Nytt år-nya regler

Som vanligt vid ett årsskifte kommer det nya lagar och regler att rätta sig efter, så även för oss hästägare.

Jag läser på nätet att Jordbruksverket har infört flera nya regler för att förbättra djurskyddet för hästar och det som jag tycker är bäst är att det från 1 januari inte längre är tillåtet att ha taggtråd som stängsel i hästhagar, ett steg i riktning mot att förbättra hästarnas miljö och minska skaderiskerna.

Från den 1 augusti införs nya bestämmelser som reglerar hästarnas utevistelse och stallmiljö:

* Häst får inte hållas bunden i spilta mer än 16 timmar per dygn.

* Boxar och spiltor ska vara utformade så att hästarnas sociala behov tillgodoses.

* Hästar ska dagligen ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter.

Vad gäller de 2 sista punkterna kan jag inte låta bli att fråga mig vad dessa halv-kryptiska formuleringar egentligen innebär i realiteten?

Om man släpper lös en häst i ridhuset/ paddocken 10 minuter varje dag – har man då uppfyllt kraven enligt den sista punkten tex?

När kan man få dispens från att följa den sista punkten?

Och vilka blir konsekvenserna om dessa regler inte efterföljs?

Ja, det ska bli intressant att se om reglerna bara blir en skrivbordsprodukt som man kan skita i eller vad som egentligen kommer att hända!

Jag vet att det redan idag är svårt för vissa storstads-ridskolor att släppa ut alla lektionshästar i hagen varje dag och frågan är hur man kommer att lösa detta framöver? Finns det inte mer mark att göra hagar av kring ridskolan så finns det liksom inte- dvs omöjligt att åtgärda så vida man inte flyttar hela anläggningen.

Och lektionshästar är säkerligen inte de enda som inte alltid får gå ut dagligen…..personligen vet jag några privatägda hästar som framlever sina dagar på samma vis :-(.

Som sagt; tiden får väl utvisa hur reglerna ska tolkas och vad som händer om de inte efterlevs.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Irene

    Jag tycker absolut att ALLA hästar ska komma ut varje dag, minst några timmar. Har man inte plats till hagar ska man inte ha hästar där.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag håller absolut med dig även om det kan finnas mycket enstaka undantagsfall där det inte är lämpligt att ha hästen i hage. Jag har tex sett en ”staketvandrare” som gick upp djupa diken i hagen. Just den hästen verkade klart olycklig av att gå ute men det är ju ett klart undantag.

    Vet att det förr fanns någon ridskola i Stockholm och även andra stall i ”stor-Stockholm” där hästarna inte kunde gå ut dagligen men detta har kanske ändrats nu?

    Svara
  3. ah

    Jag har alltid trott att min häst skulle bli tokig om han skulle stå inne hela dagarna. Nu har han boxvila efter en operation, han har nu stått inne drygt 1 vecka och verkar så nöjd med arrangemanget. Han är hur lugn som helst hela tiden, bryr sig inte alls när de andra går ut på morgonen, han vet nog att det är
    -20 gr ute 🙂

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Det är nog oerhört individuellt hur hästar klarar boxvila ( beror säkert också delvis på hur sjukdomspåverkade de är) samt hur mycket hagvistelse de behöver för att må bra.

    Vissa hävdar att deras hästar bli rastlösa redan efter kanske 10 timmar i box.

    Archie käkade upp halva boxen när han hade boxvila men skulle däremot säkert klara sig utmärkt med bara 2-3 timmar i hagen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>