Förenkla din vardag!

Inspirerad av en diskussion jag läste på ett hästforum undrar jag vad ni tycker bidrar till att förenkla er vardag?
Vilka prylar lovordar ni ofta och vad tänker ni att ni inte hade velat vara utan?

För egen del skulle jag vilja lista följande:

Vad gäller ”hästeriet” (utan inbördes rangordning- allting är bra på sitt sätt och vid olika tidpunkter):

1. Täcken- använder jag dels när det är kallt men även då jag släpper ut hästen i en lerig hage och om jag inte har tid med en storrengöring. Varken jag eller Archie är älskare av långa ryktsessioner och dessutom får man ofta inte bort rejält ”inbakad” lera annat än med en dusch och det är som sagt inte alltid man har tid eller möjlighet till detta.

2. Klippmaskin- en underbar uppfinning utan vilken jag undrar om jag ens hade varit hästägare. Hästar som rids i ridhus året runt bör vara klippta, det är min åsikt i frågan.
Att stå med en genomsvettig häst mitt i vintern och behöva få den torr på olika vis (tidskrävande och ofräscht) är inget jag vill lägga tid på.
När sedan fällningsperioden kommer och man har långa, otäcka hår ÖVERALLT inser man att ”klippt är bäst”- så kändes det för mig i alla fall den enda gång jag lät bli att helklippa Décima.

3. Termobyxor- det enda byxplagg som kan hålla mig varm i stallet på vintern. Långkalsonger är också jättebra att använda men det kan bli trångt under ridbyxorna.
Ärligt talat hade jag gärna gått omkring i termobyxor även på jobbet om bara modet föreskrev det :=).

4. Man och svansspray (glansspray). En del använder denna även på kroppen men för mig räcker det utmärkt att spruta detta i Archies svans en gång i veckan. På så vis hålls svansen jätte-lättskött och o-tovig.
Minns med fasa hur det gick till när jag och jämnåriga skötte ridskolehästar för över 20 år sedan då denna spray inte fanns i var mans ägo.
Vi stod och slet i toviga svansar med så kallade piggborstar som så klart var överfulla av svanshår medan det fanns desto mindre av denna vara kvar på själva hästen!

5. Fasta broddar. Kanske invaggas jag av falsk säkerhet genom att sätta på Archie dessa vintertid- de är ju inte speciellt långa- men det känns ändå bättre att rida på isiga underlag och ha hästen i en ibland lika isig hage med någon form av skydd mot detta i alla fall. Skulle aldrig orka hålla på att skruva i och skruva ur vanliga broddar- dessa sitter där de sitter och ”sköter sig själva”.

Om vi även ska lista personer/rörelser inom hästeriet som jag verkligen värderar så är det:

1. En hovslagare som kommer på utsatt tid, som kan ställa upp med kort varsel vid exempelvis tappskor/ sjukbeslag och som är trevlig mot både hästen och ägaren (min har varit allt detta i ca 20 år).

2. En tränare vars ”ideologi” man delar och som också är flexibel vad gäller träningstider.

3. En veterinär/ klinik som man känner förtroende för och hos vilken man kan få en tid snabbt vid behov.

4. En stallägare som man trivs med med allt vad det innebär och där man känner att hästen är i trygga händer.

5. En affär där du kan köpa det mesta till din häst till förmånligt pris och där utbudet gör att du ständigt slipper åka runt och leta i andra affärer också.

Prylar som vem som helst, dvs även den som inte är det minsta hästintresserad av borde ha för att underlätta sin vardag (nåja…kanske inte vem som helst men som JAG uppskattar oerhört) är enligt mig:

1. Automatväxlad bil. Om man har en valmöjlighet skulle jag aldrig någon rekommendera någon att köpa en manuellt växlad bil. Möjligen är det lättare med en sådan bil i Norrland vintertid eller om man bor där kör-terrängen är väldigt ”svår” men hur många gör det?
Med en ”automatare” blir bilkörningen så mycket smidigare och man slipper ”hålla på” med den där jäkla växelspaken för jämnan (kör inne i en storstad i rusningstrafik så förstår ni vad jag menar).

2. Påslös dammsugare. Tänk att aldrig mer behöva springa runt i affärerna och leta efter just den modell av dammsugarpåse som DU behöver? Dyra är de dessutom!
Nej, pålöst är mycket smidigare- trust me!

3. I-phone. Denna underbara kombination av telefon och så mycket annat. Jättesmidigt att kunna läsa sina mail och som sagt mycket annat man kan göra medan man tex sitter och väntar i någon kö eller har annat dötid över.

4. Trådlös fast telefon. För oss kvinnor, som ju sägs kunna göra många saker samtidigt är detta ett ypperligt exempel på hur man kan prata i telefon samtidigt som man rör i en gryta, rättar till soffkuddarna och fyller på mer toalettpapper :=).

5. Diskmaskin. Tänk vad smidigt att bara ”slänga in” allt efter en måltid och få ren, torkad disk utan att behöva röra mer än fingret som sätter igång maskinen. Inte går det åt mer vatten än när man diskar för hand heller och man behöver verkligen inte stå och SKÖLJA AV allting innan man sätter in det i maskinen (vari ligger då tidsbesparingen har jag frågat mig många gånger). Dagens moderna diskmaskiner, eller i vart fall VÅR som är minst 8 år gammal, klarar att rengöra mer än man tror- prova och du kommer att bli förvånad!

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Har heller aldrig förstått vitsen med att skölja allt innan det ska in i diskmaskinen, då kan man ju lika gärna diska för hand.

    Svara
  2. Irene

    Håller med dig i allt! Tänk förr när man stod o borstade all lera varje dag, höll på att slita ut både sig o hästarna.
    Jag har vanliga broddar man skruvar i, de får sitta i hela tiden då det är halt. Har aldrig haft ngt problem med det.
    Jag som måste åka till ridhus har gjort så att jag köpt ett extra spö, hjälm, borstar o handskar som alltid ligger i transportens sadelkammare. Då slipper jag att bära dessa saker in o ut varje gång jag ska iväg o träna (eller tävla).

    Svara
  3. Hille

    Ett eget släp! Även om jag inte tränar för någon så är det så skönt att ha. Dels kunna dra iväg och rida där man vill, skogen, stranden, ridhuset etc. Sen att hämta foder och strö i, köra skräp till tippen, använda när grejer ska flyttas etc. Även om jag slutade med hästar tror jag att jag hade velat ha någon form av släp kvar =0)

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Irene; hihi, så har jag också gjort faktiskt.
    Har dessutom extra fleecetäcke, regnjacka, strumpor och ett par gamla ridskor i släpets klädkammare just in case.
    Better safe than sorry typ :-).

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hille: det har du absolut rätt i. Jag har haft eget släp så länge att jag inte ens tänkte på att nämna denna självklarhet.
    Köpte faktiskt det första släpet tämligen tidigt i mitt hästägarskap (fick ta ett banklån, det kostade 7500 kronor minns jag) just för att slippa vara beroende av andra vilket jag avskyr.

    Svara
  6. Anonymous

    Om man har ätit t.ex. fisk kan det lukta fräschare om man sköljer av sakerna innan man sätter in det i diskmaskinen.
    Sen kanske ni diskar maskinen om det står två tallrikar, två glas och bestick i den men hemma hos oss diskas det när det är fullt eller om man behöver något som står just i diskmaskinen. 🙂

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Nädu anonym, jag är så snål att jag diskar när diskmaskinen är full och med tanke på att vi bara är 2 personer i hushållet och att vi bara äter middag hemma på helgerna så kan det ta flera dagar innan maskinen körs igång.

    Inte heller tvättar jag ett plagg så fort det blivit smutsigt/svettigt, det får vackert ligga i tvättkorgen tills det finns tillräckligt med tvätt för att fylla en maskin.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>