Hos tandläkaren

Igår trotsade vi varningar (som med facit i hand var helt grundlösa) om otäckt väder och begav oss till Bollerup och den årliga tandkontrollen av Archies överbett.

Jag har ända sedan ”Décima-tiden” anlitat Torbjörn Lundström som jag verkligen kan rekommendera trots ett i mina ögon mycket högt pris för hans arbete.

Gårdagens behandling (som tog max 10 minuter) kostade 2700:– men som jag sa till medföljande Lina så hade jag inte anlitat någon annan ens om denna person tog 200:– i stället.

Ni har väl följt den pågående debatten i Ridsport om hur mycket lidande så kallade hästtandläkare kan orsaka en häst?

Och har man dessutom haft en häst med enorma mun (läs: tung)-problem så är endast det bästa gott nog och det anser jag att Torbjörn är; BÄST alltså!

Gårdagens undersökning gav vid hand att Archies bett ”håller sig” som det ska och att det räcker med en årlig mindre korrigering/ justering, det tackade min plånbok för!

Även lilla Pippi(Soya alltså) fick en snabbkoll av Torbjörn då jag varit ytterst skeptisk till de rekommendationer och undersökningar som både gjorts och föreslagits av ett djursjukhus gällande en tand som Soya slagit av en flisa på.

Mitt intryck var att man bara ville ”plocka” mig på så mycket pengar det bara gick och detta förstärktes av det Torbjörn sa, dvs att det räcker att jag håller koll på tanden så att den inte ändrar färg och så att tandköttet inte blir inflammerat.

Det är precis så jag själv resonerat (tanden har varit av sedan mer än ett halvår) och jag har bland annat INTE börjat fodra Soya med speciellt TANDFODER (Herregud…..) bara för att en liten del av en tand fattas.

Mimmi (Soya alltså) blev även vaccinerad av veterinären Anders och hon fann sig snällt i att få en spruta trots att jag sa att hon fick bita honom om hon ville :=).

Sedan var det bara att köra hem igen och tacka Lina för det moraliska stödet vad gällde körningen.

Kicki (Soya alltså) och jag kom hem lite lagom trötta men väldigt glada över responsen på bloggen kring hennes outfit som jag ju visade upp.

Mishi (Soya alltså) tackar alla och ber samtidigt om ursäkt för sin pinsamma ägare som envisas med att hitta på alla möjliga smeknamn till henne som hon ändå inte lyssnar på :=)!

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Inger

    Härligt att höra att det är fler än jag som har svårt att kalla sina djur för deras rätta namn. Peggy, min hund, kallas vanligen av mig för Plupp, Fluffis eller Bumlan mfl namn å hon lyssnar inte heller..:)

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ähmm…dessa 4 smaknamn (Pippi, Kicki, Mishi och Mimmi) är ändå de mest ”vedertagna” och som många hört mig säga till Soya.

    Skulle jag rabbla upp ALLA (och de är mååååånga, trust me…) så finns risk för att jag hade blivit FULLSTÄNDIGT idiotförklarad *SKRATT*!

    Svara
  3. Paula i norr

    Min veterinär har gått två kurser nu för Torbjörn till min stora glädje, kanonbra när veterinärer får bättre kompetens på tänder (speciellt när man bor 150 mil från Torbjörn) :D. Angående hundtänder; min hund förlorade en bit av en huggtand. Kostnad: 6000 kr. När jag sedan var till min ordinarie veterinär för att vaccinera sa han: ”Mäh, vad dom hittar på, den där tanden skulle du ha ignorerat så länge hunden inte besväras av den”. Surt, ha ha!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Paula:
    Jag fasar för den dagen då Torbjörn kanske får för sig att inte komma till Skåne. Det kommer att bli såååå drygt att köra till Norrköping med Archie :=)!

    Vad gäller din hunds tand så kunde ”storyn” ordagrant vara skriven av mig bortsett från att kostnaden för mig och maken ”bara” (ha ha ha) landade på under 4.000:–. Jätteskoj eller hur men vi lär ju aldrig göra om det!

    Svara
  5. Aramis

    Kärt barn har många namn 🙂 För egen del kallar jag min egen stora, maffiga, macho-schäferhane för Maja *ASG*. Jag vet inte varför det blev Maja, men det passar honom alldeles utmärkt! Sedan att det råkar var ett ”tik”namn – äsch, det spelar ingen roll :o) Ska svara på ditt sms nu 🙂

    Svara
  6. Prick

    Håller med om att det är dyrt att anlita TL. Jag har tur och har en häst som han kunde lämna helt utan åtgärd. Fast det kostade ändå en rejäl slant. Å andra sidan vet jag nu att jag inte behöver anlita någon på ett tag så pengarna kanske sparas in ändå på sikt.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Prick:

    Vad kostade det när han inte gjorde något ALLS? Jag inbillar mig att det inte skiljer så mycket mot den lilla behandling Archie får?

    Vad gäller kostnaden i sig har jag helt enkelt förlikat mig med att jag i början av varje år får en budgeterad utgift på ca 3000:– och så är det liksom bra med det. Går inte att gräma sig eftersom jag inte är intresserad av något alternativ. En av veterinärerna i Bollerup har nog gått alla Torbjörns kurser osv men jag vill ÄNDÅ bara ha honom :=).

    Svara
  8. Prick

    Det kostade 2300-2400 men då var det med en influensaspruta också. Ganska exakt ett år sedan. Kanske borde jag åka på en ny koll men jag väntar nog ett tag till. Har inga bekymmer, varken då eller nu.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Nej, jag har heller aldrig haft bekymmer med Archies tänder eller märkt av hans överbett.
    Men jag skulle inte heller våga strunta i att kolla honom med det rekommenderade intervallet.
    Det är ju kanske också omöjligt att veta hur det hade gått om jag anlitat någon annan eller mer eller mindre struntat i att kontrollera tänderna öht men jag tar det säkra före det osäkra. Vet att det finns de som inte kollat sina hästars tänder på flera år och de hästarna verkar inte lida men vad vet man?

    Svara
  10. Prick

    Nja, om hästen tuggar bra, är bra i hull och fungerar bra i ridning/körning med ett normalt bett ÄR det förmodligen inte illa.

    Jag fick ingen rekommendation om återbesök utan snarare kommentaren – den här hästen behöver ingen behandling. Men – om jag misstänker att det ”hänt något” kommer jag givetvis boka ny tid.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>