Gårdagens tömkörning

Igår hade jag lovat My i stallet att visa henne hur man tömkör.

Innan vi började vårt pass föreslog My att vi skulle hålla till på ett gräsfält utmed en 70-väg (!!!) som i sin tur ligger precis utanför stallet på vilket jag fick svara:

”Ehhh….näää…tror inte det va” :=) (Birgitta snart 44 försöker prata som ungdomarna i stallet *SKRATT*)!

Förklarade för My att man ska vara väldigt försiktig när man introducerar tömkörning för någon, häst och/ eller människa och att man då bör befinna sig inom någon form av ”säkerhetszon”, läs: inhängnat område.

Även ”segproppar” kan plötsligt fara iväg med ett ryck och bli näst intill omöjliga att hålla och Rocky är en pigg och vaken ponny som definitivt inte kan kallas seg.

Till och med jag som anser mig vara en relativt van tömkörare har tappat hästar och är man då utomhus så ökar risken för allvarliga olyckor med ungefär 600 % enligt mig :=).

Vi började passet med att jag tömkörde i båda varven i trav och galopp samt förklarade lite hur man ska stå (aldrig framför hästen vilket är ett vanligt nybörjarfel) samt att man ska tänka på tömmarna som ytter respektive innertygel.

Efter en liten stund fick My prova själv och det gick verkligen mycket bra.

Min erfarenhet är att man i början har väldigt lätt för att snurra in sig själv (och ibland också hästen) i linorna och att man inte riktigt mäktar med att hålla både tömmar och pisk i händerna och samtidigt styra som man vill.

Men My klarade uppgiften galant och tömkörde precis som jag i båda varven och i alla gångarterna.

Det såg ut som att både hon och hästen tyckte att det var roligt och jag skojade efteråt och sa att denna motionsform kanske passar för ibland väääääldigt trötta skolungdomar som då kan stå mer stilla och ”vila” medan hästen arbetar, ha ha.

Här är vi alla samlade; Rocky, Mimmi, undertecknad och My. Jag blir lite full i skratt när jag ser bilden för exakt sådana här bilder har jag massor av från tiden då jag hade min första hund, schäfern Ketty. På var och varannan HÄST-bild och ibland kanske bara i något hörn så dyker Kettys tryne upp som ”gubben i lådan”- hon var verkligen med överallt precis som Soya är nu.

Nöjda efter avslutat pass- My och Rocky. Vi försökte ta flera ”normala” kort på Rocky i ensamt majestät men han stod i så konstiga poser och med öronen åt alla håll och kanter att vi fick ge upp :=).

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>