Sadelrådsfråga till mina läsare

Jag har tidigare nämnt att jag ett tag varit på jakt efter en ny (läs: begagnad) hoppsadel till Archie och nu behöver jag lite råd från er läsare.

Den sadel (Stübben Siegfried) jag haft i över 20 år (!!!!) och som enligt expertis är ungefär dubbelt så gammal (!!!!) är inte så skön att rida i längre (tro f…n det :=)) och dessutom tycker jag inte heller att den passar Archie så bra längre. Han får ibland som en liten svullnad bakom manken av sadeln och även om denna svullnad går över efter bara några timmar är den ju ändå tecken på att sadeln inte passar optimalt.

Jag har provat några enstaka exemplar av andra sadlar men ärligt talat är det dels en djungel av femtioelva olika märken och dessutom är jag inte intresserad av att lägga några större summor på en ”andra-sadel” som kanske kommer att användas väldigt sporadiskt.

Av en slump började jag intressera mig för Wintecs syntetsadlar och de som känner mig höjer nog ögonbrynen ganska högt av förvåning över att konservativa Birgitta ens överväger att köpa en sadel som dels är av syntet och dessutom….LUFT-STOPPAD!

Har tösen blivit galen?

Nä…jag har inte blivit knäpp (hoppas jag) men har däremot läst ganska många positiva omdömen om denna sadel.

Bortsett från att priset är lågt så VERKAR ju systemet med utbytbara koppjärn väldigt fiffigt och borde göra att man kan få en och samma sadel att passa mer eller mindre alla hästar, eller tänker jag fel?

Luftstoppningen har också lovordats från flera håll men själv har jag aldrig ens sett en sådan sadel, än mindre ridit i den.

Min tanke med ett eventuellt köp av en sådan här sadel (för ca 4000 kronor) är att använda den då jag hoppar, dvs ca 1 gång i veckan, samt kanske även då jag rider ut (säg 2 gånger i veckan i genomsnitt).

Skulle jag inte vara nöjd med sadeln efter ett tag så har jag inte förlorat en hiskelig summa pengar (den sadel jag eventuellt ska prova är 7 månader gammal och i mycket gott skick) och jag inbillar mig att jag själv skulle lyckas få den såld även om jag hade förlorat lite på affären.

Så vad tror ni?

För och nackdelar med denna sadel tack! Det är alltså en luftstoppad Wintec CC hoppsadel vi talar om men även erfarenhet av andra liknande sadlar mottages tacksamt!

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. warg

    Jag har ju haft en luftstoppad skinnsadel till Amelia (Bates Innova) och jag upplevde det som om hon trivdes med luftstoppningen. Tom en mycket konservativ sadelutprovare konstaterade med förvåning ”det fungerar ju”. Däremot låg inte sadeln bra på andra sätt, så jag har nu bytt den. Innovan hade även den utbytbart koppjärn – och det var mycket lätt att byta järn. En fördel med det utbytbara koppjärnet är ju dessutom att det blir lättare att sälja sadeln om du inte är nöjd…

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Kollade på nätet och ett koppjärn kan fås nytt för ca 300:– så det är ju verkligen inga kostnader att tala om, ifall man behöver byta. Dessutom ska det vara enkelt att byta och Wintecs återförsäljare gör det åt en.

    Svara
  3. Linda

    Nej, jag tror det är normal mot vid. Jag har haft den på min häst som egentligen behöver smal mot normal bom. Då har jag haft en gelpad under och det har fungerat bra.

    Svara
  4. tvärsan

    Min stallkompis har en häst som väldigt tydligt har visat att han inte alls gillar luftstoppade sadlar. Sprang fram i tekanneform oavsett modell som provades. När sen ”vanliga” sadlar kom på så gick han som han skulle. Så jag hoppas verlkigen du får möjlighet att provrida den innan du köper den. 4 000 är ju ända en betydande summa

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Skulle inte DRÖMMA om att köpa en sadel utan att ha ridit i den i minst 30 minuter, i alla gångarter.
    Denna sadel ska dessutom användas vid hoppning så givetvis ska jag ”provhoppa” den också :=).

    Många sadlar ligger ju bra så länge hästen står stilla/ skrittar; när man sedan har travat i några minuter så rider man på hästens hals :=(. Been there…done that…

    Svara
  6. Anonymous

    Jag är en generell ny-sadel-motståndare och måste därmed fråga; varför åker du inte till närmaste ställe med begagnade sadlar och tar med dig ett gäng att prova hem? För 4-5000 tror jag du kan hitta trevliga märkessadlar som kostat det 4-5 ggr så mkt som nya.

    Anledningen att jag inte gillar nya sadlar är 1) de är svårare att prova ut än begagnade 2) man förlorar pengar på dem direkt de lämnar säljaren och 3) man kan vanligen få mkt mera sadel för motsvarande peng om man köper ngn som är begagnad.

    De syntetsadlar jag har provat har varit lite luriga – kan t ex se ut att ligga högt över manken, men efter ett tag så har de sjunkit bra mkt mer över hästen än en 'vanlig' sadel.
    När det gäller luftstoppning säger jag varken bu eller bä – men det finns ganska många konservativa sadelförståsigpåare som ylar negativt om detta.

    MEN ska man köpa nytt så är nog Wintec ett av de mer prisvärda köpen! =) Hade du tänkt köpa en ny Globus eller ngt annat ”halvnytt” och ”obeprövat” märke hade jag protesterat ordentligt.
    😉
    ~CiA

    Svara
  7. Anonymous

    Ja mamma hade en Syntet sadel till Tuffy och den trivdes hon jättebra i!!!

    Dock så vet jag inte om den var lugtstoppad eller ej…

    / Sally 🙂

    Svara
  8. Hille

    Min equiterapeut (som träffar väldigt många olika hästar och ofta får hjälpa till att prova ut sadlar) är mycket skeptisk till luftstoppning. Hästar som har de sadlarna brukar tydligen ofta vara mycket spända i sadelläget. Hon hade någon teori om det hela men jag kommer inte ihåg den helt nu, så jag vågar inte återge den.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    CIA:
    du måste ha missförstått mig; jag ska inte köpa en NY sadel utan ev en mkt lite använd Wintec.
    Till det jag behöver denna andra-sadel så känner jag att jag inte orkar engagera mig i hur mycket letande som helst.
    Var i den enda affär i omnejden som jag vet säljer begagnat men antingen var sadlarna i uselt skick eller så kostade de ganska mycket över det jag budgeterat (4.000).
    Jag har även kollat på Blocket i säkert 3 månader utan att hitta något här i krokarna.
    Är inte intresserad av att skicka efter sadlar och inte heller att köra hur långt som helst bara för att prova en sadel.
    Det verkar som att hoppsadlar har ökat i pris ganska mycket dessutom för det är mest Stubben-sadlar som säljs billigt och en sådan har jag ju redan.
    Nåja, vi får se vad jag tycker om Wintecen. Säljaren har varit juste nog att köra hem den till mig på prov och kommer också och hämtar den om jag inte är nöjd. Sådant är faktiskt också värt en del för mig.

    Svara
  10. Anonymous

    Ah, sant, läste lite för fort och tänkte på Griffin som ju är billigare än vad Wintec är. Fråga Anna A på ryttarfiket, hon har en Wintec med utbytbara koppjärn som jag tror att hon är nöjd med. Undrar om den inte är luftstoppad också?

    Svara
  11. Anonymous

    Jag har en luftstoppad Wintec CC till Latin (http://latin.bloggagratis.se/2008/10/22/1046668-ny-sadel/) och kan bara prata väl om denna sadel. Han är och har varit extremt känslig i ryggen sen han fick Erlichia. Sen jag bytte ut båda mina ullstoppad o latextpanel-sadlar mot luftstoppade sadlar har han varit mycket bättre i ryggen.

    Om Archie blir svullen i ryggen efter att du använt din hoppsadel tycker jag inte du ska använda den mer, inte ens för en kort skrittrunda….

    Men bara för att det går att byta järn i sadlen så är det inte säkert att sadeln passar alla hästar (eller ryttare). Försök att hitta en sadel i din närhet och prova!

    Natalja/
    http://latin.bloggagratis.se/

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>