel nattetid pga att stallet ligger i en storstad) och dels för att KUNDERNA, dvs de som rider och deras föräldrar annars kan uppfatta att man inte bryr sig om hästarnas välbefinnande.

Själv besökte jag också ett stall för många år sedan i syfte att fråga efter stallplats men det räckte att titta in i en av boxarna (här sköttes mockningen av personal) och se den obefintliga mängden strö för att jag genast skulle bocka av anläggningen från min lista på ”stall jag skulle vilja ha min häst i” (man kunde här inte välja att mocka själv vilken annars hade kunnat lösa mitt problem med för lite strö).

Jag blir glad när jag läser om Minstrals man som säger ifrån om hästarna har för lite strö då det enligt min erfarenhet annars är vanligare att det är just stallägaren (LÄS: den som köper in ströt) som vill att man ska dämpa sin strö-iver. Det blir ju billigare för honom och dessutom mindre gödsel (eller snarare gödsel + strö att frakta bort från gödselstacken).

Jag måste förresten som avslutning berätta en, vad jag tycker rolig historia (en skröna?) från mitt gamla stall där inackorderingarna ibland tar ut för mycket rent ur boxarna (stallhyran är densamma och det ingår en bal halm om dagen så om man sparar eller ej påverkar inte plånboken) och där personalen som har många hästar var att mocka till inte har tid att sortera varje halmstrå (och dessutom vill att det ska se inbjudande ut för lektionsryttarna, så som jag tidigare förklarade):

En av halmleverantörerna kör förbi vår anläggning och ser vår gigantiska gödselstack (som på den tiden syntes från vägen- numera är den mer insynsskyddad).

Leverantörens fru som åker med säger till maken:

”Ohhhh så mycket ren halm” på vilket maken svarar

”Tyst kvinna…det är vårt levebröd”

SKITKUL tycker jag :=)!

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Halm är billigt gödselstack är dyr att tömma, därför vill vi ha ut så lite ren halm som möjligt. Om man strör lite så sprids högarna ut och kisset sprider sig till mer halm. Har man däremot mycket halm så ligger högarna i en liten grop så då är det lätt att bara ta ut högen + att kisset inte sprider sig till så mycket halm.

    Luften blir mycket fräshare, jag kan gå ut och kvällsfodra nyduschad och i ren pyjamas utan att varken hår eller kläder tar lukt.

    Så om man strör lite pga att spara på halm eller stack så bedrar snålheten visheten=)

    Svara
  2. Nina

    Exakt!
    Och spara spån gör man inte genom att köra in mindre, det gör man genom att mocka bättre!!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>