Nätbedrägerier och bedragare på nätet


Tiden då en tjuv behövde kofot och såg för att kunna göra sitt jobb är sedan länge förbi….

I senaste numret (nr 2) av Ridsport står det att läsa om nätbedrägerier som oärliga personer försöker (och tyvärr i vissa fall lyckas) utföra.

Jag har även tidigare läst om liknande fall; det handlade då om en tjej som sålde sin sadel via nätet och fick en falsk check som betalning, eller något i den stilen.

Variationerna på temat ”hur man lurar godtrogna” tycks aldrig sinande, en del får aldrig betalt för varor de skickat iväg, andra får inga varor trots att de betalat eller så får de ”i bästa fall” (hmmm….) hemskickat en tegelsten när de i själva verket beställt något helt annat.

För några dagar sedan pratade jag med en vän som har sin häst utannonserad på nätet.

Vännen ringde helt chockad då en person tydligen hade mailat henne och mer eller mindre bett att få köpa hennes häst osedd (personen sade sig bo i Norge) om bara min vän ville acceptera att betalning skedde på något omständigt vis som dock skulle ”belöna” min vän genom att köpesumman (100.000:–) nästan skulle fördubblas?!?!?!

Både jag och vännen var helt fascinerade över att man kan tro att någon skulle gå på en sådan otroligt märklig bluff och vännen var dessutom förbannad över att någon hade ”besudlat” (hennes uttryck) hennes fina häst genom ett sådant bedrägeriförsök.

Ja, just detta försöket var mer än lovligt korkat (vem köper till att börja med en så pass dyr häst osedd????) men det finns ju andra mer subtila sätt och/eller långt mer korkade (om uttrycket ursäktas) personer än min vän som faktiskt ”går på” de här lurendrejerierna.

Man läser ju för jämnan om folk som blivit lurade och i alla fall jag tänker nästan alltid ”hur dum (dvs godtrogen) får man vara”.

Här bör nog mottot ”om något verkar för bra för att vara sant så ÄR det det för bra för att vara sant” vara en ledstjärna och det är nog bättre att vara för försiktig än att hoppas på en ”good deal”.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Irene

    Har nyligen blivit lurad. Köpte 2 kanonfina nya schabrak på Tradera. Betalade in över 500 för dem, men inga schabrak fick jag… Upptäckte att både mobilnr o hennes adress var påhittade. Hon är nu avstängd på Tradera, men dyker säkert upp under nytt falskt namn. Så lättlurad var jag.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Näää fyyyy!

    Men visst finns det något sätt att skydda sig när man köper grejer på Tradera?

    Sedan ska jag i ärlighetens namn erkänna att jag vid 2 tillfällen har köpt läderridstövlar via Blocket och båda gångerna inte ”skyddat mig”.
    Där har jag varit så krass att jag har tänkt ”blir jag lurad så blir jag”.
    Då har jag haft en del mailväxling + sms-kontakt innan köpet (som skett mot postförskott) och i alla fall INBILLAT mig att säljaren verkat seriös nog att inte ”skita ner sig” för så pass lite pengar som det handlat om (900 ena gången och ca 1200 andra gången tror jag).

    Däremot hade jag aldrig köpt tex en sadel på detta vis eller något annat som kostat mer än kring en tusenlapp.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>