Är skånska hästar ovanligt klena?

Jag, och många med mig har sedan länge konstaterat att skåningar är ett ”lustigt” folk vad gäller vinter och snö som tycks överraska dom lika mycket varje år.
Ja, tänk att det kan snöa och tänk att vägarna då kan bli hala och inte lika lättframkomliga! Otroligt va´?!?!?

Varje gång detta händer är det mycket vanligt att

1. Skåningen kör så vårdslöst ”för han/ hon har ju vinterdäck” att han/ hon drattar i diket.

2. Skåningen vägrar att sätta på vinterdäck för ”bara några dagars vinter” och därför
a) drattar i diket
b) kör i 20 kilomter i timmen och skapar ändlösa köer med vansinnesomkörningar till följd.

Typ….

Lika handfallen som skåningen i allmänhet tycks vara inför hur man handskas med vinter och snö lika ovana är många skånska hästägare vad gäller hästens handhavande under denna årstid.

I Skåne börjar man rida med ländtäcke långt innan temperaturen nått ”nollan” och att rida med detta tygstycke i ”full karriär” (dvs även efter framskrittning) i ridhuset är heller inget ovanligt.

Vintertäcket (det man har inne i stallet) tas inte av förrän det är typ 15 grader varmt utomhus (läs: näst intill sommar) och då med stor tvekan.

Kommer ihåg en händelse för några år sedan då en annan hästägare, med över 30 års erfarenhet, tyckte synd om min ”fina tävlingshäst” då hon stod utan täcke i stallet (alla andra var täckade) när det var plus 12 grader ute, sol och vindstilla. Suck….

Vid minsta minusgrad sätter man gärna på 2 täcken ovanpå varandra, inte bara i hagen utan även i det uppvärmda stallet.

Minns att några på ridskolan till och med hade TRE täcken på hästarna vintertid, detta i ett stall med hermetiskt tillslutna fönster och nästan alltid stängda dörrar på vintern (läs: mycket varmt stall för att vara vintertid). Nu var detta i och för sig typ 20 år sedan men vi hade inte kallare vintrar då heller…(möjligen täcken av sämre kvalitet…)

Man kan ju fråga sig hur dessa täckesinvirade skånska hästar hade överlevt en vinter i Norrland, särskilt om de hade tvingats vara ute längre än de 2-3 timmar de är vana vid hemifrån för längre tid än så är hästarna sällan ute på ”min” gamla ridskola.

Själv är jag glad så länge min häst kan slippa täcken även om jag också använder dom flera månader om året.

Just nu står även Archie med 2 täcken på sig, dock bara utomhus. Dels har han sitt inne-vintertäcke på sig och dels har han ett regntäcke utanpå detta, mest för att jag ska vara säker på att innetäcket inte blir genomvått vid eventuell nederbörd. För mig är detta mer praktiskt än att byta mellan 2 olika vintertäcken men det är ju en smaksak vilket man tycker är enklast att hantera.

Och vad gäller broddar så har jag en fråga till alla er som inte bor i Skåne:

Tar ni av broddarna efter varje ritt?

Nä…tänkte väl det!

Vem skulle orka hålla på med detta i och ur-skruvande dag ut och dag in i flera månader?

På min gamla ridskola var/är broddar vintertid ett näst intill okänt fenomen och jag har upplevt många vintrar med regelrätt isgata ner till hagarna (ett par hundra meter bort från stallet) och lika isigt underlag I hagarna utan att en enda häst varit broddad. Ingen har heller broddat vid uteridning och då jag och en hästägare till (Birks ägare) började använda fasta broddar (sådana som inte går att skruva ur) var det många som dels inte förstod VARFÖR vi hade det och dels sa att de aldrig skulle VÅGA låta sina hästar stå broddade dygnet runt.

I mitt nya stall vet man väl vad broddar är och här skruvas det i och ur ständigt. Man skruvar i broddarna när man ska rida ut och skruvar ur dom när man är hemma i stallet igen.

”Lustigt” nog har man hästen obroddad i hagen (trots att 90% av hästarna går ensamma (= ingen risk för sparkskador precis) trots att i alla fall jag, och andra med mig, anser att skaderisken för en häst är mycket större när ingen sitter på och ”kontrollerar” den och då den kan springa runt i frihet och halka, snubbla, osv.

Min uppfattning grundad på ovanstående iattagelser under mer än 20 års tid är att skånska hästar ÄR ovanligt klena eftersom de

1. Måste kläs i så otroligt mycket tyg för att hålla värmen vintertid
2. Inte kan stå med broddar i stallet/ hagen för då riskerar de att skada sig allvarligt

Eller kan det vara så att det är hästarnas ägare som klemar bort dom mer än nödvändigt? Och gäller det bara skånska hästar eller förekommer sådant här daltande även i andra delar av Sverige?

VAD TROR NI OCH VAD ÄR ERA ERFARENHETER?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Det går inte att jämföra vintervädret i skåne/blekinge med vintern i norrland. Tror många hästar från norr hade frysit rumpan av sig här nere i söder.
    Det är stor skillnad bara man kommer upp en bit i småland.

    Sen är det inte bara för överlevnad man lägger täcke på sin häst. Fråga en idrottsman/kvinna om de går i shorts och t-shirt året om!
    En tävlingshästs muskler mår bättre av värme, speciellt om den står still inne mycket eller i en liten liten hage.

    och JA, jag låter broddarna sitta i dygnet runt!

    Jag tycker det är bra att folk är måna om sina djur och tar hand om dom!

    Vissa hästar (och männsikor) ÄR klenare än andra, oavsett i vilken del av landet dom bor ; )

    //Natalja

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    I sak säger jag inte emot dig Natalja men jag undrar ändå om hästar behöver 2-3 täcken på sig eller ridas med ländtäcke i ridhus för att hålla värmen?

    All forskning talar för att hästar tåler långt, långt längre temperaturer än vad vi i allmänhet inbillar oss särskilt om de ÄTER och/ eller är i RÖRELSE.

    Du jämför med idrottsmänniskor och det vill därför jag också göra:

    Tror du att en idrottsmänniska hade mått bra av (eller ens KUNNAT) presetera på topp iklädd aldeles för varma kläder?

    Svara
  3. Anonymous

    Jag menar inte att idrottsmänniskor vill har massor av kläder på sin just när de presterer utan före ansträngning och även efter.

    Likandant med hästarna. Jag har i alla fall aldrig sett någon rida tex ett dressyrpass med 2-3 täcken på sin häst.

    Det är när de är i stillhet behöver de värme. Eller så är jag helt ute och cyklar!?

    //Natalja

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Jag har inte heller sett någon RIDA med 2-3 täcken på hästen och har jag skrivit det någonstans ber jag om ursäkt.

    Däremot har jag sett folk rida dressyrpass i ridhus med ländtäcke och det menar jag är HELT ÖVERDRIVET. Hästen behöver inga täcken på sig när den RIDS INOMHUS, det är min absoluta övertygelse.

    Täcket kan man möjligen sätta på när man skrittar fram och efter ridpasset, beroende på hur kallt det är.

    Svara
  5. Anonymous

    Nä, du har inte skrivit att någon rider med 2-3 täcken så det behöver du inte be om ursäkt för ; )
    Jag gjorde den jämförelsen med idrottsmänniskor bara.

    Att folk rider hela ridpasset med ländtäcke kan också vara en bekvämlighets åtgärd, lathet helt enkelt. Slippa ta av och sen ta på igen.

    Strax bakom sadeln ligger hästarnas njurar ganska ytligt och dom är mycket känsliga för kyla. Jag tror ingen häst lider av att gå med ländtäcke däremot mår de inte så bra av att kylas ner efter ett ridpass.

    MEN alla hästar är olika och kräver olika behandling. Man kan och kommer aldrig kunna behandla alla likadant. Precis som vi människor.
    Du är ju själv frusen, eller hur medans andra knappt märker av kylan.

    //Natalja

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Att alla är olika är helt rätt :=).

    Hade jag klätt Archie utifrån hur frusen jag själv är hade han nog inte kunnat röra sig av tyngden från allt tyg :=).

    Jag tror inte heller att det är ”farligt” att rida med ländtäcke ett helt ridpass- bara helt ONÖDIGT under förutsättning att man har en ”normal” häst (utan särskilda omsorgsbehov vad gäller rygg, muskler osv).

    Svara
  7. Irene

    Så här gör jag med mina hästar: Inne har ingen häst täcke på sig. Ligger på tjocka halmbäddar.
    Ute har de regn eller vintertäcke från hösten till våren beroende på kyla o nederbörd. De går ute hela dagen tillsammans. På sommaren går de ute dygnet runt från juni tom sept trots att de tävlas. Skyddas med insektstäcke då det behövs. Ställer även in dem i stallet på dagtid om det är för mkt insekter.
    Ridtäcke har jag om det regnar/snöar, inte annars.

    Svara
  8. Irene

    Angående broddar: om det är isigt (risk för halka) har hästarna broddar dygnet runt. Alltså även i hagen. Hörde om en tragisk olycka förra vintern då en häst halkade o inte kunde komma upp (fick avlivas), samt en som bröt benet då den halkat på is på väg till hagen.

    Svara
  9. Irene

    De klipps tidigt så de hinner få tillbaka ganska mkt päls. I år klippte vi bara halsarna. Temp i stallet ligger alltid på plus. Inga problem med frusna vattenledningar.

    Svara
  10. PEWS

    Jag tycker överlag att människor har för mycket täcken på sina hästar och ibland tror jag tom att hästarna ”lider” lite av det. Så här gör jag: den hästen som ska tränas ordentligt hela vintern, klipps och får ha täcke inomhus och dubbla utomhus. Jag äger inget täcke som har mer än 150gr foder. Den/de hästar som inte ska tränas klipps inte och har bara täcke utomhus (max 150gr). Den lilla ponnyn som dels inte går att klippa och dels får enorm vinterpäls står såklart naken inomhus och har bara täcke på sig när det är runt nollan och om det är risk för nederbörd. Vet jag om att det är riktigt kallt så får han gå naken – det mår han bättre av. Hästar fryser inte av kyla, de fryser av blåst och av att bli våta. Inne i stallet har vi alltid plusgrader (är det riktigt riktigt kallt kan det ligga på ngn minusgrad).
    Jag tror att det är mycket värre för hästarna i skåne än för dem i norrland eftersom det är mer fuktigt i skåne än i norrland.

    Vad gäller brodd så broddar jag på när det blir snö och halt och tar bara av när jag åker iväg på träning och sedan på igen. Inga hästar som åker med mig i en trp som jag kör får åka med broddar på – what so ever!! De hästarna som bråkar lite i hagen blir bara broddade fram, så att de tryggt kan gå till och från hagen men inte ”slå ihjäl” sin hag-kamrat. Dem broddas runt om vid skogsritt/uteritt när det behövs.

    Så gör jag 🙂 Ha en trevlig kväll.

    Svara
  11. Prick

    *hihi* det här med broddar har många olika åsikter om.

    Själv skruvar jag i dom nånstans i november/december och ur i mars/april beroende på hur vädret ter sig. Fyra i varje tass. Inga snösulor (fast jag skulle vilja, eg gillar jag dem, men av olika orsaker vill jag inte öka risken för tappskor). Vinterbroddat i hage, box och transport för min del alltså. På sommaren har jag blindbrodd i trakten då jag rider en del på gräs och vill kunna skruva i gräsbrodd snabbt.

    Så man kan säga att jag har broddat året om =).

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Se där Prick! Då går det alltså att brodda flera månader i rad utan att hästen skadar sig till döds vilket många här i Skåne påstår är en JÄTTERISK!

    De broddar jag själv använder är låga och används av Malmös polisrytteri ÅRET RUNT så uppenbarligen fungerar det :=).

    Skulle också vilja ha snösulor om jag var hovslagarkunnig alternativt gift med en hovslagare men jag är sååå tacksam över min super-hovis som jag haft i ca 20 år att jag inte vill riskera vårt superba samarbete genom att plötsligt drabbas av x antal tappskor vilket jag förstått är stor risk med sulor.

    Svara
  13. Prick

    Jag har haft snösulor ”i hundra år” på olika hästar och egentligen aldrig haft problemmed tappskor av den anledningen. Den förra hade vanliga sulor OCH snösulor och det fungerade utmärkt. Men min nuvarande kuse är dels lite ”okontrollerad” i hagen, dels har vi olika åsikter om hur det ska gå till vid skoning. Jag kan alltså inte be vemsomhelst om hjälp så jag kan bli tvingad att slå på ev tappskor själv vilket är nog så svårt och tungt även utan snösula =) …vilken ju helt klart KAN öka risken för att skon lossnar.

    När det gäller broddarna är mina låga, 6mm tror jag, och biter väl egentligen inte så bra om det är snö på is. Men då får man ta en omväg =).

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Ja, frågan är hur mycket som är slump/ tillfällighet och hur mycket som är ”verklig risk för tappskor” vad gäller snösulor.

    Jag har ju inte provat själv men en tjej i stallet satte på sulor för ett tag sedan och fick en tappsko efter 1 vecka vilket genast ökade min misstanke om ”ökad risk”. Fast det kan ju som sagt ha varit en tillfällighet.

    Svara
  15. Sofia

    Tycker och tänker som du. Det här me broddar e rätt underligt. Billigt sätt att hålla hästen skadefri på vintern. Om man nu ändå e orolig så kan man ju alltid dra av skorna (om man nu inte har problem me hovarna då) Snön sliter ju inte direkt på hovarna och de får lite bättre grepp och inga styltor. Har hört många klagomål från hästägare som inte har ridhus nära. Det kostar inte mycke me snösulor och broddar. Sen e det ju helt underbart och rida i snön så de går ju miste om allt det härliga och roliga me vintern 🙂

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>