Gult är fult men blått är flott…eller? (både hund och hästinlägg)

Jag brukar säga att det finns en partner för alla, liksom det finns en häst för alla ryttare och en hundras för alla hundtokiga.

Ibland träffar man ju folk som i alla fall jag tänker ”hur blev han/ hon gift” eller så ser man en jätteful hund vars ägare avgudar den eller en häst som går som en kråka men där ryttaren är hur nöjd som helst och det är ju det som är så härligt: alla tycker inte likadant om allting för tänk vad tråkigt livet hade varit då!

I en diskussion längre ner (som från början handlade om Archies svans) skriver jag att jag i min ungdom tyckte att fuxar och skimlar (de som inte blev ljusare med tiden) var de absolut snyggaste hästarna.

Och kanske pga detta så var den första hästen jag köpte en mörk, mörk skimmel- ursnygg- vilket både jag och många med mig tyckte.

Den andra hästen jag köpte var enligt samma logik en fux :=)!

Sedan köpte jag Heron och sedan dess har jag faktisk tyckt att just hans färg är den snyggaste även om det är mer än 20 år sedan detta köp ägde rum.

Att jag därefter köpte Décima (efter att egentligen ha varit långt mer intresserad av ännu en mörkbrun valack) får jag väl tillskriva förnuftet– för hur det än är så är det inte färgen man rider på och i just det sistnämna fallet så rörde sig den mörkbruna hästen som en gammal kråka medan Décima svävade fram över ridhusbottnen :=).

När jag ville köpa Archie redan efter att ha sett honom 2 sekunder på stallgången….ja …hur ska man förklara det?

Jag vill tro att jag inte bara blev bländad av hans utseende utan att jag ju dessförinnan hade hört mycket gott om även hans andra kvalitéer men jag undrar än idag om jag inte hade köpt honom även om han hade slängt av mig vid provridningen :=)?

Idag skulle jag, om jag köpte en ny häst, helst inte köpa en skimmel eller en fux men jag hoppas och tror att jag ändå hade låtit andra egenskaper väga tyngre än en eventuell icke önskvärd färg.

Vad gäller whippets är det samma sak som med hästar; de kan ha många olika färger och olika människor har även där olika smak.

Om jag ska drista mig till en gissning så är de ”brindlade” (”randiga”) whippetarna vanligast och just de tycker jag är…om uttrycket ursäktas…minst vackra…om man nu får säga så (jag känner flera brindlade whippets så jag får här be om ursäkt till deras ägare…. ).

Själv tycker jag att de enfärgade whipparna med stora fläckar i en avvikande färg är finast- det vi hästmänniskor kallar ”skäck” och så de som är helsvarta förstås :=).

De komiska är att jag inte ens tänkte på att det kunde finnas helsvarta whippets innan vi köpte Soya och eftersom hon var lite av en ”specialbeställning” (vi ville köpa en vuxen, rumsren och lydig hund) så kunde vi egentligen ha fått hem en whippet i vilken färg som helst och jag undrar om jag då hade tyckt något annat än det jag tycker idag?

För när jag hade mina gula greyhounds så tyckte jag ju att de var jättefina :=).

Även om jag får otroligt mycket komplimanger för Soyas ganska speciella utseende (hon är ju helt svart förutom några få vita strån på en tass) så har jag hört att ”antingen tycker man att svarta whippets är jättesnygga eller så gillar man dom inte alls”.

Så det är verkligen så att smaken är som baken…och som sagt…tur är väl det!

Som avslutning en läsarfråga:

Vilken tror ni är den mest populära hästfärgen? Motivera gärna svaret!

Själv tror jag att svart och mörkbrun är mest populära (”Svarta Hingsten” har väl tjusat mer än en läsare, ha ha).

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. PEWS

    Skimmlar kommer nog ganska högt upp på listan med tanke på alla barn som vill ha en ”vit” häst 🙂

    Hittade hit när jag sökte på hackamore. En jättetrevlig sida!

    Jag har köpt alla mina hästar på en känsla mer än på utseende … känsla både för mentalitet på hästen och såklart hästens gång/ridkänslan. Hittills så har just den metoden gått riktigt bra *hihi*.

    Ha en fortsatt trevlig dag! Mvh Pernilla

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hi hi…. Nu när jag läser mitt eget inlägg kan man nästan få intrycket att jag köpt häst efter färg:-)! Riktigt så oproffsig har jag trots allt inte varit även om man nog inte till 100 % kan styra vad det är som gör att man fastnar för en häst. Det är nog inte alltid objektiva kvalitéer enbart:-).

    Svara
  3. Aramis

    Jag måste medge att jag är svag för snygga skimlar. Det där med snygg skimmel är dock viktigt (i min värld finns det nämligen mindre snygga skimlar). Jag anser dock att Aramis hör till den snygga skaran 😀 Jag är även svag för svarta/mörkbruna hästar (som Archie och Rigoletto). Dock är jag inte särskilt förtjust i bruna hästar (kastanjebruna) och fuxar. Några reflektioner 🙂

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Då tycker du precis som jag Liv:-).
    Vi har ju redan sedan tidigare fastställt att jag tycker att fin häst är mycket vacker men frågan är hur han ser ut om några år :-).
    Min första häst var ju en skimmel, mkt lik din häst.
    Jag behöll honom dock i bara någon vecka och ursprungsägaren sålde honom till Malmö ridklubb som lektionshäst (!) när jag hävde köpet.
    När jag några år senare åkte dit för att visa en vän vilken ”skitsnygg” häst jag ägt en kort tid fick vi en chock.
    Den mörka skimmeln var ett minne blott och såg då heeelt annorlunda ut. Fast i ärlighetens namn gjorde nog livet som lektionshäst sitt till…..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>