Torsdag- fortsatt hopp i topp!

När jag skulle åka hem från stallet igår kväll upptäckte jag till min glädje att det stod en massa hinder i ridhuset så jag passade givetvis på att hoppträna på dessa i morse. Mig skulle det ha tagit ”en evighet” att bära fram så mycket bommar och stöd så det gäller att passa på!

Så här såg ”banan” ut:
2 studs-serier med 3 hinder vardera (de grönvita bommarna samt de svart-röda som knappt syns på bilden), en 4-kombination med 1, 2 och 1 galoppsprång mellan hinderna samt en vattenmatta i ensamt majestät.

Jag började med att travhoppa över vattenmattan som uppvärmning och hann tänka tillbaka på både Heron och Décima som båda var mycket misstänksamma mot denna typ av hinder.

Just eftersom båda fick övertygas extremt mycket för att hoppa vatten introducerade jag detta hinder för Archie redan då han var 3 år och löshoppade.

För honom har det aldrig varit något konstigt alls med mattor och han har sedan dess både löshoppat och hoppat uppsuttet över alla möjliga mattor utan att reagera. Jätteskönt faktiskt!

Efter travhoppningen hoppade jag studsserierna- först den ena serien- sedan 3 eller 4 galoppsprång till vattenmattan och sedan över nästa serie.

Jag tycker att denna övningen var bra av flera skäl; dels ge ju studshoppningen i sig väldigt bra smidighet tycker jag och dels tränar man på att styra hästen när hinderna kommer så tätt på som serie-matta-serie.

På tal om styra insåg jag förra veckan att jag inte alls tänker på att jag faktiskt inte har bett i munnen på Archie när jag hoppar- det går verkligen precis lika bra att hoppa på hacket som med ett träns!

Efter allt studsande så hoppade jag 4-kombinationen, som synes var det räcken hela vägen. Archie var väldigt duktig och tvekade inte det minsta någon gång utan kom tvärtom på alla hinderna väldigt bra. Som ni ser valde jag att hoppa in lågt; då kan man rädda sitautionen om man skulle komma in lite ”fel” och sedan hade jag de andra hinderna lite högre och det sista högst (1.10).

Som avslutning hoppade jag de 2 första hinderna i kombinationen från andra hållet; också detta en bra träning på att komma in lite snävt och tänka på att verkligen visa hästen vad man vill.

Vattenmattan- inget konstigt om man lär hästen att den är ofarlig redan från början. Ett bra knep är som nämnts att börja med att löshoppa över den- så slipper man själv också ”hänga löst” om hästen krånglar och inte vill hoppa.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>