Finn 10 fel eller…kan hästfolk inte skriva?

Nu har ordpolisen hittat ännu ett otroligt vanligt fenomen att störa sig på. Efter bara några minuters läsning på Blocket undrar jag var hästfolk brukade tillbringa sina svensklektioner? I stallet eller i klassrummet?

1. Box plats uthyres
2. Rid ponny med bra stam
3. Stallgummi mattor
4. Billiga häst saker
5. Hästfoder till bra pris ut med 101an
6. Snygg Herr Kavaj
7. Stängsel och gödsel tömning
8. Bucas vinter täcke
9. Dräktigt shettis sto
10. Häst transport

VARFÖR VARFÖR VARFÖR denna idiotiska särskrivning? Varför är folk ”rädda” för att sätta ihop ord som man utan tvekan säger som ett: man säger ju inte häst….paus… transport utan HÄSTTRANSPORT.

Att blanda stora bokstäver mitt i texten som i ”Snygg Herr kavaj” är förresten också otroligt vanligt.

Till hästfolkets försvar får jag väl säga att hela Blocket är fullt av annonser som på ett pinsamt sätt visar att folk inte kan stava så medan de var i stallet under svensklektionerna var det nog många andra som var….tja…inte närvarande när stavning lärdes ut i alla fall.

Själv kan jag alltid skylla på min invandrarbakgrund om jag någon gång säger/ skriver något tokigt.

Fast tänk vad ”lustigt” ändå att jag kunde gå ut gymnasiet med högsta betyg i alla ämnen utom musik och gymnastik TROTS detta och trots att jag aldrig fick en sekunds läxhjälp hemifrån!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jeanette

    Jag irriterar mig ofta på detsamma. I Sverige använder vi det vi faktiskt har ett namn för: sammansatta ord! Att jag är duktig på detta har dock lett till små problem för mig i relationen till det skrivna engelska språket som absolut inte vill veta av sammansatta ord! Hmmm! Jag måste bara säga en annan sak som jag retar i hjäl mig på hos många!! lärd som olärd, ung som – nja inte gammal, men väl medelålders. Folk skriver dem istället för de! Hela tiden!! Tror att det ser fint ut med dem som bara är fel, fel, fel!! Fascinerande att svenskar inte kan lära sig de och dem när engelsmän kan lära sig they och them, samma sak! Tack snälla för att jag fick en kanal att spy av mig lite i-lands-irritation! 🙂 Ses på söndag?

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ha ha! Huvudet på spiken Jeanette, ”de tror att det ser fint ut”, precis så tror jag också eller som dessa ”fulskrivare” skulle skriva: DEM tror att det ser fint ut:-)!

    Och ja, vi ses nog på söndag!

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Förresten så tillbringade JAG alla svensklektioner i klassrummet så jag minns än idag vad läraren lärde ut:
    Är man osäker på när man ska använda DE eller DOM så kan man alltid använda det sistnämnda!
    Alltså är det lika rätt att skriva ”de tycker att” som ”dom tycker att”!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>