Lördag och dagens tävling

Några bilder på en av Archies konkurrenter, stallkompisen Aramis och hans ägare.

Om jag får säga det själv blev den understa bilden riktigt fin för att vara tagen med en enkel I-phone.

Dagen idag blev en ganska intensiv och lång hästdito.

Jag var i stallet redan innan 07.00 för att fodra, mocka till Archie och Bröta (som jag passar i några dagar), släppa i hagen samt tävlingsförbereda. Sadel, träns och stövlar fick sig en extra puts innan det var dags att köra till Lundegård och veckans dressyrträning med Sally och Mulle.

Efter denna körde jag tillbaka till det egna stallet, tog in Archie från hagen och flätade (det absolut tristaste med att tävla) innan jag äntligen kunde köra iväg mot tävlingsplatsen med ett stopp för att hämta upp Lina på vägen.

Vi kom fram till tävlingarna i ganska lagom tid, hann se några ekipage rida innan det var dags att lasta ur Archie och börja rida fram.

På framridningen gick det ganska bra tyckte jag och inne på banan ännu bättre!

Det kändes inte som att jag och Archie gjorde några större missar och jag blev därför hemskt besviken när poängen visade att vi var långt ifrån placerade utan snarare hamnade i den nedre delen av resultatlistan.

62,4 % och betyget 5 på 10-metersvolterna i galopp (för små!!!!) och bakdelsvändningarna (tappade 1 steg respektive tappade tempot enligt kritiken) kostade tydligen så pass mycket.

Att galoppvolterna blev för små tyckte jag faktiskt nästan var positivt, mitt problem brukar vara det motsatta men idag så vände Archie så lätt och tydligen till och med för snävt. Det är något jag lätt kan ”fixa till”.

Betygen 6 och 7 på skänkelvikningarna var också mycket trevliga att få; ni vet ju vilka bekymmer vi haft med detta tidigare så 6,7 för Archie är nästan som 8,9 för en ”normal” häst :=).

Aramis, stallkompisen, slog Archie tämligen stort (de hade nästan 65 %) så nu leder han vår inofficiella dressyrkamp med 1-0.

Var revanschen ska äga rum har ingen av oss bestämt ännu men det blir förhoppningsvis snart tid för det också.

Jag känner mig extremt tävlingssugen efter dagen och är väldigt nöjd med Archies insatser.
Den gode herren har ju vid något tillfällen tyckt att ”nä…ska vi inte ta och SOVA LITE” precis när jag har kommit in på dressyrbanan men idag var han pigg och alert och verkade inte ha några tankar på några tupplurar :=).

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Birgittas hästsida

  Jag brukar inte bry mig sååå mycket om procenten eftersom domare kan ligga så olika i sina bedömningsskalor. Idag var man tex inte placerad på 65% vilket man oftast är enligt min erfarenhet.
  Det tråkiga idag är att jag var så långt från placering trots bra känsla och frågan är vad det berodde på?
  1. Det kanske såg långt sämre ut än vad det kändes?
  2. Övriga ryttare red sååå mycket bättre?
  3. Poängen och den inbördes rangordningen hade kanske sett helt annorlunda ut med en annan domare?
  Ja, inte vet jag och tänker inte heller grubbla på detta efter en tävling. Händer det gång på gång är det uppenbart något fel på min verklighetsuppfattning :-)!

  Svara
 2. Eva

  När man rider LA på regional nivå så räcker det inte att ha en lydig häst..

  Svara
 3. Irene

  Jag tror att din duktiga tränare upptäckt om du hade några större fel i din ridning. Du får disk. saken med henne, hon känner ju både dig o hästen.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Det är inte lätt det där med bedömningssporter och domare som premierar respektive ”stör sig” olika mycket på olika saker.
  Såg tex ett ekipage igår där hästen gjorde ALLT så korrekt som det bara gick att göra och med en ryttare med perfekt sits. Hästen blev bara lite skrämd vid ett tillfälle och mellan två bedömningspunkter så det borde inte ha kostat mer än något poäng. Dock var hästens gångarter mediokra och ekipaget fick mindre poäng än exempelvis jag.
  Det ekipaget hade JAG placerat mycket längre fram i resultatlistan.
  Det kanske är det Eva menar i kommentaren ovan, dvs att det inte räcker med en lydig häst men jag har många, många gånger sett ”flashiga” hästar få hur bra poäng och placeringar som helst just för att de varit så himla flotta och rörliga medan just lydigheten lämnat mycket att önska.

  Svara
 5. Eva

  Om du läst Bo Tibblins artikel på Dressyrringen så förstår du precis vad jag menar.

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Jag har läst artikeln och instämmer i det mesta men undrar ändå vad DU menar med din kommentar ovan Eva?

  Jag är kanske trögfattad men föredrar absolut förtydligande framför kryptiska korta kommentarer där läsaren ska gissa sig till vad skribenter egentligen menar.

  Svara
 7. Ullis

  Jag har tyvärr inte läst Bo Tibblins artikel, så jag hänger inte alls med nu. 🙁
  Förklaring?

  Svara
 8. Johanna

  Nu hamnade jag på Dressyrringens sida och läste Bo Tibblins inlägg (som rekommenderas! Det var riktigt bra tyckte jag! Det ÄR svårt att få ordning på utbildningen inom ridsporten, och domarnas arbete är inte helt enkelt men allt på lokal och regional nivå handlar om utbildning så givetvis ska vi sträva mot att tävling på denna nivå är främst utbildande!) men skulle väl skriva en rad om din tävling!
  Först av allt; härligt att vara igång igen!
  Näst på tur; härligt att han behöll energi och ”go”, då har du ju ett material att fortsätta rida på och utveckla!
  Men skrev inte domaren något som kan förklara poängen för dig?
  Jag vet att de ibland inte gör det, och man kan ju då fråga domaren efter klassen, men ofta står det ju något om vad domaren uppfattade som svaghet i uppvisningen (och sedan har ju inte domaren alltid rätt ändå, men domaren står för bedömningen och bestämmer ju poängen så dennes uppfattning är ju vad som hamnar på protokollet sas!).
  Lycka till vid nästa start!
  Själv är det dags för debut om två veckor, första klassen på nästan 5 år! :-O

  Svara
 9. Natalja

  62 % är väl helt klart godkännt för att vara årets första start, speciellt med tanke på den vargavinter som vi haft.

  Skönt att skänkelvikningarna fungerar nu!

  Känner väl igen det där med att ”sova lite” inne på banan : / Därför blir jag alltid lite extra glad när det står ”god energi” på protokollet : )

  ps. det var en av Bukefalos duktigaste ryttare som vann klassen! (om du inte redan visste det)

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Ja, någon vargavinter kan ju inte jag skylla på i alla fall- har aldrig tränat på så intensivt och bra som de senaste månaderna.

  Känner inte till vinnaren i klassen varken IRL eller på Buke men däremot ”kände” min hästskötare till DIG från Buke (vet inte vad hon kallar sig där) men världen är som sagt ofta liten…

  Svara
 11. Natalja

  Ha ha! Ja jag är ganska lätt att känna igen på Buke eftersom jag inte är hemlig och ofta visar samma bilder och filmer som på bloggen ; )

  Däremot är jag inte någon flitig besökare nu för tiden.
  Men jag har listat ut ditt ”Nick” där!

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Ja ”dressyrtjejen” är inte heller det minsta hemlig. Dels skulle jag inte orka hålla på med en massa ”hysch hysch” och dels är en av mina livsövertygelser att en lögn alltid kommer fram förr eller senare och att INGET går att dölja/ hålla hemligt i det långa loppet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>